ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Η Αθήνα υποκλίθηκε στον Ονειρικό Κόσμο της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη!

Στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία προχθές βράδυ, τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης «Dreamscape» της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη. Η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη εικονογραφεί ένα επίμονο όνειρό της. Για τριάντα χρόνια είχε στο νου της μια εικόνα που «κινείται μεταξύ φανταστικής θαλασσογραφίας και χειμερινού τοπίου». Κατά τη δύσκολη περίοδο της καραντίνας, αυτό το «εκτός χρόνου τοπίο» επανήλθε. Το τοπίο της διαμορφώνεται από αρχετυπικά στοιχεία· το δένδρο, την πέτρα, τον αέρα, το νερό. Στην κυρίαρχη, λιτή εγκατάσταση και στις εικόνες που τη συνοδεύουν, στήνει στον χώρο της γκαλερί έναν κύκλο που «μεταφέρει την ουσία της ανέγγιχτης φύσης, εκείνης που παραμένει αλώβητη από τις καταστροφές που προκαλεί ο άνθρωπος».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ

H Αθανασιάδη επιδιώκει την «κατάδυση και την ανάδυση από το συλλογικό υποσυνείδητο». Ο βασικός κύκλος της εγκατάστασης οδηγεί τον θεατή και συμμέτοχο στον «πυρήνα ενός σιωπηλού τόπου που τον προσκαλεί σε διαλογισμό».

Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ ΜΕ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗ

ΑΛΕΞΙΑ ΑΝΤΣΑΚΛΗ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ, ΖΕΤΑ ΑΝΤΣΑΚΛΗ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΤΟΥΡΑΣ, ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΛΤΑΣ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΟΛΙΤΗ

ΧΑΡΑ ΞΥΛΑ, ΛΙΖΑ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ, ΑΝΤΖΕΛΑ ΙΣΕΠΑΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ, ΤΑΤΙΑΝΗ ΚΑΜΠΙΩΤΗ ΤΖΟΥΒΑΝΑΚΗ

Παρουσιάζοντας εικόνες και ανασύροντας συναισθήματα, η καλλιτέχνης δημιουργεί ένα γνώριμο αποστασιοποιημένο τοπίο που προσφέρει μια αίσθηση ηρεμίας και προστασίας.

ΑΝΝΙΚΑ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ

Εικόνες φωτός, θάλασσας, δέντρων, συνθέσεις, προτείνουν έναν ξεκάθαρο και ουσιώδη στοχασμό πάνω στο περιβάλλον που καταστρέφουμε, σε αυτό που χάνεται και σε αυτό που υπήρξε πολύ πριν από εμάς.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ, ΜΙΧΑΗΛ ΤΟΥΠΑΫ

Η Αθανασιάδη αναζητά την «ασπίδα προστασίας» που όλοι μας ψάχνουμε –ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια. Μια ανάσα και ένα καταφύγιο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΜΠΡΙΓΚΙΤΑ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ, ΕΦΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΙΤΗ, ΚΩΣΤΑΣ ΣΥΝΟΛΑΚΗΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΥΝΟΛΑΚΗ

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΤΟΡΑ ΜΑΣΟΥΡΙΔΗ, ΝΑΝΤΑ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ

ΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ, ΤΑΤΙΑΝΑ ΣΠΙΝΑΡΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΡΙΤΣΑΚΟΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΞΕΝΑΚΗΣ, ΛΙΛΙΑΝ ΚΑΠΡΑΛΟΥ, ΤΖΕΝΗ ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΛΙΖΑ ΚΟΥΤΣΟΥΔΑΚΗ, ΔΑΦΝΗ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΖΟΥΒΑΝΑΚΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΜΠΙΩΤΗ

ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΓΔΑΝΟΥ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΟΥΣΟΥΡΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ

It’s good to know: Η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη γεννήθηκε το 1961 στην Αθήνα όπου εξακολουθεί να ζει και να εργάζεται. Οι ανώτερες σπουδές της ξεκίνησαν το 1978 στο Franklin College του Λουγκάνο. Το 1979 έγινε δεκτή στο Ruskin School of Drawing and Fine Art του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, από όπου αποφοίτησε το 1982 με διάκριση και πτυχίο Bachelor of Fine Arts στη γλυπτική και τη χαρακτική. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Columbia University της Νέας Υόρκης και το 1984 έλαβε από εκεί πτυχίο Master of Fine Arts στη γλυπτική. Στα αρχικά στάδια της καριέρας της ασχολήθηκε και με τη σκηνογραφία. Στη Νέα Υόρκη και στην Αθήνα σχεδίασε και κατασκεύασε τα σκηνικά των παραστάσεων “Narcolepsy” (1983), “Places” (1984) και “City Life” (1985) της ομάδας μοντέρνου χορού “Abiogenesis”, έπειτα στην Αθήνα, για την παράσταση “Strindberg-Strindberg” (1987) του θιάσου «Διπλούς Έρως» και για την παράσταση «Η Μεγαλοψυχία του Τίτου» (2017) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Από το 1984 μέχρι σήμερα έχει εκθέσει γλυπτά της σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα, στους Δελφούς, στην Αρχαία Μεσσήνη, στον Πόρο, στη Λάρισα, στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο, στη Πάτμο, στα Ιωάννινα, στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη, στο Κονέκτικατ, στο Λονδίνο, στις Βρυξέλλες και στο Μόντε Κάρλο, όπου κέρδισε το Βραβείο του Ιδρύματος της Πριγκίπισσας Γκρέης. Έργα της βρίσκονται σε διάφορες σημαντικές συλλογές ανά τον κόσμο και εκτίθενται σε μόνιμη βάση στις Galerie Dutko, Παρίσι, και Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Αθήνα. Διάρκεια έκθεσης: 10 Μαρτίου – 2 Απριλίου 2022.

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

error: Content is protected !!