ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Η Φιλοξενία και τα “dos & don’ts” του Φιλοξενούμενου…

Κάθε Πάσχα συνηθίζω να ανοίγω το σπίτι μου στις Σπέτσες για την οικογένεια μας και τους φίλους μας. Έκτοτε, και για όλη την καλοκαιρινή σεζόν το σπίτι παραμένει ορθάνοιχτο για τους φιλοξενούμενους μας. Αυτός δεν είναι άλλωστε ο πρωταρχικός λόγος να έχεις ένα σπίτι εξοχικό; Να μοιράζεσαι τις πιο πολύτιμες στιγμές σου, αυτές των θερινών ή των χειμερινών διακοπών με όσους αγαπάς.

Όμως, φέτος το Πάσχα, αποδεχτήκαμε οικογενειακώς μία υπέροχη πρόσκληση από φίλους αγαπημένους , να περάσουμε όλοι μαζί το Πάσχα στο σπίτι τους στην Πάτμο. Και από την άψογη φιλοξενία τους -θα αναφερθώ παρακάτω τι εννοώ μία “άψογη φιλοξενία”, και από την συμπεριφορά των φιλοξενούμενων, άδραξα την ευκαιρία να γράψω κάποια dos & don’ts που οφείλουμε να έχουμε πάντα στο μυαλό μας:

Ο καλός Καλεσμένος….

-Όταν μας γίνεται μία πρόσκληση οφείλουμε να την αποδεχτούμε ή να την απορρίψουμε –εξηγώντας φυσικά αναλυτικά τους λόγους της άρνησης μας-, σε σύντομο χρονικό διάστημα που δεν πρέπει να ξεπερνάει λίγα εικοσιτετράωρα. Είναι όμορφο να δείχνουμε στους οικοδεσπότες πως δεν ζυγιάζουμε όλες τις παραμέτρους της πρόσκλησης τους, που το πιο πιθανό είναι να σκεφτούν πως αναμένουμε κάποια καλύτερη πρόσκληση από κάπου αλλού, ενώ από την άλλη, πρέπει να τους αφήσουμε τα περιθώρια να προσκαλέσουν κάποιους άλλους στην θέση μας.
-Πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι μας, ρωτάμε αναλυτικά την οικοδέσποινα αν την εξυπηρετεί να φέρουμε μαζί μας τα σεντόνια και τις πετσέτες μας. Σε πολλά εξοχικά σπίτια δεν υπάρχει η ευκολία του laundry, ενώ σε κάθε περίπτωση παίρνουμε μαζί μας τις πετσέτες της θάλασσας.
-Επίσης, ανά περίσταση, ρωτάμε την οικοδέσποινα αν υπάρχει χώρος φιλοξενίας της οικιακής μας βοηθού. Ένα χέρι βοήθειας παραπάνω προς την οικοδέσποινα είναι πάντα ευπρόσδεκτο και οπωσδήποτε άκρως ευγενικό.
-Αν έχουμε κάποιες συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες δεν ενημερώνουμε την οικοδέσποινα, απλά, φροντίζουμε να προμηθευτούμε όλα τα απαραίτητα μόνοι μας. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά/μωρά μας. Ενημερώνουμε μόνο αν είμαστε vegans.
-Όταν φτάσουμε στο σπίτι που μας φιλοξενεί προσφέρουμε πάντα ένα δώρο. Το οποίο δώρο έχει τα δικά του dos & don’ts. Προσωπικά, συνηθίζω να προσφέρω ένα δώρο για το σπίτι, ένα δώρο για το παιδί των οικοδεσποτών και μία κούτα κρασιά ή δύο μπουκάλια σαμπάνια.
Γενικά, το δώρο πρέπει να είναι φροντισμένο, να “μαρτυράει” τους καλούς μας τρόπους και να “κρύβει” την τιμή του.
-Κατά την παραμονή μας, κάνουμε οπωσδήποτε ένα τραπέζι στους οικοδεσπότες μας.
-Κατά την παραμονή μας δεν έχουμε υπερβολικές ιδιοτροπίες.
-Συμμετέχουμε στο πρόγραμμα των οικοδεσποτών, ενώ έχουμε την ευγένεια να τους αφήσουμε να “αναπνεύσουν” λίγο από την συνεχή παρουσία μας, πηγαίνοντας μόνοι μας να επισκεφτούμε για παράδειγμα μία εκκλησία ή ένα μουσείο.
-Συμμετέχουμε στις καθημερινές απαιτήσεις του σπιτιού πηγαίνοντας στο super market ή ετοιμάζοντας κάποιο γεύμα. Διακριτικά και με ευγενική προθυμία.
-Ό,τι είδαμε, ακούσαμε, αντιληφθήκαμε στο σπίτι κατά τη διάρκεια της παραμονής μας, το κρατάμε μόνο για εμάς. Τα μυστικά του σπιτιού προφυλάσσονται από τους καλεσμένους του.
-Φεύγοντας , δίνουμε πάντα ένα tip στο προσωπικό του σπιτιού. Πάντα. Οι καλοί τρόποι θέλουν να ρωτάμε πρώτα τους οικοδεσπότες μας για το ποιο να είναι ακριβώς το ποσό. Ένα υπερβολικά μεγάλο ποσό φέρνει την ίδια δύσκολη θέση όσο ένα υπερβολικά μικρό.
-Κατά την επιστροφή μας στέλνουμε λουλούδια ή ένα ιδιόγραφο Thank you Νote. Προσωπικά, στέλνω μία ηλεκτρονική κάρτα από το smilebox.com με ένα ευχαριστήριο σημείωμα που το συνοδεύουν φωτογραφίες από τις κοινές μας διακοπές, και ένα βάζο με ορχιδέες, διαλεγμένο από το flower shop της Antoinetta Koutsouradi.

