Η αλήθεια είναι πως λόγω της δουλειάς μου, έχω κάνει πολλά και υπέροχα ταξίδια. Κάποια από αυτά χαρακτηρίζονται και ως “συναρπαστικά”. Από την δεκαετία του ’90 που ξεκίνησα στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, στα ’00s στην “Βραδυνή”, στην “Αξία” έως ότου μετά από ένα μεγάλο αλλά άκρως συναρπαστικό μακροβούτι στον κόσμο των εφημερίδων περάσω στον “βελούδινο” και άκρως μαγικό κόσμο των περιοδικών, είχα την τύχη να βρίσκομαι στην εκλεκτή λίστα καλεσμένων πολλών αξιοζήλευτων ταξιδιών, που σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθούν. Το να είσαι first class traveler και να επισκέπτεσαι τα καλύτερα στους πιο αποκλειστικούς προορισμούς, ναι είναι ένα από τα προτερήματα του επαγγέλματος μου, το οποίο έχω την τύχη να απολαμβάνω συχνά πυκνά.
Είναι όμως κάποια ταξίδια από αυτά, που δεν μπαίνουν στο χρυσό κουτάκι με τον τίτλο “αξέχαστα”, αλλά στο αδαμάντινο που γράφει απ’ έξω “εμπειρίες”. Και το πρόσφατο ταξίδι μου στον Πύργο του 17ου αιώνα Le Logis, στην καρδιά του Cognac της Γαλλίας, καλεσμένη του François Thibault και της Grey Goose ήταν σίγουρα μία μοναδική εμπειρία, που από ότι έμαθα, λίγοι στον κόσμο έχουν το προνόμιο να ζήσουν. Και οι αναγνώστες του Fay’s Control είναι μέσα σε αυτούς.
Follow me…
Όταν έφτασε στο mail μου η ιδιαίτερη και οπωσδήποτε κομψή πρόσκληση της ΑΜΒΥΞ για να περάσω τρεις ημέρες μοναδικής φιλοξενίας στον Πύργο Le Logis στο Cognac της Γαλλίας, δεν ήξερα και πολλά για το “House” της Grey Goose. Δεν ήξερα καν πως βρίσκεται στην πιο εκλεκτή περιοχή όπου παρασκευάζεται το ομώνυμο ποτό. Αλήθεια, τι δουλειά έχει το “Σπίτι” μίας βότκας στην μέση των πιο ελιτίστικων αμπελιών του κόσμου, σε αυτά του Cognac? Έτσι, μέχρι να προσγειωθούμε στο αεροδρόμιο του Bordeaux, είχα συλλέξει όλα όσα ήθελα να ξέρω για την μοναδική αυτή πρόσκληση που αφορά μόλις 12 καλεσμένους, σε έναν Πύργο που δεν είναι ανοιχτός για το κοινό, αλλά μόνο για τους προσκεκλημένους της Grey Goose να ζήσουν την συγκεκριμένη εμπειρία. “Ως επί το πλείστον Αρχηγούς Κρατών και Δημοσιογράφους…” όπως έκπληκτη διαβάζω στην επιστολή που μας καλωσορίζει ο Γάλλος maître de chai – ο μετρ του κελαριού- ο François Thibault.
