Για σουτζουκάκια και γεμιστά μετά την θάλασσα στο “Ποσειδώνιο”!
Είμαι τόσες ημέρες πλέον στο νησί και δεν σας έχω στείλει ακόμα τον παλμό του. Ίσως είναι επειδή ακόμα απολαμβάνω να τον αφουγκράζομαι. Δεν έχω γράψει για τα νέα του, για την επανασύνδεση μου με τα παλιά του, για τα καινούργια χούγια του και για τα αγαπημένα καθιερωμένα του.
Για όσα συμβαίνουν στις Σπέτσες τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου, που για ένα “απαίδευτο” μάτι φαίνονται όλα να κινούνται στους ίδιους αριστοκρατικά νωχελικούς ρυθμούς-ίδια πρόσωπα, ίδιες οικογένειες, ίδιοι παραθεριστές, ίδια καλέσματα- όμως, αν αντί απλά να αρκεστείς να δεις, και επιλέξεις να παρατηρήσεις, θα προσέξεις τις νέες συνήθειες του.
“Σε περιμένω στην βεράντα για γεμιστές ντομάτες από το Μποστάνι, μπορείς;” το μήνυμα της Μαρίας Στρατή, στις 16,00′ ακριβώς, την ώρα που ολοκληρώνει η Ελμίνα το μάθημα ιστιοπλοΐας, και αφήνει το σκάφος της στον Ναυτικό Όμιλο του νησιού, την ώρα που “παραδοσιακά” θα επιστρέφαμε στο σπίτι για να γευματίσουμε στο μαρμάρινο τραπέζι κάτω από την πέργκολα. “Σε πέντε λεπτά είμαι εκεί”, η άμεση απάντηση μου.
Ο Σταμάτης Μαρμαρινός, ο πολυβραβευμένος -και πολυαγαπημένος- πλέον chef του “Ποσειδωνίου”, δεν επαναπαύεται ποτέ, η Μαρία Στρατή, οικοδέσποινα του αριστοκρατικού αυτού ξενοδοχείου -καθώς και του σημερινού lunch- συνυπογράφει κάθε πρωτοβουλία και έμπνευση του, και το αποτέλεσμα το απολαμβάνουμε στις μαγικές αυτές βεράντες, μέσα από την δημιουργική ανανέωση των γαστρονομικών επιλογών, και από το απόλυτα επιτυχημένο menu που μπορείς πλέον να απολαύσεις, σε όποια γωνιά του ξενοδοχείου κι αν επιλέξεις. Εμείς επιλέξαμε να γευματίσουμε κάτω από την “σκιά” της “Ελιάς” του Κωνσταντίνου Βαλαή.
Follow me…
Αυτή είναι η πιο αγαπημένη μου ώρα στις Σπέτσες. Άλλοι υμνούν το ηλιοβασίλεμα της, την συγκλονιστική “χρυσή ώρα” όπως απλώνεται στο Παλιό Λιμάνι, άλλοι την ώρα που ξυπνάει το νησί και δίνει ζωή στην αγορά της Ντάπιας, άλλοι πάλι τα χρώματα και την κοσμοπολίτικη αύρα των καλοκαιρινών απόβραδων της. Η δική μου πιο αγαπημένη ώρα στο νησί είναι αυτή. Είναι το βαθύ απομεσήμερο, όταν ο ήλιος και η θάλασσα σε έχουν χορτάσει με τα φιλιά τους, όταν δεν έχεις τίποτα σημαντικό να κάνεις μα όλα συνωμοτούν να μοιάζουν σημαντικά. Το θρόισμα της λινής κουρτίνας καθώς την παρασύρει το γλυκό αεράκι στον ερωτικό ρυθμό του, το μονότονο τραγούδι των τζιτζικιών, η τσαλακωμένη σελίδα στο βιβλίο που προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή σου από προκλητικό μπλε που απλώνεται μπροστά σου. Την ώρα που κανείς δεν σε περιμένει κάπου και που εσύ μπορείς να την σπαταλήσεις όπως ακριβώς θέλεις. Ε, αυτή ακριβώς την ώρα γευματίζουμε τώρα με την φίλη μου στην βεράντα του “Library”, μπροστά στην άδεια ακόμη πλατεία κάτω από την αγέρωχη κορμοστασιά της Μπουμπουλίνας. Οι μόνοι ήχοι που συνοδεύουν τις στιγμές μας, είναι αυτοί από τα αργόσυρτα πέταλα των αλόγων που μεταφέρουν τους επισκέπτες, και οι βιαστικές μηχανές των θαλάσσιων ταξί που επιστρέφουν από τις παραλίες τους παραθεριστές. Η “Ελιά” του Κωνσταντίνου Βαλαή, μάρτυρας των όσων λέμε.
Αυτό το άκρως ελληνικό μενού με τις συγκλονιστικές γεύσεις και αρώματα, μπορείς να το δοκιμάσεις καθημερινά από τις 13.30 έως τις 16.30΄, καθώς και τον υπόλοιπο ανανωμένο κατάλογο του αριστοκρατικού αυτού ξενοδοχείου μεσημέρι-βράδυ. Αν θέλεις όμως να ακούσεις την “παλιά”, κάντο το βαθύ απομεσήμερο. Όταν ο ήλιος και η θάλασσα σε έχουν χορτάσει με τα φιλιά τους, όταν δεν έχεις τίποτα σημαντικό να κάνεις μα όλα συνωμοτούν να μοιάζουν σημαντικά. Το θρόισμα της λινής κουρτίνας καθώς την παρασύρει το γλυκό αεράκι στον ερωτικό ρυθμό του, το μονότονο τραγούδι των τζιτζικιών, η τσαλακωμένη σελίδα στο βιβλίο που προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή σου από προκλητικό μπλε που απλώνεται μπροστά σου. Την ώρα που κανείς δεν σε περιμένει κάπου και που εσύ μπορείς να την σπαταλήσεις όπως ακριβώς θέλεις.
Καλή εβδομάδα! xxx