Επισκεφθήκαμε έναν από τους ομορφότερους ελαιώνες στο Κρανίδι, και φτιάξαμε Pesto κάτω από τον ίσκιο των αιωνόβιων δέντρων…
Απομεσήμερο Κυριακής 4 Σεπτεμβρίου, στις Σπέτσες. Στα θαλάσσια ταξί, όπου ορδές παραθεριστών περιμένουν την σειρά τους να επιβιβαστούν σε ένα από αυτά που θα τα οδηγήσει στην απέναντι Κόστα, στην επόμενη σεζόν. Εμείς, η Ελμίνα και εγώ, κρατάμε από ένα ψάθινο καλάθι, κοιταζόμαστε και χαμογελάμε ευτυχισμένες. Περιμένουμε στην σειρά μας να πάρουμε το δικό μας θαλάσσιο ταξί, μα δεν γυρνάμε ακόμα. Πάμε στο Κρανίδι, να επισκεφτούμε έναν αιωνόβιο ελαιώνα, που φιλοξενούν 2.300 δέντρα όπου χαρίζουν τους χυμούς τους στο διεθνώς βραβευμένο Rhizoma…
Είναι να μην μου μπει άλλωστε κάτι στο μυαλό. Και η ιδέα να πάω στον ελαιώνα του Rhiozoma να μαγειρέψω σε γκάζι -αφού φυσικά δεν υπάρχει ηλεκτρικό- μία υπέροχη pesto με φρέσκο extra virgin olive oil και καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς, ήρθε από εσάς, όταν κάτω από την μακαρονάδα Aglio Olio που πόσταρα πριν λίγο καιρό, άρχισε ένας άνευ προηγουμένου διάλογος στα social media, για την “περιβόητη” pesto μου! Ο βιολόγος και ιδιοκτήτης των Rhizoma Olive Farms, Δρ.Τάσος Ανέστης και η υπέροχη σύζυγος του Σοφία με την κόρη τους πάντα στην αγκαλιά, μας υποδέχθηκαν στο επιβλητικό κτήμα με τις δεκάδες αποχρώσεις του πράσινου και του χρυσού, και σχεδόν αμέσως, στήνεται μία πρωτόγνωρη γιορτή, με πρωταγωνιστές εμάς, τα παιδιά μας και τις γιαγιάδες μας, τα κατοικίδια μας, τα γέλια και τον ενθουσιασμό μας, μα πάνω από όλα, το υπέροχο αυτό Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο που γεννάει αυτή η περήφανη Γη…
Follow me…
Για την Pesto χρειαζόμαστε:
Linguine, Βασιλικό, 3-4 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα τα γούστα), παρμεζάνα (μπόλικη), Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Rhizoma (επειδή θα το φάτε ωμό, καλό είναι το ελαιόλαδο που θα χρησιμοποιήσετε να είναι αντάξιας γεύσης, με νότες φρεσκοκομμένου γρασιδιού, όπως αυτό το συγκλονιστικό λάδι ελιάς…), κουκουνάρι, φιστίκια Αιγίνης, καβουρδισμένα. Αλάτι (λίγο), φρέσκο πιπέρι (πολύ…).
Το 2014, στο αποκορύφωμα της κρίσης στην Ελλάδα δημιουργήθηκε το Rhizoma Olive Farms, μια οικογενειακή επιχείρηση με στόχο να παράξει ένα ποιοτικό ελαιόλαδο με συγκεκριμένα, οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που θα αναδυκνύει τόσο τις ιδιαιτερότητες της περιοχής όσο και το μεράκι των παραγωγών του. Το rhizoma είναι ένα βιολογικό, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Η επιμονή σε ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο ελαιοποίησης και στην κομψότητα της συσκευασίας χάρισε φέτος στο Rhizoma πέντε βραβεία, τρεία στον διεθνή διαγωνισμού του Λονδίνου, ένα στο Σάν Ρέμο της Ιταλίας και ένα στον διεθνή διαγωνισμό ΕΒΓΕ.