Ήταν στα μέσα του ’90 -ναι, όταν ξεκίνησα να αρθρογραφώ στον “Ελεύθερο Τύπο”-, όταν γεννήθηκε από τον Bon Vivant επιχειρηματία Sidney Frank η “προκλητική” ίσως έως και “τρελή” ιδέα να δημιουργήσει στην εκλεκτή περιοχή του Cognac μία … βότκα! Ένα ποτό που κατεξοχήν δεν έχει βάθος, δεν έχει “χρόνο” σε βαρέλια, ούτε καν αρώματα (!) να αποκτήσει νέα ταυτότητα που θα δημιουργηθεί μέσα από τα δυνατά χαρακτηριστικά ενός αποστάγματος, και να προκύψει μία βότκα εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης, τόσο σπάνια και μοναδική, όσο τα ακριβά κονιάκ και κρασιά που γεννιούνται στα πιο εστέτ αμπέλια του κόσμου, σε αυτά του Cognac. Για αυτό το “εξωφρενικό” -όπως χαρακτηριστικά μας τόνισε ο γοητευτικός κύριος Thibault– επιχείρημα, ο Sidney Frank αντί να κάνει την “εύκολη” και “κλισέ” επιλογή ενός βορειοευρωπαίου γνώστη με παράδοση στην παραγωγή βότκας, ονειρεύτηκε έναν expert στην παραγωγή των αποσταγμάτων, με κουλτούρα και εμπειρία στην δημιουργία εξαιρετικής ποιότητας κονιάκ, ώστε να δημιουργήσει την πρώτη super premium vodka, την Grey Goose. Και έτσι στράφηκε στον François Thibault….
Από το αεροδρόμιο του Bordeaux μας παραλαμβάνουν τα πολυτελή αυτοκίνητα του Le Logis, ώστε να μας μεταφέρουν έως το Cognac, μία απόσταση μιάμιση περίπου ώρας που ο ορίζοντας και το βλέμμα σου ξεκουράζεται στα ατελείωτα στρέμματα με τα αμπέλια της περιοχής. Η “Ελληνική αποστολή”, όλοι φίλοι και πιο έγκριτοι Δημοσιογράφοι Γεύσης, Influencers του σωστά εννοούμενου lifestyle, Εκδότες και Διευθυντές Εντύπων, Συλλέκτες Στιγμών που ουδεμία σχέση έχουν με τις καρικατούρες που γέννησε το Instagram και τα υπόλοιπα social media, οι πένες τους έχουν ένονο άρωμα και δυνατή υπογραφή. Τους αγαπώ όλους, έχουμε διαγράψει πολλά χιλιόμετρα μαζί…
Μόλις λίγο πριν φτάσουμε στον προορισμό μας, η Τζόση Βιτζηλαίου και η Μίκα Χούντα, η “ψυχή” και η “καρδιά” των αποστολών της ΑΜΒΥΞ, μας ενημερώνουν πως θα κάνουμε μία στάση για φαγητό…
Με την Φωτεινή Βλαχάκη, την οποία γνωρίζω άπειρα χρόνια, και η οποία υπογράφει το πολύ πολύ αγαπημένο μου The F Martini.
Τοπικοί τεχνίτες ανατέθηκαν να αποκαταστήσουν τα εξωτερικά τείχη και τα κτίρια του Le Logis για να διατηρήσουν την αρχιτεκτονική κληρονομιά του ακινήτου. Οι στεγασμένοι εμπειρογνώμονες προμηθεύονταν για την ανακαίνιση των πυργίσκων της στέγης, με εξαιρετική ιστορική παραδοσιακή τεχνογνωσία, χρησιμοποιώντας δεξιοτεχνίες που θεωρούνταν ξεχασμένες από τα χρόνια. Οι χώροι ήταν προσεκτικά φυτευμένοι και διαμορφωμένοι, συμπεριλαμβανομένου ενός θερμοκηπίου με ποικιλία φρούτων και βοτάνων από την τοπική υπαίθρου για να προσφέρουν περαιτέρω έμπνευση για τον François.
Η διακόσμηση του εσωτερικού χώρου είναι εκλεπτυσμένη με ένα γούστο που σε ξαφνιάζει ευχάριστα και που κυριαρχεί σε ένα άνετο και μοντέρνο σπίτι που αποτελείται από 14 κομψά διακοσμημένα υπνοδωμάτια, σαλόνι, τραπεζαρία, ανοιχτή κουζίνα, αίθριο και εξωτερική πισίνα με BBQ δίπλα στην πισίνα και κοκτέιλ μπαρ. Θα σας πάω σε καθένα ξεχωριστά….
