ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Ένα σπουδαίο εικαστικό γεγονός: O James Turrell παρουσιάζει στο Αθηναϊκό κοινό το έργο του “Knowing Light”!

Η γκαλερί Gagosian παρουσιάζει το έργο Knowing Light (2007) του James Turrell, από τις 19 έως τις 30 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της πλατφόρμας σύγχρονης τέχνης ReMap 4 στην Αθήνα!

James Turrell Knowing Light dinner

Ο Turrell διερευνά για περισσότερο από 45 χρόνια τις αναρίθμητες δυνατότητες χρήσης του φωτός ως μέσου αντίληψης. Ορισμένα από τα πρώτα έργα του, όπως το Afrum-Proto (1966) και το Mendota Stoppages (1969–1974), στα οποία είχε χρησιμοποιήσει φωτεινά επίπεδα με αρχιτεκτονικές αναφορές, αποτέλεσαν στην πορεία εφαλτήριο για τις συνεχείς έρευνές του.

first

To φως, με τρόπο που παραπέμπει στη ζωγραφική και τη γλυπτική, εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο θέμα και υλικό του. Το έργο Knowing Light, ένα φωτεινό άνοιγμα πλαισιωμένο με γυαλί, μεταβάλλεται σταδιακά μέσα στο χρωματικό φάσμα. Αόρατοι σωλήνες με φως νέον, ηλεκτρονικά ρυθμισμένοι, φωτίζουν το επίπεδο της εικόνας με μία υπνωτιστική εναλλαγή χρωμάτων που αλληλοεπικαλύπτονται.

1

Το έργο εκτίθεται στην  Κεραμεικού 53 (τοποθεσία 24 της πλατφόρμας ReMap), σε έναν πρώην βιομηχανικό χώρο που χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και ανακαινίστηκε το 2002.

3

Αυτή την εποχή γίνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και ένα αφιέρωμα στο έργο του Turrell, το οποίο παρουσιάζεται συγχρόνως σε διαφορετικά μουσεία: στο County Museum of Art στο Λος Άντζελες, στο Solomon R. Guggenheim Museum στη Νέα Υόρκη και στο Museum of Fine Arts στο Χιούστον. Την άνοιξη του 2014 η γκαλερί Gagosian της Αθήνας θα παρουσιάσει καινούργια έργα του Turrell.

4

Όπως έχετε ξαναδιαβάσει στο Fay’s Control, το ReMap είναι μία πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό ReMapKM. Κατά τη διάρκεια του ReMap 4 οι ιστορικές περιοχές
του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου θα μεταμορφωθούν σε χώρους που φιλοξενούν σύγχρονη τέχνη με περισσότερες από 60 εκθέσεις, projects και εκδηλώσεις σε κενά οικόπεδα, υπόγεια, νεοκλασικά κτίρια και διαμερίσματα των μέσων του περασμένου αιώνα, που θα είναι όλα ανοιχτά για το κοινό με δωρεάν είσοδο.

5

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο James Turrell γεννήθηκε το 1943 στο Λος Άντζελες. Έργα του ανήκουν σε πολλές δημόσιες συλλογές, μεταξύ των οποίων στην Tate Modern στο Λονδίνο, στο County Museum of Art στο Λος Άντζελες, στο Solomon R. Guggenheim Museum στη Νέα Υόρκη και στο Israel Museum στην Ιερουσαλήμ. Το James Turrell Museum άνοιξε στο Colomé της Αργεντινής το 2009.
Ατομικές εκθέσεις του έχουν παρουσιαστεί μεταξύ άλλων στο Stedelijk Museum του Άμστερνταμ (1976), στο Whitney Museum of American Art στη Νέα Υόρκη (1980), στο Israel Museum στην Ιερουσαλήμ (1982), στο Museum of Contemporary Art στο Λος Άντζελες (1984), στο MAK στη Βιέννη (1998–99), στο μουσείο Mattress Factory στο Πίτσμπουργκ (2002-03), και στο The Wolfsburg Project που παρουσιάστηκε στο Kunstmuseum Wolfsburg στη Γερμανία. Ένα αφιέρωμα στο έργο του έχει διοργανωθεί αυτή την εποχή στις Ηνωμένες Πολιτείες και παρουσιάζεται συγχρόνως στο County Museum of Art στο Λος Άντζελες, στο
Solomon R. Guggenheim Museum στη Νέα Υόρκη και στο Museum of Fine Arts στο Χιούστον.

Την βραδιά των εγκαινίων, μεθαύριο Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, θα παραστεί και ο καλλιτέχνης!

error: Content is protected !!