Το rhizoma είναι ένα μέρος μιας καινοτόμου επιχείρησης που βασίζεται στο μεράκι της οικογένειας Ανέστη και στις εξειδικευμένες γνώσεις του ιδρυτή του, βιολόγου Δρ. Τάσου Ανέστη. “Με τη σοφία τριών γενεών παραγωγής και καλλιέργειας και την αφοσίωση μας στα προϊόντα μας, διαχειριζόμαστε και παράγουμε ένα ισσοροπημένο, υψηλής θρεπτικής αξίας, διεθνώς βραβευμένο χυμό ελιάς. Το rhizoma έχει τη βάση του σε ιδιόκτητους αιωνόβιους ελαιώνες, έκτασης συνολικά περίπου 100 στρεμμάτων που φιλοξενούν σχεδόν 2.300 δέντρα. Η μεγάλη πλειοψηφία των δέντρων μας αποτελείται από την υπέροχη ποικιλία ῾κορωνέικη῾῾ και τα έργα τέχνης μας είναι τα ῾῾μανάκια῾῾. Και οι δύο ποικιλίες είναι υψηλές σε φαινόλες που προσδίδουν τις αντιβιωτικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδης ιδιότητες στο rhizoma. Αυτές ακριβώς οι θεραπευτικές ιδιότητες του rhizoma το κάνουν να διατίθεται σε 21 εξειδικευμένα καταστήματα βιολογικών τροφίμων στην Ευρώπη και την Ασία”, μας εξιστορεί ο Τάσος…
“Ο συνδιασμός των τελευταίων καινοτόμων αγρονομικών πρακτικών και της παράδοσης στην καλλιέργεια της ελιάς στην περιοχή του Κρανιδίου βασίζεται στην καλή πρακτική της επιστημονικής μελέτης από όλο τον κόσμο. Αυτή ακριβώς η επιμονή μας στις καλύτερες πρακτικές καλλιέργειας και παραγωγής μας δίνουν την δυνατότητα να δημιουργούμε κάθε χρόνο ένα θαυμάσιο προϊόν αντάξιο της περιοχής μας και της προσωπικότητας των παραγωγών του”. Μας λέει ο Τάσος Ανέστης όσο αφήνουμε το νερό να βράσει και ασχολούμαστε με τους βασιλικούς και τα άλλα αρωματικά της σάλτσας μας…
“Στο rhizoma εκτός από την αφοσίωση μας στην ποιότητα δίνουμε μεγάλη έμφαση στην προώθηση της Μεσογειακής διατροφής και της αειφορικής ανάπτυξης. Ακολουθούμε μεν παραδοσιακές μεθόδους προώθησης αλλά προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να τοποθετήσουμε το αυθεντικό ελληνικό ελαιόλαδο στα καλύτερα ντελικατέσεν της Ευρώπης”…
“Στην ιστοσελίδα μας μπορούν οι αναγνώστες του Fay’s Control να μας δηλώσουν πότε θα ήθελαν να επισκεφθούν το rhizoma olive farms ώστε να τους ξεναγήσουμε και να δοκιμάσουν σε ειδικά ποτηράκια γευσιγνωσίας, στον ελαιώνα μας πλέον, τα προϊόντα μας. Οι ελαιώνες μας είναι πλήρως επισκέψιμοι και οι ξεναγήσεις -που γίνονται στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά- μπορούν να διαρκέσουν από 1 εως 3 ώρες, με μια μικρή ειδοποίηση. Θα είναι μεγάλη μας χαρά να δείξουμε σε όλον τον κόσμο τι κάνουμε και πως το κάνουμε τόσο αποτελεσματικά…” μου λέει ο Τάσος και εγώ σας μεταφέρω γιατί απλά, σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα! Η εδώ εμπειρία μου είναι πολύτιμη, θα την κουβαλάω μαζί μου για πάντα. Το ίδιο και η κόρη μου…
Το rhizoma έχει ένα έντονο διαυγές χρυσοκίτρινο χρώμα με πράσινες αποχρώσεις το οποίο είναι και το πιο αναγνωρίσιμο οπτικό χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου χυμού. Το άρωμα του είναι έντονο και ισσοροπημένο, πλούσιο σε φρουτώδεις νότες. Η γεύση του είναι κομψή και ισχυρή με νότες φρεσκοκομμένου γρασιδιού. Συμφωνούμε πως είναι ιδανικό για carpaccio σολωμού, κοτόπουλο ή αρνί στο φούρνο, πλιγούρι, ριζότο, και ότι άλλο θέλετε να αναδείξετε. Για να φανταστείτε, για επιδόρπιο είχαμε rhizoma πασπαλισμένο με φραγκόσυκα…για τους πιο τολμηρούς…
Είμαστε χαρούμενοι…
Αργά το απόγευμα, την ώρα της επιστροφής. Παίρνοντας μαζί μας όλα τα αρώματα, όλες τις γεύσεις, τα χρώματα και τα συναισθήματα μας χάρισε αυτός ο ευλογημένος τόπος…Θα ξανά έρθουμε σύντομα…
Σας ευχαριστούμε πολύ Τάσο και Σοφία,
περάσαμε αξέχαστα,
Φαίη & Ελμίνα …