Επιπλέον, υπάρχει μια σειρά από εντυπωσιακούς χώρους που έχουν δημιουργηθεί για να φέρνουν στη ζωή την παραγωγή του Grey Goose από το χωράφι στο μπουκάλι.
Έχω μείνει σε πάμπολλα πεντάστερα ξενοδοχεία του κόσμου, σε κάποια εξάστερα, και σε ένα επτάστερο. Και σε μερικούς Πύργους. Πύργους που έγιναν ξενοδοχεία, και σε έναν άλλο κάπου στο Bath της Αγγλίας που πήγαινα τα καλοκαίρια σχολείο. Δεν είναι η πολυτέλεια του Le Logis που σε συνεπαίρνει. Δεν είναι το “εντυπωσιακό” που κυριαρχεί. Είναι η χαλαρότητα της πολυτέλειας του. Μία δική του, ολόδικη του “πολυτέλεια”, το ρουστίκ luxury του French countryside που σε παρασύρει σε μία μοναδική νωχελικότητα, αυτή που έχει την δύναμη να σταματήσει τον χρόνο εκεί όπου δεν υπάρχουν έγνοιες, δεν υπάρχει τίποτα που να πληγώνει την αισθητική, που σαν τα μόνα που έχουν σημασία είναι η χρονολογία και η ταυτότητα του κρασιού που πίνεις, οι πρώτες ύλες του πρωινού γεύματος σου, οι σταγόνες της υγρασίας που θα δώσουν τα ζουμερά φιλιά τους στα τριαντάφυλλα του κήπου, τα βαρέλια που διηγούνται τα δικά τους μυστικά στα γεμάτα αρώματα κελάρια, οι καλογιαλισμένες γαλότσες στο αίθριο, τα ακριβά αποστάγματα, το σπιτικό τυρί, οι ιστορίες δίπλα στο τζάκι που καίει ανεξαρτήτου εποχής. Εδώ δεν κυλάει ο χρόνος. Η αληθινή αριστοκρατία δεν κοιτάει καν το ρολόι κι ας παράγει κάτι τόσο μα τόσο μαγικό. Αυτό είναι το Le Logis…
«Δεν είχα ιδέα ότι ήταν αδύνατο και έτσι το έκανα….» – Mark Twain
Πρόσκληση σε δείπνο….
Bienvenue! Ναι, καλά το καταλάβατε, το δείπνο θα πραγματοποιηθεί στην κουζίνα. O απόλυτος ορισμός του French countryside chic…
Σκέφτομαι πόσο πολύ θα ήθελα να είναι μαζί μου ο Νικόλας. Μου λείπει. Ο Νικόλας, όχι η Ελμίνα. Είναι μερικά ταξίδια που θέλεις να τα μοιραστείς αποκλειστικά με τον σύντροφο σου. Και ένα τριήμερο στο Le Logis, με όλη την γευστική εμπειρία -και όχι μόνο- που έχει να σου προσφέρει, είναι σίγουρα ένα από αυτά τα ταξίδια. Τα “διαλείμματα” καλύτερα…
“Rare please!”
“Μπορείτε να χαλαρώσετε στο μπαρ μας όσο θέλετε, καλή σας συνέχεια και καλή σας νύχτα” μας λέει ο οικοδεσπότης μας, πριν κλείσει απαλά την πόρτα πίσω του για να παει να ξεκουραστεί. Ξέρει πως η αυριανή ημέρα μας επιφυλάσσει τα ακόμη καλύτερα….
Κανείς δεν κουνιέται…Έχουμε βγάλει τα παπούτσια μας, κουρνιάζουμε τα πόδια μας στα μεταξωτά χαλιά του Le Logis, έχουμε χαλαρώσει δίπλα στο τζάκι, φτιάχνουμε τις βότκες μας κατά το γούστο μας και λέμε ιστορίες….Ιστορίες που θα συντροφεύσουν τα όνειρα μας, μέχρι την αυριανή, αξέχαστη ημέρα…
To be continued… xxx