The Hospital Club, Λονδίνο: Η Εικαστική Έκθεση Σύγχρονων Ελλήνων Καλλιτεχνών “Staging the Domestic”!
Την Πέμπτη που μας πέρασε, το Salon de Bricolage παρουσίασε στην αδελφοποιημένη ιδιωτική Λέσχη The Hospital Club του Λονδίνου, την ομαδική έκθεση με τίτλο “Staging the domestic” υπό την επιμέλεια της Άννας Χατζηνάσιου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου 2014.
Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν παράλληλα με τα εγκαίνια της Frieze Art Fair London, μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις Σύγχρονης Τέχνης στον κόσμο και σημείο συνάντησης για τη διεθνή εικαστική δημιουργία.
Ο τίτλος “Staging the domestic”, εμπνευσμένος από έργο του εικαστικού Κωστή Βελώνη, έχει διττή σημασία. Ο όρος “domestic” χρησιμοποιείται στη συγκεκριμένη έκθεση και με τις δύο του έννοιες. Αναφέρεται δηλαδή στο οικιακό αλλά και στο εγχώριο. Άρα ο τίτλος θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως “Τοποθετώ – σκηνοθετώ έργα τέχνης στο οικιακό περιβάλλον” αλλά και ως “σκηνοθετώ την εγχώρια ελληνική τέχνη εκτός συνόρων”.
Σκοπός της έκθεσης είναι η παρουσίαση σημαντικών Ελλήνων σύγχρονων καλλιτεχνών στο Λονδίνο.
Το Salon de Bricolage, το oποίο ιδρύθηκε το 2009 από τον Χρύσανθο και τον Σπύρο Πανά είναι μεταξύ άλλων, μία πλατφόρμα καλλιτεχνικής δημιουργίας, ανταλλαγής απόψεων πάνω σε θέματα τέχνης και με ενεργό εκθεσιακό πρόγραμμα, το οποίο επιμελείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια η ιστορικός τέχνης Άννα Χατζηνάσιου. Το “The Hospital Club” ιδρύθηκε το 2004 από τους Paul Allen (συνιδρυτή της Microsoft) και David Stewart (των Eurythmics). Πρόκειται για μια από τις πιο επιτυχημένες ιδιωτικές λέσχες του Λονδίνου, που διαθέτει ένα ενεργό καλλιτεχνικό τμήμα και παρουσιάζει κάθε χρόνο ένα πλήρες εκθεσιακό πρόγραμμα.
Καλλιτέχνες όπως ο Κωστής Βελώνης, η Μαρίνα Βερνίκου, ο Αλέξανδρος Γεωργίου, ο Απόστολος Γεωργίου, ο Πάνος Κοκκινιάς, η Βένια Μπεχράκη, ο Άγγελος Πλέσσας, η Γεωργία Σαγρή, η Δανάη Στράτου, η Έλενα Σύρακα, ο Πάνος Τσαγκάρης, ο Αλέξανδρος Ψυχούλης και η Μανταλίνα Ψωμά εκφράζονται με ποικίλα εικαστικά μέσα όπως η ζωγραφική, η φωτογραφία, το σχέδιο, η γλυπτική και οι in situ (επιτόπιες) διαδικτυακές εγκαταστάσεις. Παρουσιάζουν μέσα από διαφορετικές σύγχρονες προσεγγίσεις μια σειρά έργων, έναν διάλογο με στόχο να εξερευνηθεί η ιδέα της αισθητικής και πνευματικής ανάτασης, που δημιουργεί η τέχνη σε επίπεδο βιωματικό, μέσα στον “οίκο μας”.
Τα εγκαίνια της έκθεσης είχαν τεράστια επιτυχία. Παραβρέθηκαν προσωπικότητες από όλον τον κόσμο, μερικοί από τους μεγαλύτερους συλλέκτες διεθνώς όπως ο Δάκης Ιωάννου και ο Udo Muller , επιμελητές μουσείων, ιστορικοί τέχνης, γκαλερίστες, καλλιτέχνες, πολλοί Έλληνες που ταξίδεψαν στο Λονδίνο για τον σκοπό αυτόν, καθώς και επιχειρηματίες από τη διεθνή σκηνή,
Την ίδια βραδιά το φιλότεχνο κοινό συγκεντρώθηκε και γιόρτασε την επιτυχία των εγκαινίων σε αίθουσα που είχε ειδικά διαμορφωθεί για αυτό το σκοπό στην ιδιωτική Λέσχη του Λονδίνου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ένα ελληνικό πολιτιστικό ίδρυμα παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη έκθεση με Έλληνες σύγχρονους εικαστικούς στο Λονδίνο, παράλληλα με τη διεθνή έκθεση Frieze Art Fair, ένα από τα σημαντικότερα εικαστικά γεγονότα στον πλανήτη.
Φωτογραφίες: Μαρία Μαρκέζη