ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Η ασφαλής επιλογή της κατάψυξης ωαρίων!

Ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Κωνσταντίνος Ευθ. Κωσταράς, ειδικευμένος στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και στην ενδοσκοπική χειρουργική, μιλάει στο Fay’s Control για την ασφαλή επιλογή της κατάψυξης των ωαρίων.
Η γονιμότητα είναι ένα πολύτιμο αγαθό στη ζωή της γυναίκας, το οποίο όμως περιορίζεται μετά από κάποια χρόνια. Μια γυναίκα είναι πιο γόνιμη από την ηλικία των 18 έως 29 ετών. Μετά από την ηλικία των 30 ετών, η γονιμότητά της μειώνεται σταδιακά και αυτή η μείωση επιταχύνεται στα τέλη της δεκαετίας των 30 και στις αρχές της δεκαετίας των 40. Η γονιμότητα έχει όρια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η σύλληψη σε αυτές τις ηλικίες μπορεί να είναι μια πραγματική πρόκληση για πολλές γυναίκες. Στην πραγματικότητα, η φυσιολογική σύλληψη αρχίζει να δυσκολεύει από την ηλικία των 35 ετών και είναι αρκετά σπάνια μετά από την ηλικία των 43 ετών. Σε περίπτωση που επιθυμείτε για τον οποιοδήποτε λόγο να καθυστερήσετε την τεκνοποίηση, η κρυοσυντήρηση σας επιτρέπει να αποθηκεύσετε ωάρια νεαρότερης ηλικίας με υψηλότερη γονιμότητα για μεταγενέστερη χρήση. Αυτή η στρατηγική μείωσης των κινδύνων μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες σύλληψης κατά 5 έως και 10 φορές.


Οι γυναίκες προχωρούν σε κατάψυξη ωαρίων για πολλούς λόγους, όπως είναι η καριέρα, τα ταξίδια, η χημειοθεραπεία, η έλλειψη συντρόφου, η ενδομητρίωση και πολλοί άλλοι προσωπικοί λόγοι, ξεχωριστοί για την κάθε μία γυναίκα. Ωστόσο, ο κοινός σκοπός που τις ενώνει όλες, είναι η επιθυμία να αποκτήσουν κάποτε δικό τους παιδί. Δηλαδή κρυοσυντήρηση από επιλογή. Οι γυναίκες που την επιλέγουν θέλουν να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν παιδιά στο μέλλον καθώς, για οποιοδήποτε λόγο, δεν θέλουν ή δε μπορούν να γίνουν μητέρες τώρα.
Όταν σκέφτεστε ποια είναι η “σωστή ηλικία” για να καταψύξετε τα ωάρια σας, είναι σημαντικό να αναλογιστείτε το ιατρικό ιστορικό σας, την κατάσταση της σχέσης σας και τα σχέδια εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας, λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές των ποσοστών γονιμότητας με την πάροδο της ηλικίας. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο μικρή είστε, τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα της κρυοσυντήρησης. Οι νεότερες γυναίκες παράγουν υψηλότερους αριθμούς ωαρίων, καλύτερης ποιότητας και πιο γόνιμα, έτσι έχουν περισσότερες πιθανότητες σύλληψης. Όσο περισσότερο επιλέγετε να καθυστερήσετε την προσπάθεια για εγκυμοσύνη, τόσο περισσότερο θα ωφεληθείτε από την έγκαιρη κατάψυξη ωαρίων.
Παρά το γεγονός ότι η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι πραγματικότητα εδώ και τριάντα χρόνια, η μέθοδος της υαλοποίησης (vitrication), η νέα, εξαιρετικής ταχύτητας μέθοδος κρυοσυντήρησης έχει φέρει την επανάσταση στην κατάψυξη ωαρίων. Με τη νέα αυτή μέθοδο αρκούν πλέον μόνο έξι ωάρια για να γεννηθεί ένα παιδί σε αντίθεση με την παλιά τεχνική που απαιτούσε πολλαπλάσιο αριθμό ωαρίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κρυοσυντηρημένα ωάρια και οι κρυοσυντηρημένες βλαστοκύστες είναι το ίδιο αποτελεσματικά στην εξωσωματική γονιμοποίηση, όσο και τα μη κρυοσυντηρημένα. Η κατάψυξη των ωαρίων και εμβρύων δεν αυξάνει τις πιθανότητες για γενετικές ανωμαλίες ή χρωμοσωμικές νόσους. Σε κάθε περίπτωση, η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μια ασφαλής αλλά και αποτελεσματική διαδικασία τόσο για την ίδια τη γυναίκα όσο και για τα παιδιά που γεννιούνται από κατεψυγμένα ωάρια.

