ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Helmut Middendorf: Early Paintings, Films and Works on Paper, 1977 – 1988!

Έργα εμπνευσμένα από τη μουσική σκηνή, τη νυχτερινή ζωή και τους δρόμους της συνοικίας του Kreuzberg του Βερολίνου, όπου ζούσε και εργαζόταν ο Middendorf εκείνη την εποχή.

Η Γκαλερί Ελένη Κορωναίου παρουσιάζει την έκθεση Early Paintings, Films and Works on Paper, 1977 – 1988 με ζωγραφικά έργα και σχέδια τoυ Helmut Middendorf μαζί με μια επιλογή από Super 8 φιλμ της ίδιας εποχής. Τα ζωγραφικά έργα και τα σχέδια από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και του 1980 είναι εμπνευσμένα από το άμεσο περιβάλλον του Middendorf, με έμφαση στην ανθρώπινη φιγούρα, στη μουσική σκηνή, στη νυχτερινή ζωή και στους δρόμους της συνοικίας του Kreuzberg του Βερολίνου (που ονομάζεται SO 36), όπου ο καλλιτέχνης ζούσε και εργαζόταν εκείνη την εποχή.

Οι πίνακες εκείνης της περιόδου είναι αυθόρμητα ζωγραφισμένοι και χαρακτηρίζονται από το μεγάλο τους μέγεθος και τους φωτεινούς, δυνατούς, άγριους και πλούσιους σε αντίθεση χρωματισμούς με φαρδιές, χειρονομιακές πινελιές. Η έμφαση δινόταν στην ένταση. Οι έντονες προσωπικές εμπειρίες έπρεπε να μετατραπούν σε έντονη ζωγραφική.

Παράλληλα στην έκθεση και για πρώτη φορά στην Αθήνα, θα προβληθούν οι πρώιμες Super 8 ταινίες του Middendorf, οι οποίες παρουσιάζουν συχνά τον ίδιο τον καλλιτέχνη στο στούντιο του στο Kreuzberg. Οι περισσότερες από αυτές τις πρώτες ταινίες βασίζονται σε σύντομες αστείες ιστορίες. Έχουν εννοιολογικό χαρακτήρα και στοχάζονται πάνω στην τέχνη, στην τηλεόραση, στο Βερολίνο, στο διαμέρισμά του, στη λογοτεχνία και στην πολιτική. Ο καλλιτέχνης άρχισε να ενδιαφέρεται για τις πειραματικές ταινίες από τις αρχές της δεκαετίας του ’70.


 Στα εγκαίνια της έκθεσης θα παρουσιαστεί και το νέο βιβλίο του Middendorf «Berlin SO 36 Revisited», από τον εκδοτικό οίκο Kerber Verlag. Η έκδοση περιέχει μια περιεκτική επιλογή από ζωγραφικά έργα και σχέδια του ’70 και του ‘80, καθώς και άγνωστες μέχρι τώρα φωτογραφίες από το αρχείο του καλλιτέχνη, πολλές από τις οποίες δημοσιεύονται για πρώτη φορά ή παρουσιάζονται σε ένα νέο πλαίσιο. Επιπλέον στο βιβλίο παρουσιάζεται η τεκμηρίωση της έκθεσής του στο Kunstmuseum Schloss Derneburg, Hall Art Foundation που πραγματοποιήθηκε το 2022 με τον ίδιο τίτλο.

Στη δεκαετία του ’80, υπήρξε μέλος του διάσημου καλλιτεχνικού κινήματος των «Neue Wilde»

It’s good to know: Ο Helmut Middendorf γεννήθηκε το 1953 στο Dinklage της Γερμανίας. Ζει και εργάζεται στο Βερολίνο και στην Αθήνα. Στη δεκατία του ’80, υπήρξε μέλος του διάσημου καλλιτεχνικού κινήματος των «Νέων Άγριων» (“Neue Wilde”). Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί διεθνώς σε αναρίθμητες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.


Έργα του βρίσκονται σε σημαντικές συλλογές Μουσείων διεθνώς, όπως Guggenheim Museum, New York; Aros Museum, Aarhus, Denmark; Musée Centre Pompidou, Paris; Museum für Moderne Kunst Frankfurt; Ludwig Forum, Aachen; Museum for Hedendaagse Kunst Gent, Belgium καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές.

27 Απριλίου – 15 Ιουλίου 2023
Εγκαίνια: Πέμπτη 27 Απριλίου, 6-9 μ.μ.
Ώρες λειτουργίας: Τρ.- Παρ. 12-6 μ.μ. Σαβ. 12-4 μ.μ.
 

error: Content is protected !!