ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Εσύ ελέγχεις την γονιμότητα σου σε ετήσια βάση;

Ο Μαιευτήρας Γυναικολόγος Κωνσταντίνος Κωσταράς εξηγεί στο Fay’s Control γιατί πρέπει να ελέγχουμε τη γονιμότητα μας σε ετήσια βάση.
Ο ετήσιος έλεγχος της γονιμότητας σου είναι απαραίτητος ακόμη και αν  δεν υπάρχουν σημάδια και συμπτώματα που υποδεικνύουν κάποιο πρόβλημα σχετικά με το αναπαραγωγικό σου σύστημα. Είναι σημαντικό να επισκέπτεσαι τον γυναικολόγο σου τακτικά – ανά χρόνο ώστε να παρακολουθείσαι γυναικολογικά όχι μόνο για το ετήσιο τεστ Παπανικολάου, αλλά και για τον έλεγχο της γονιμότητας σου.
Ιδιαίτερα εάν υπάρχει αλλαγή σεξουαλικών συντρόφων κατά τη διάρκεια του έτους, συνιστάται περισσότερος από ένας έλεγχος για την προστασία της γονιμότητάς σου. Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες (STD) συνήθως δεν έχουν συμπτώματα, συνεπώς θα πρέπει να προβείς σε έλεγχο STD ακόμη και αν τα βακτήρια ή ο ιός στο σώμα σου δεν εκδηλώνουν ορισμένα δυσάρεστα σημάδια και συμπτώματα.

Ο ετήσιος έλεγχος γονιμότητας περιλαμβάνει:
Ορμονικό έλεγχο
Κολπικό υπερηχογράφημα για αξιολόγηση ωοθηκικής επάρκειας
Καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού
Διαγνωστικό έλεγχο  για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (STDs)
Αξιολόγηση χαρακτηριστικών του κύκλου (παραδείγματος χάρη αλλαγή συχνότητας κύκλου)
Οι διαταραχές στον έμμηνο κύκλο συνδέονται με τη γονιμότητά σου και είναι μια ανησυχία που πρέπει να αντιμετωπιστεί με το γιατρό σου. Πιθανά συμπτώματα είναι:
Οι τακτικές περίοδοι
Ο ακανόνιστος κύκλος
Οι έντονες κράμπες
Βαριά ή ελαφρά αιμορραγία
Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζεις  για τη γονιμότητα σου είναι ότι η επιτυχία της εγκυμοσύνης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως:
Την ηλικία
Την έγκαιρη διάγνωση υπογονιμότητας
Το ιστορικό προηγούμενων κυήσεων
Το ιστορικό προηγούμενων αποβολών
Τον αριθμό αποτυχημένων κύκλων IVF – μεταφορών εμβρύου
Τον αριθμό εμβρύων που μεταφέρθηκαν σε έναν μόνο κύκλο

Και ο Κωνσταντίνος Κωσταράς καταλήγει: Είτε πρόκειται για έναν απλό έλεγχο γονιμότητας, είτε για ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας γονιμότητας  που να ανταποκρίνεται στην προσωπική σου ανάγκη, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις και να προγραμματίσεις το επόμενου ραντεβού.

Κωνσταντίνος Κωσταράς
Μαιευτήρας γυναικολόγος
Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών
Ιατρός Αναπαραγωγής
Ιδρυτικό μέλος της Institute of Life-ΙΑΣΩ
Τηλέφωνο: +30 210 6425 949
Κινητό: +30 6944 366 967
http://www.kostaras.gr/

error: Content is protected !!