Ο Κωνσταντίνος Ευθ. Κωσταράς είναι μαιευτήρας-γυναικολόγος, ειδικευμένος στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και στην ενδοσκοπική χειρουργική.
Γεννήθηκε στη Λαμία. Φοίτησε στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Bologna στην Ιταλία απ’ όπου έλαβε το πτυχίο του το 1985 με βαθμό 96/110. Κατόπιν κρατικής εξέτασης, στο ίδιο Πανεπιστήμιο, απέκτησε την άδεια ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος με βαθμό «άριστα».
Εξειδικεύτηκε αρχικά στη Γυναικολογία, στο ογκολογικό νοσοκομείο «Μεταξά», και εν συνεχεία στη Μαιευτική, στην Α’ Μαιευτική-Γυναικολογική κλινική του νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλoυ».
Απέκτησε τον τίτλο της ειδικότητας του μαιευτήρα-γυναικολόγου το 1995. Εκπαιδεύτηκε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων γονιμότητας  και τη χρήση του υπερηχογραφήματος στα αντίστοιχα κέντρα του νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου». Επίσης εκπαιδεύτηκε σε θέματα παθολογίας του τραχήλου στο διακεκριμένο «Instituto Tumori Milano» στο Μιλάνο και αργότερα στην ενδοσκοπική/λαπαροσκοπική χειρουργική στο κέντρο αναφοράς «MITU & Endoscopy Centre» του Royal Free Hospital στο Λονδίνο. Είναι συνεργάτης του ΙΑΣΩ από το 1996 και ιατρός Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στο νέα Μονάδα Institute of Life IASO.
Είναι μέλος των διεθνών επιστημονικών οργανισμών ESHRE, ASRM (Ευρωπαϊκή, Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγής), της ISFP (Διεθνούς Εταιρείας Διατήρησης της Γονιμότητας) και της SERGS (Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ρομποτικής Γυναικολογικής Χειρουργικής). Συμμετέχει στα τακτικά συνέδρια και workshops που διοργανώνουν οι παραπάνω επιστημονικές εταιρείες καθώς και σε διεθνείς οργανώσεις σε εξειδικευμένα θέματα αναπαραγωγής.
Το 2005 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «άριστα». Το 2009 συμμετείχε σε εκπαιδευτικά σεμινάρια ρομποτικής χειρουργικής στο Λαϊκό Νοσοκομείο και στο Μιλάνο, στο πλαίσιο της SERGS, και έλαβε τις σχετικές πιστοποιήσεις.
Τα θέματα εξωσωματικής γονιμοποίησης, γυναικολογίας, ενδοσκοπικής χειρουργικής όπως επίσης και της παθολογίας της κυήσεως, είναι τα περιστατικά που συνήθως αντιμετωπίζει.

Κωνσταντίνος Κωσταράς
Μαιευτήρας γυναικολόγος
Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών
Ιατρός Αναπαραγωγής
Ιδρυτικό μέλος της Institute of Life-ΙΑΣΩ
Τηλέφωνο: +30 210 6425 949
Κινητό: +30 6944 366 967

error: Content is protected !!