-Τέλος, δεν παραλείπουμε να ανταποδώσουμε την πρόσκληση. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την ρετσινιά του “αιώνιος καλεσμένος…”

Ο καλός Οικοδεσπότης…

-Είμαστε απόλυτα κατανοητοί στην ημερομηνία άφιξης και αναχώρησης.
-Είμαστε κατατοπιστικοί στις καιρικές συνθήκες και στις ενδυματολογικές συνήθειες του τόπου που προσκαλούμε.
-Βοηθάμε δίνοντας πληροφορίες για τα δρομολόγια του μεταφορικού μέσου που θα χρησιμοποιήσουν.
-Οι καλεσμένοι μας είναι τα τιμώμενα πρόσωπα: τους παραχωρούμε το καλύτερο δωμάτιο του σπιτιού, και τις καλύτερες θέσεις στο τραπέζι.
-Όση περισσότερη ελευθερία κινήσεων αφήνουμε στους φιλοξενούμενους μας τόσο πιο αξέχαστη θα τους μείνει η παραμονή τους στο σπίτι μας. Μόλις φτάσουν και τακτοποιηθούν, τους δείχνουμε που βρίσκεται το ψυγείο, οι λινοθήκες, τους ξεναγούμε σε όλους τους χώρους του σπιτιού, και τους αφήνουμε να νοιώσουν πραγματικά σαν το σπίτι τους, δίνοντας τους την ευκαιρία να σερβιριστούν μόνοι τους ό,τι τους κάνει κέφι. Η υπερβολική εξυπηρέτηση τελικά φέρνει αμηχανία και στις δύο πλευρές.


-Αν έχουμε πολλούς καλεσμένους που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους κάνουμε λεπτομερείς -και όχι τυπικές- συστάσεις και στη συνέχεια τους αφήνουμε χρόνο να γνωριστούν μεταξύ τους.

-Προμηθεύουμε το δωμάτιο τους  και το μπάνιο τους με τα στοιχειώδη προσωπικά αντικείμενα που θα χρειαστούν –καινούργιο σαπούνι, καθαρές πετσέτες, χώρο στις ντουλάπες-, και φροντίζουμε την καθαριότητα και τον καθημερινό αερισμό τους. Φρέσκα λουλούδια σε ένα βάζο είναι το ομορφότερο καλωσόρισμα.

Σαπούνια με το μονόγραμμα είναι ένα κομψό δώρο τόσο για τους οικοδεσπότες όσο για τους καλεσμένους...

Σαπούνια με το μονόγραμμα είναι ένα κομψό δώρο τόσο για τους οικοδεσπότες όσο για τους καλεσμένους…

-Έχουμε κάθε πρωί σερβιρισμένο το πρωινό γεύμα. Φρέσκος χυμός και καφές, λίγα φρούτα, ένα κέικ και μία πιατέλα με τυριά και αλλαντικά είναι αρκετά για να φροντίσουμε τους προσκεκλημένους μας. Οτιδήποτε παραπάνω το αφήνουμε στην δική μας κρίση και δυνατότητες.

-Όπως υποχρέωση του καλεσμένου είναι ένα βράδυ να προσκαλέσει τους οικοδεσπότες σε ένα εστιατόριο, άλλη τόση είναι και των οικοδεσποτών να κάνει ένα δείπνο στο σπίτι προς τιμήν των καλεσμένων του.
-Ξεναγούμε τους καλεσμένους μας στις συνήθειες των διακοπών μας. Τους γνωρίζουμε τις παραλίες, τα αξιοθέατα, την τοπική κουζίνα, τα στέκια μας. Δεν τους επιβάλουμε όμως το πρόγραμμα μας, απλά τους το προτείνουμε.
-Φροντίζουμε για την διασκέδαση και τις δραστηριότητες των παιδιών τους. Δεν πρέπει να αμελούμε πως είναι επίσης καλεσμένοι μας.

Αν έχουμε προσκαλέσει τους φίλους μας για να περάσουμε μαζί τις διακοπές του Πάσχα, διοργανώνουμε ένα Easter Egg Hunt για τα παιδιά τους…

-Κατά την αναχώρηση τους, τους προσφέρουμε ένα μικρό αναμνηστικό δώρο, μικρής αξίας -για να μην τους φέρουμε σε δύσκολη θέση-, αλλά ένδειξης καλών τρόπων.

Προσωπικά, αποχαιρετώ τους καλεσμένους μου προσφέροντας τους από ένα κουτί με αμυγδαλωτά Σπετσών

error: Content is protected !!