ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Φέτος το καλοκαίρι επιστρέφουμε στις παλιές αξίες για να βρούμε την χαρά της ζωής!

Ένα απλό δειλινό στο Αιγαίο περιλαμβάνει χαρά και λύπη σε τόσο ίδιες δόσεις που δεν μένει στο τέλος παρά η Αλήθεια…’
«Μικρός Ναυτίλος»
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

Από την Τζίνα Θανοπούλου

Το ακούμε πολύ συχνά από φίλους, συγγενείς με ένα παράπονο και μία θλίψη στη φωνή: “Φέτος θα είναι πολύ δύσκολα και οι διακοπές μας θα είναι πολύ διαφορετικές…. Δεν μπορούμε να κάνουμε αυτά που κάναμε, να πάμε εκεί που πηγαίναμε, να περάσουμε όπως περνάγαμε… Φταίει η κρίση! Όλα άλλαξαν, όλα είναι διαφορετικά!”. Συνήθως συνοδεύεται και με συναισθήματα οργής, λύπης, ακόμα και κατάθλιψης!

Βέβαια αν το σκεφτούμε καλύτερα, δεν είναι το πρώτο καλοκαίρι κρίσης που περνάμε… Κι ακόμα και αν μερικοί Έλληνες για κάποια χρόνια βίωσαν άνεση και ευημερία, επίπλαστη σε πολλές περιπτώσεις, σίγουρα δεν μεγάλωσαν όλοι με χλιδή και αφθονία, ούτε όλα τα καλοκαίρια τα περνούσαν σε μαγευτικά ξενοδοχεία, πίνοντας κοκτέιλ δίπλα σε πισίνες…

Μεγαλώσαμε με υπέροχα, απλά και όμορφα καλοκαίρια, δίπλα στη θάλασσα, παίζοντας με φίλους, κτίζοντας πύργους στην άμμο, κάνοντας μακροβούτια, τρώγοντας κρύο καρπούζι στη παραλία, και γελώντας ανέμελα, απλά και ουσιαστικά με την οικογένεια ή/και τους φίλους μας κάτω από λουλουδάτες ομπρέλες που είχαν στήσει οι γονείς μας στις παραλίες των παιδικών μας χρόνων. Ήταν απλά και υπέροχα χρόνια και περνάγαμε καταπληκτικά! Λιμανάκια, θάλασσα, ηλιοθεραπεία, καπέλα, ψάθες, νερό, φρούτα, θερινά σινεμά, παγωτό ξυλάκι, συζητήσεις, ανέκδοτα, γέλια. Καλοκαίρια απλά και ουσιαστικά!

Ίσως ήρθε, λοιπόν, ο καιρός να τα ξαναθυμηθούμε και να ξαναεκτιμήσουμε τις απλές αλλά και ουσιαστικές στιγμές, αναμνήσεις, συνήθειες, αξίες που μπορεί να μην στοίχιζαν πολλά σε χρήματα, αλλά είχαν μια μοναδική αξία και ποιότητα !
Αυτές οι εμπειρίες μας μεγάλωσαν, μας έδωσαν εμπειρίες, βιώματα, έκτισαν τις αναμνήσεις μας και διαμόρφωσαν την ταυτότητα μας σαν Έλληνες !

Μετά για μερικά χρόνια επήλθε κάποια ευημερία, και άλλαξαν οι συνήθειες, αλλά πρέπει να σκεφτούμε ότι για πολλούς ήταν πλασματική, παροδική και επιφανειακή ευτυχία και ευημερία. Μετά πέσαμε στην πραγματικότητα της κρίσης, χωρίς να εξετάζουμε εδώ, σε αυτό το άρθρο, τους πολιτικούς ή οικονομικούς λόγους, αλλά δίνοντας μια ψυχολογική, υπαρξιακή προέκταση.

Τα τελευταία χρόνια το οικονομικό τοπίο στην Ελλάδα έχει αλλάξει αισθητά. Όλοι το βιώνουμε. Η ευημερία των περασμένων δεκαετιών έχει περιοριστεί για αρκετούς. Όμως, οι συνήθειες και οι αντιλήψεις που σχηματίστηκαν από τα χρόνια της πλασματικής ευημερίας, φαίνεται να μην έχουν αναθεωρηθεί, για να βοηθήσουν τους Έλληνες να προσαρμοστούν στη καινούργια πραγματικότητα.
Το γεγονός αυτό προκαλεί οργή, θλίψη, μελαγχολία, ακόμα και κατάθλιψη σε αρκετούς ανθρώπους. Όμως πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι η προσαρμογή στα καινούργια και δύσκολα είναι από τα πρώτα δείγματα Συναισθηματικής Νοημοσύνης, που πρέπει να υιοθετεί ο ώριμος, συναισθηματικά άνθρωπος και να διδάσκει στα παιδιά του με το παράδειγμα ζωής και πράξης του.

