Η έμπνευση της συλλογής Φθινόπωρο/Χειμώνας 2015-16 πηγάζει από τις απρόσμενες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2014 στην Αμφίπολη και την ανακάλυψη του πιθανολογουμένου τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η συλλογή σχεδιάστηκε σε μια μοναδική ιστορική στιγμή, καθώς οι ανασκαφές βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη και το πέπλο μυστηρίου που σκεπάζει τον λόφο Καστά συνεχίζει να προκαλεί ερωτηματικά. Αυτό πάντως που είναι αναντίλεγτο είναι η μαγεία που έχει ενσταλάξει στις καρδιές όσων αγαπούν την ιστορία, την τέχνη και τον πολιτισμό,και την ισχυρή κατάκτηση της φαντασίας μας. Για την Ελένη Κυριακού, ο τάφος αποπνέει μια μνημειώδη αίσθηση μεγαλείου, επιβλητικότητας, αίγλης, θρησκευτικότητας, πνευματικότητας και θηλυκότητας. Ο τάφος μας ταξιδεύει πίσω σ’ενα πολιτισμό σημαδεμένο από την αδίστακτο μοναρχισμό, στρατιωτική ιδιοφυία, παγκόσμιες κατακτήσεις, τελετουργία και δυσειδαιμονίες. Παράλληλα, όμως, γίνεται ο καθρέφτης μιας από τις πλέον, αν όχι την πλέον, εξευγενισμένη, προοδευτική και εκλεπτυσμένη φυλή στην ιστορία του ανθρώπου. Το ταφικό μνημείο του λόφου Καστά διεγείρει το συναισθηματικό και καλλιτεχνικό της κόσμο με την ευαισθησία και την ομορφιά που αποπνέει ταυτόχρονα με το σκοτεινό και μυστηριώδη χαρακτήρα του. Αυτό ακριβώς το στοιχείο της μαγείας του είναι που θέλησε να αιχμαλωτίσει με τη συλλογή της.
Η ιδέα της κεντρικής συλλογής της βασίζεται στην Γυναίκα-Σφίγγα…
Η σχεδιάστρια, εξερεύνησε εκ βαθέων, ως δυο αντιθετικά στοιχεία που συγκλίνουν, το τέρας και την θεά. Δημιούργησε μια πλέξη που αποτυπώνει αυτό το τερατώδες δέρμα, το οποίο θα μπορούσε να είναι η γούνα ενός λιονταριού ή τα πούπουλα από τα φτερά ενός αετού.
Ένα κολάζ πλέξης με εντυπωσιακά υλικά που αποκρυσταλλώνει την διπολικότητα της γυναίκας ως κτήνους και θεάς σε ένα πλάσμα. Ακόμα, καταπιάστηκε με την έννοια του κατακερματισμένου ή συλημένου θησαυρού αναπαριστώντας θραύσματα αγγείων μέσα από επιλεγμένα υφάσματα. Η συλλογή αυτή είναι εμπνευσμένη και από άλλα γλυπτά και αρχιτεκτονήματα του τάφου, όπως οι Καρυάτιδες και οι ταφικές θύρες.