ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Έρση Λιάκουρη: Η πρώτη Έλληνίδα δημιουργός στο Guggenheim!

Στον μεγάλο διεθνή διαγωνισμό τέχνης και μόδας του διάσημου μουσείου Guggenheim στο Μπιλμπάο της Ισπανίας παίρνει μέρος για πρώτη φορά Έλληνίδα δημιουργός, η Έρση Λιάκουρη. Tο avant guard brand HERSE της Έρσης, παρουσίασε τρία φουτουριστικά φορέματα χρησιμοποιώντας για την κατασκευή τους από χορδές μουσικών οργάνων μέχρι και 3D printing. Τα πρωτοποριακά σχέδια, που αποτύπωσε η τελειόφοιτη Καλών Τεχνών και fashion designer Λυδία Νικολαρά-Θεοφανοπούλου, είναι εμπνευσμένα από έργα της μεγαλύτερης γλύπτριας του μοντερνισμού, της Barbara Hepworth.

Η μεγαλύτερη όμως έκπληξη προέρχεται από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, που είναι έντονα φορτισμένα συναισθηματικά και εκπέμπουν ιδιαίτερο συμβολισμό. Τα “φεστιβαλικά” ρούχα της HERSE υλοποιήθηκαν με αυθεντικά σωσίβια και βάρκες που είχαν χρησιμοποιήσει πρόσφυγες για να περάσουν τη θάλασσα, με κίνδυνο της ζωής τους, προκειμένου να καταφύγουν στη Λέσβο και τη Χίο. Ευρηματική εξαίρεση αποτελεί η πρωτότυπη lasercut δαντέλα από λευκή τσόχα και οι exosceleton 3d printed βάτες που αποτελούν μέρος έρευνας της Νότας Τσεκούρα, Operational Manager του ASTROLAB.

Η πρωτότυπη κατασκευή έγινε με τη στενή συνεργασία της ακούραστης ομάδας του Τζέι Μέξη, που με το project LOVEST καθάρισε τις ακτές των νησιών από τα μέσα διάσωσης των προσφύγων και στο ASTROLAB διδάσκει σύγχρονες επαγγελματικές δεξιότητες σε άτομα από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, για να βελτιωθούν οι ευκαιρίες ένταξής τους στη νέα πραγματικότητα.

 

Η HERSE θέλει να κάνει την Τέχνη προσιτή, απτή, χρηστική, αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. H φιλοσοφία της HERSE περιέχει την ανατρεπτική ιδέα της ανακύκλωσης της τέχνης: αντί να αφήνονται οι παλιές, σπουδαίες εικόνες ταριχευμένες στα μουσεία και τις ιδιωτικές συλλογές, παίρνει τα ‘υλικά’ τους -σχήματα, χρώματα, εκφράσεις, συναισθήματα- και τα αναβιώνει με σύγχρονη τεχνοτροπία, για να αγγίξουν τον σύγχρονο άνθρωπο.

O διαγωνισμός του Bilbao International Art & Fashion – BIAAF έχει τον ίδιο στόχο με την HERSE, στοχεύει στη γεφύρωση της τέχνης με τη μόδα. Εμπλουτίζοντας την μόδα αισθητικά με καλλιτεχνικό περιεχόμενο, επιδιώκει την προώθηση αυτού του κράματος ως αληθινή πολιτιστική αξία. Η συμμετοχή της HERSE με το project VALSIIEG ολοκληρώνει τον ίδιο σκοπό. Υφαίνει μαζί, το συναίσθημα και τις εξισώσεις, το βίωμα και την ιστορία, την τεχνολογία και την έμπνευση, την αναγκαιότητα και την αισθητική, ανασυνθέτοντας έργα τέχνης του 17ου και 20ου αιώνα με τεχνουργήματα και πραγματικότητες του 21ου.

error: Content is protected !!