ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Η κοσμική Αθήνα υποκλίθηκε στα Portraits του Terry Tsiolis!

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Terry Tsiolis με τίτλο «Portraits» στο Μουσείο Μπενάκη-Πειραιώς 138 . Η έκθεση «Portraits», που θα είναι ανοιχτή στο κοινό έως τις 5 Δεκεμβρίου, αποτελεί την πρώτη παρουσίαση του έργου του Terry Tsiolis σε μουσειακό χώρο και περιλαμβάνει έργα που δημιούργησε από το 2013 έως σήμερα.

Follow me…

Λίλιαν Παγώνη, Terry Tsiolis, Άγγελος Παγώνης

Η συγκεκριμένη σειρά σηματοδοτεί τη μετάβαση του Tsiolis από τις δαπανηρές και σύνθετες φωτογραφίσεις μόδας προς μια πιο οικεία προσέγγιση του δίπολου φωτογράφος-μοντέλο. Περιλαμβάνει φωτογραφίες και σύντομα βίντεο και εστιάζει στην αποτύπωση καθημερινών ανθρώπων από όλο τον κόσμο ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τον σωματότυπο, τη θρησκεία ή την καταγωγή.

Κατερίνα Βαφειά

Η συμπερίληψη όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων είχε πρωταρχική σημασία. Προκειμένου να βρει τα μοντέλα του, απεύθυνε την ακόλουθη ανοιχτή πρόσκληση μέσα από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης: «Γεια σας! Θα βρίσκομαι στο στούντιό μου την … [ημερομηνία ] για φωτογράφηση πορτραίτων. Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι. Ανεξάρτητα από ηλικία, χρώμα, μέγεθος, φύλο ή θρησκεία. Επικοινωνήστε μαζί μου, εάν ενδιαφέρεστε».

Τόνια Σωτηροπούλου, Κατερίνα Σκουλά

Το αποτέλεσμα είναι μια εκτενής σειρά έργων στα οποία αποτυπώνεται ο χαρακτήρας του κάθε εικονιζόμενου χωρίς να αναδεικνύεται απαραίτητα ο ρουχισμός του – όπως θα υπαγόρευε μια φωτογράφηση μόδας.

Sarah Bailey, Terry Tsiolis, Θάλεια Καραφυλλίδου

Χάρης Ντάβλας, Terry Tsiolis

Στη σειρά αυτή, ο Tsiolis χειρίζεται τόσο τις βασικές αρχές της φωτογραφίας, η οποία υποτίθεται ότι στοχεύει στην πιστή απόδοση της πραγματικότητας, όσο και τη φωτογραφία μόδας, την οποία χαρακτηρίζει η εξιδανίκευση της ομορφιάς.

Μαργαρίτα Βιτάλη-Σαραντοπούλου

Αναπτύσσει μια πιο προσωπική, οικεία σχέση με τα μοντέλα του, προκαλώντας τα να εκδηλώσουν τον «αληθινό» τους εαυτό, έναν εαυτό ερωτικό, παράλογο, ειρωνικό, εύθυμο ή ντροπαλό. Με αυτόν τον τρόπο, ο Tsiolis αγκαλιάζει το αισθητικό και το διαφορετικό μέσα από εκδοχή της ομορφιάς και της ατομικότητας.

Ελευθερία Κούκου-Αγγελοπούλου, Χριστίνα Φιλιαγκουρίδου

Περικλής Κονδυλάτος, Μέμα Σιμωνετάτου-Αγαπηνού, Βασίλης Ζούλιας, Ρόζα Αρσενιάν.

Χρυσούλα Κέρος, Σαμ Κέρος.

Βασίλης Μίχας, Βάσω Παπαγιαννακοπούλου, Γιώργος Δέδες

Μιχάλης Ξηροτάγαρος, Έλια Κεντρωτά

Ελένη Κεχαγιά, Κωνσταντίνος Νούσιας, Γεωργία Δώδου

Δάφνη Καραβοκύρη, Κοσμάς Κουμιανός

Θάλεια Καραφυλλίδου, Sarah Bailey

Το 2020, όταν επιβλήθηκαν περιορισμοί λόγω της πανδημίας του Covid-19, ο Tsiolis εστίασε ακόμη περισσότερο στη σειρά «Portraits». Μέσω της εφαρμογής Facetime ήρθε σε επαφή με ανθρώπους από απομακρυσμένους τόπους και περιβάλλοντα, κάτι που του επέτρεψε να δημιουργήσει μια πιο αυθεντική εικόνα της ανθρωπότητας.

Έλενα Τοπαλίδου, Terry Tsiolis, Αινείας Τσαμάτης

Εύα Βλαχάβα, Δημήτρης Μπαμπιολάκης

Χάρης Ντάβλας, Μαριάννα Κίκιζα

Έλια Κεντρωτά, Caroline De Souza, Χρυσιάννα Ανδριοπούλου

Χορηγός της εκδήλωσης των εγκαινίων ήταν η Κάβα Ανθίδης, που μετρά πάνω από 75 χρόνια ιστορίας, η οποία προσέφερε στους καλεσμένους ένα απολαυστικό Gin & Tonic −στην ελληνική εκδοχή του− με Votanikon Gin και Three Cents Tonic.

Ελίνα Σμπώκου, Τζοβάννα Βλαχάβα

Αντιγόνη Σαχινίδου, Νάνσυ Καρυστινού

Φοίβη Παναγιωτοπούλου, Αθηνά Γεωργιάδου

Αλέξανδρος Κωτσιόπουλος, Ορέστης Φωτεινιάς

Ελεάνα Κυρκιλή, Κατερίνα Τερζοπούλου

Σόνια Αργυρόγλου, Αλέξανδρος Κασσανδρινός, Στέλλα Βουλγαράκη

Γιώργος Παπακώστας

Βασίλης Καλλίδης, Δανάη Βάρδαλη

It’s good to know: O φωτογράφος Terry Tsiolis γεννήθηκε το 1969 στο Montreal του Καναδά. Ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη και είναι ιδιαίτερα γνωστός για τη συνεργασία του με τα περιοδικά μόδας Vogue, Harper’s Bazaar και Vanity Fair. Έχει απαθανατίσει μουσικούς και ηθοποιούς όπως την Rihanna, την Margot Robbie και την Jane Fonda. Ο σχεδιασμός της έκθεσης έγινε από το αρχιτεκτονικό γραφείο της Νέας Υόρκης, Messana O’Rorke. Ο συνοδευτικός κατάλογος σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη και καλλιτεχνικό διευθυντή Michael Kaye, προλογίζει η Samira Nasr και κυκλοφορεί από την ΝΙΚΗ Εκδοτική.

Φωτογραφίες: Papadakis Press

error: Content is protected !!