«Η Ελλάδα στο σύγχρονο κόσμο: Η εθνική ταυτότητα και οι προκλήσεις του 21ου αιώνα»
Την έννοια της εθνικής μας ταυτότητας, καθώς και τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική κοινωνία, μέσα σε ένα πολύπλοκο διεθνές περιβάλλον, αποτύπωσαν σπουδαίοι στοχαστές, επιστήμονες αλλά και αθλητές, οι οποίοι συμμετείχαν στην Ημερίδα «Η Ελλάδα στο σύγχρονο κόσμο: Η εθνική ταυτότητα και οι προκλήσεις του 21ου αιώνα», που διοργάνωσε το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», σε συνεργασία με την «Παναθηναϊκή» Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών, υπό την αιγίδα της Α. Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.
Την Ημερίδα τίμησε με την παρουσία της και η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου, η οποία είναι Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή» αλλά και επίτιμο μέλος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος άνοιξε με την ομιλία του τις εργασίες της Ημερίδας, μίλησε για μία σημαντική πτυχή του «Εθνικού Χρέους των Ελλήνων», τον προσδιορισμό δηλαδή των «βασικών στοιχείων της αποστολής της Ελλάδας στον σύγχρονο κόσμο».
Για την Ελλάδα, αλλά και για την ουσία της εθνικής μας ταυτότητας μίλησε, στην εισαγωγική της τοποθέτηση, η Πρόεδρος του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: «Η Ελλάδα είναι η χώρα όπου γεννήθηκε η υπέρτατη έννοια της «Πατρίδας», από την εποχή του Ομήρου, και της «Δημοκρατίας», από την εποχή του Περικλή. Είναι η χώρα που γέννησε τον «Λόγο», το «Κάλλος» και την «Αρμονία». Είναι το πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που για τον μεγάλο μας ποιητή Γιώργο Σεφέρη, δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα, το φως του ήλιου και την τεράστια παράδοσή του που μας παραδόθηκε χωρίς διακοπή. Πιστεύω σε αυτή την Ελλάδα και είναι για μένα το μεγαλύτερο κίνητρο ώστε το Ίδρυμά μας να αγωνίζεται εδώ και 21 χρόνια με αίσθημα ευθύνης για το κτίσιμο ενός καλύτερου κόσμου για τις μελλοντικές γενιές της πατρίδας μας».
Στην Ημερίδα, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης, η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό Εξωτερικών, κύριο Γιάννη Αμανατίδη, ενώ γραπτό χαιρετισμό απέστειλε και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.
Σύντομους χαιρετισμούς πραγματοποίησαν ακόμα ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Καθηγητής Αντώνης Κουνάδης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, καθώς και η Πρόεδρος της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή» κυρία Μαρία Γιαννίρη.
Αμέσως μετά, ακολούθησε ένας ζωντανός διάλογος του φιλόσοφου και συγγραφέα, κύριου Στέλιου Ράμφου, με τον δημοσιογράφο, κύριο Παύλο Τσίμα, οι οποίοι επιχείρησαν να περιγράψουν τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία με τις αρετές και τις παθογένειές της: «Έχουμε δημοκρατία επιθυμιών όχι αξιών. Αυτό είναι τρομερό. Η αισιοδοξία είναι η αλήθεια. Με την αλήθεια βρίσκεις δρόμο, με την πλαστή αισιοδοξία όχι. Μέλλον σημαίνει ελπίδα. Το δράμα είναι ότι ελπίζουμε για να μην σκεπτόμαστε. Ελπίζουμε για να μην προγραμματίζουμε. Πρέπει να το καταλάβουμε αυτό», είπε ανάμεσα σε άλλα ο κύριος Ράμφος.
Για τα δυνατά συναισθήματα της κατάκτησης ενός Ολυμπιακού μεταλλίου με τα γαλανόλευκα χρώματα αλλά και για τον κόπο, τις ματαιώσεις και την αξία της συνεχούς προσπάθειας, μίλησε στη δημοσιογράφο, Πόπη Τσαπανίδου, ο Χρυσός Ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοΐας Νίκος Κακλαμανάκης, προκαλώντας έντονη συγκίνηση στο ακροατήριο. «Η μεγαλύτερη ομάδα μου είναι η Ελλάδα. Για εμένα το πιο σημαντικό είναι,αντί να λες «τι θέλω εγώ από τη ζωή», να λες «τι χρειάζεται η ζωή από εμένα». Γιατί τότε ανοίγεις την καρδιά σου στον έξω κόσμο. Αν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε με τα όνειρά μας τις αναμνήσεις μας, θα παραμείνουμε νέοι στην ψυχή, θα παραμείνουμε μαχητές. Στην Ελλάδα οφείλω, δεν μου οφείλει», είπε ο Χρυσός Ολυμπιονίκης.
Μία φωνή διαφορετική, τη φωνή της ακριτικής Ελλάδας, μετέφερε στους παραβρισκόμενους ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κέλλης του Νομού Φλωρίνης, κύριος Αθανάσιος Τάσκας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δημοτική Κοινότητα Κέλλης βραβεύτηκε το 2013 από την Ακαδημία Αθηνών, αφού είναι η κοινότητα με τους περισσότερους πολύτεκνους σε ολόκληρη την χώρα.
Ακολούθησε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση ανάμεσα σε εξέχοντες εκπροσώπους του πνευματικού κόσμου της χώρας, υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου Μάρας Ζαχαρέα, και κεντρικό άξονα την θέση της Ελλάδας απέναντι στις προκλήσεις του 21ου αιώνα.
Για την «Ελλάδα που θέλουμε» μίλησε ο Ακαδημαϊκός, Καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας A& M,κύριος Δημήτρης Νανόπουλος. «Δεν έχουμε καιρό. Τα πράγματα τρέχουν όπως λέμε στη φυσική εκθετικά. Δεν ζούμε πια στην εποχή του αραμπά. Τα πράγματα τρέχουν με την ταχύτητα του φωτός. Μεταφορικά και κυριολεκτικά. Δεν μπορούμε να παραμένουμε συνέχεια στο καβούκι μας και να μη συμμετέχουμε σε όλα. Εμένα μου αρέσει μια Ελλάδα ανοιχτή , που ανήκει στον κόσμο, μια Ελλάδα που θα αποδείξουμε ότι έχουμε σχέση με αυτά τα χώματα πάνω στα οποία πατάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την Ημερίδα έκλεισε με έναν σύντομο, αλλά περιεκτικό επίλογο η κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου, σύζυγος της Α. Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή». «Θα ήθελα να κλείσω μιλώντας για τις δύο αρχές που με καθοδηγούν πάντα στη ζωή μου. Η πρώτη είναι το μεγαλείο του ανθρώπου, να ψάχνει να βρει στη χειρότερη στιγμή στη μεγαλύτερη δυσκολία κάτι θετικό. Από εκεί να παίρνει δύναμη και να συνεχίζει. Η δεύτερη είναι τις πληροφορίες να τις κάνουμε γνώση , να τις επεξεργαζόμαστε και να μην παρασυρόμαστε. Μόνο με αυτό τον τρόπο, με τη λογική επεξεργασίας, μπορούμε να τις μετατρέψουμε σε σοφία σε εργαλείο, δηλαδή, για να παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις», είπε η κυρία Παυλοπούλου.
Φωτογραφίες: Studio Panoulis