Άμεσα αυτό που χρειάζεται να κάνουμε οι Έλληνες, μόνοι ή με συμβουλευτική υποστήριξη άν χρειάζεται, είναι η αλλαγή νοοτροπίας, η προσαρμογή στην πραγματικότητα στις αληθινές, τωρινές συνθήκες ζωής και αποδοχή των ουσιαστικών, μικρών, αλλά πολύτιμων χαρών της ζωής μας σήμερα! Έτσι με τη προσαρμογή των ανθρώπων στις τωρινές συνθήκες θα μπορέσει να επέλθει ψυχική, συναισθηματική και πρακτική ισορροπία, ώστε να βελτιωθεί η διάθεση, να ξεπεραστεί η μεμψιμοιρία και να μάθουμε να απολαμβάνουμε τη ζωή μας όπως έρχεται με τα ωραία, αλλά και τα δύσκολα της, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές, οικονομικές συνθήκες.

Στις προηγούμενες δεκαετίες, μπήκε στην καθημερινότητά μας η έννοια του lifestyle και προσδόθηκε τεράστια σημασία στην ανάγκη μιας ζωής με υψηλό κόστος, και βέβαια πολυτελής, ακριβές διακοπές και ταξίδια σε εξωτικούς προορισμούς και άλλες πολλές αποδείξεις ενός υψηλού βιοτικού επιπέδου.
Η ευτυχία και η διασκέδαση συνδέθηκαν με τη σπατάλη και την επίδειξη του πλούτου. Ως αποτέλεσμα, οι μικρές απολαύσεις και η απλότητα στον τρόπο διαβίωσης ξεχάστηκαν και αγνοήθηκαν.
Αφού όμως οι οικονομικές συνθήκες άλλαξαν πλέον και δεν ευνοούν την υπερκατανάλωση, είναι σημαντικό να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε στα δεδομένα, και να ξανανακαλύψουμε τη χαρά, την ξεκούραση και την ευδαιμονία σε μικρές, ουσιαστικές χαρές, ανεξαρτήτως χρημάτων.
Καιρός να ξαναθυμηθούμε τις παλιές έννοιες και αξίες μας σαν Έλληνες, ανασύροντας από τη μνήμη μας ποιοι αληθινά είμαστε και εποχές που οι διακοπές και η ζωή μας δεν συνοδεύονταν από ποσότητα, αλλά από ποιότητα.

Οι διακοπές, στην ουσία, αποτελούν ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα, από τη ρουτίνα και το πρόγραμμα.
Η ανάγκη για σωματική και ψυχική ξεκούραση μπορεί να καλυφθεί με μικρές, αλλά ουσιαστικές “πολυτέλειες” που δεν κοστίζουν πολύ, άλλα μετρούν για τη ψυχή και το μυαλό, όπως: χρόνος για ανέμελο διάβασμα κάτω από τη σκιά ενός δέντρου, ουζάκι ή κρασάκι σε ένα παραλιακό ταβερνάκι, τάβλι με φίλους στη παραλία, βόλτες ξυπόλητοι στην άμμο, καλοκαιρινό, μεσημεριανό ύπνο, χαλαρή συζήτηση με φίλους μέχρι το πρωί, ανοιχτό θερινό σινεμά, νυχτερινό μπάνιο στη θάλασσα και απόλαυση τη συντροφιάς με αγαπημένα πρόσωπα και τόσες άλλες απλές, ανέξοδες χαρές της ζωής που δεν στοιχίζουν πολλά χρήματα, αλλά έχουν μεγάλη αξία ψυχική, σωματική και συναισθηματική για τον άνθρωπο και τελικά φέρνουν τη αληθινή ξεκούραση, ψυχαγωγία, χαρά και εσωτερικό, ψυχικό γέμισμα.

Οι διακοπές δεν χρειάζεται να είναι πολυδάπανες για να είναι απολαυστικές. Αρκεί να μοιράζει κανείς τον χρόνο του με άτομα που αγαπά και επιλέγει, και να δίνει βαρύτητα στα ουσιαστικά! Χρειάζεται να αναλογιστούμε τις πραγματικές και όχι τις επίπλαστες ανάγκες μας και να αναθεωρήσουμε τη φιλοσοφία που θέλει την υπερκατανάλωση και την επίδειξή σαν τρόπο και στόχο της ζωής μας.

Στις φετινές διακοπές μας, ας επιλέξουμε ως προορισμό την αληθινή ευτυχία που μας χαρίζουν οι απλές, ουσιαστικές στιγμές: η επαφή με σημαντικούς για εμάς ανθρώπους, καθώς και η σύνδεση με τον αληθινό εαυτό μας και την εσωτερική φωνή και ψυχή μας.

Τζίνα Γ. Θανοπούλου, ED.M., M.A., HARVARD University, Ψυχο-εκπαίδευτικη Συμβουλος, Συμβουλευτική Παιδιών , Εφήβων , Γονέων, Ζευγαριών, Ενηλίκων, Γυναικεία Ψυχολογία
Τηλ: 210 6838241,
Mob: 6945541188
ginagthanopoulou@gmail.com
Website: www.ginagcounseling.com

error: Content is protected !!