ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Ελευσίνα 2023: Η Θεαματική Τελετή Έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης!

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Τελετή Έναρξης της “2023 Ελευσίς“, του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, η οποία ήταν εμπνευσμένη από την ιστορία και τη μυθολογία της Ελευσίνας διαχρονικά, ως τόπο Μυστηρίων, σταυροδρόμι του πάνω με τον κάτω κόσμο. Η οικουμενική γιορτή στην Ελευσίνα ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου και συνεχίστηκε ως αργά με χορούς, τραγούδι, μουσικές συναυλίες. Στους δρόμους, στις πλατείες, στα ανενεργά βιομηχανικά κτίρια, έξω από το Παλαιό Ελαιουργείο, μετασχηματίζοντας για μια νύχτα την ακτογραμμή της μικρής αυτής Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας σε ακτογραμμή πολιτισμού.

Η εμβληματική εκκίνηση του προγράμματος της 2023 Ελευσίς αποτελεί ιδέα και σύλληψη του Γενικού Καλλιτεχνικού Διευθυντή Μιχαήλ Μαρμαρινού, σε σκηνοθεσία του διακεκριμένου Βρετανού σκηνοθέτη Chris Baldwin. Η Τελετή Έναρξης αντλεί έμπνευση από την ιστορία και τη μυθολογία της ίδιας της πόλης: τις Πομπές και τη σύνδεση του Πάνω με τον Κάτω Κόσμο.

ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΣΧΟΙΝΑΣ ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΑΡΕΒΑ ΓΚΡΑΜΠΟΦΣΚΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

Το απόγευμα του Σαββάτου κατεύθασαν από την Αμβέρσα οι TimeCircus με το πλοίο ξηράς Landship, έχοντας διανύσει πεζή 3000 χλμ σε εννέα μήνες, στη μεγαλύτερη προσκυνηματική πομπή στην ιστορία της Ελευσίνας. Το πλοίο Πρωτοπόρος “δένει” στο λιμάνι της πόλης έχοντας διαπλεύσει από τον Πειραιά, στο πρώτο δρομολόγιο της Θαλάσσιας “Ιεράς” Οδού: μια μοναδική ξεναγητική εμπειρία, υπό τους ήχους αγαπημένων τραγουδιών κορυφαίων Ελλήνων συνθετών, που ερμηνεύτηκαν μοναδικά από τη Μελίνα Μερκούρη, σε διασκευές του Νίκου Μπιτζένη. Την ίδια ώρα, Ημεροδρόμοι με σημείο εκκίνησης τον Κεραμεικό, τερματίζουν έχοντας βαδίσει εν τάχει τα 21 χλμ. της Ιεράς Οδού. Τέλος, το Ελευσίνιο Κίνημα, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Τζένης Αργυρίου και του Βασίλη Γεροδήμου, ξεκινά στις 15:30 από 11 διαφορετικά σημεία της πόλης (Ακολουθήστε τους στις διαδρομές τους), πλημμυρίζοντας τους δρόμους με μουσικές και χορούς από τους 14 διαφορετικούς τόπους καταγωγής των εθνοτοπικών συλλόγων της Ελευσίνας.

ΜΑΡΕΒΑ ΓΚΡΑΜΠΟΦΣΚΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

ΕΥΑ ΝΑΘΕΝΑ ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΟΡΝΤΑΚ ΜΑΡΙΤΣΑ ΤΡΑΥΛΟΥ ΝΤΟΡΑ ΒΥΖΟΒΙΤΗ ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΙΑΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ

Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΠΑΤΡΙΚ ΜΕΖΟΝΑΒ ΜΕ ΤΗΝ NADIA MAISONNAVE

ΑΝΤΖΕΛΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΟΛΓΑ ΚΑΡΑΒΕΡΒΕΡΗ

ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΙΑΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ

Στο πλαίσιο των δράσεων της τελετής έναρξης η Ελληνίδα ταλαντούχα σχεδιάστρια Όλγα Καραβερβέρη με την καθοδήγηση του Μιχαήλ Μαρμαρινού και του Κωνσταντίνου Ρήγου, που είχε την κινησιολογική επιμέλεια, ανέλαβε τον σχεδιασμό 39 Νυφικών ενδυμάτων για τις 39 Νύμφες, σε μια ονειρική performance που εξυμνεί τη γυναικεία φύση, στον τόπο της Ελευσίνας. Ένα τόπο που χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερη θέση που κατείχε η γυναίκα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η γυναικεία παρουσία εκφράζεται έντονα στα πρόσωπα των Νυμφών που συνοδεύουν τον αρχαίο μύθο.

H ΟΛΓΑ ΚΑΡΑΒΕΡΒΕΡΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΑΒΕΡΒΕΡΗ

Με τη Ρένα Μόρφη οικοδέσποινα της τελετής, με περισσότερες από 100 Chóres σε καλλιτεχνική επιμέλεια Μαρίνας Σάττι, και τους ήχους της πρωτότυπης μουσικής του Άγγελου Τριανταφύλλου, σε εκτέλεση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών – ΚΟΑ, κεντρικη σκηνή της Τελετής Έναρξης γίνεται η θάλασσα, με μια μυθική οντότητα να αναδύεται από τα βάθη της. Ακολούθησε η Παράκτια Πολιτιστική Διαδρομή, κατά μήκος της οδού Κανελλοπούλου, με 19 διαφορετικές δράσεις σε απροσδόκητα σημεία και το κοινό να περιηγείται σε πειραματικά project, χορογραφίες, ηχητικές εγκαταστάσεις, ρεσιτάλ ποντιακής λύρας, και θαλασσινά κεράσματα. Παράλληλα, Νύμφες κάνουν αναπάντεχα την εμφάνισή τους στα στενά της πόλης, σε κινησιολογική επιμέλεια του Κωνσταντίνου Ρήγου και ενδυματολογική της Όλγας Καραβερβέρη.

ΡΕΝΑ ΜΟΡΦΗ

ΟΛΓΑ ΚΑΡΑΒΕΡΒΕΡΗ  ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ

ΜΑΡΕΒΑ ΓΚΡΑΜΠΟΦΣΚΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

ΙΖΑΜΠΕΛΑ ΚΑΡΟΥΤΗ ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΥΤΑΡΕΛΗ

ΡΕΝΑ ΜΟΡΦΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΣΧΟΙΝΑΣ ΑΡΓΥΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΟΙ ΝΥΜΦΕΣ ΣΕ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΟΛΓΑΣ ΚΑΡΑΒΕΡΒΕΡΗ

Φωτογραφίες: Papadakis Press

error: Content is protected !!