ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

“Αίγινα: Σπίτια και Άνθρωποι”- "Aegina: Homes and People"

300 σελίδες , 480 φωτογραφίες και 62 κατοικίες συνθέτουν ένα συλλεκτικό πολυτελές λεύκωμα σε δυο γλώσσες. Την ελληνική και την αγγλική. Πρόκειται για μια καταγραφή και ανάδειξη του αισθητικού, πολιτιστικού και καλλιτεχνικού θησαυρού που ανακαλύψαμε και συλλέξαμε στο μικρό νησί, την Αίγινα, εστιάζοντας στα ωραιότερα σπίτια της, σε επιλεγμένους προσωπικούς χώρους και στις ιστορίες των ενοίκων τους.
Η επιλογή του υλικού έγινε με ποικίλα κριτήρια…

cover_A4

Ιστορικά: Φωτογραφήθηκαν εντυπωσιακές επαύλεις προσωπικοτήτων με σημαίνουσα παρουσία στην ελληνική πολιτική σκηνή, όπως των Σπ. και Χ. Τρικούπης, Ι. Καποδίστριας, Α. Ζαϊμης, Π. Βούλγαρης. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες τους διαιωνίζουν με σεβασμό την ιστορικότητα τους, μεταφέροντας έτσι σημαντικές πληροφορίες για
την Αίγινα.

_AFP0125

Πολιτιστικά: Κατοικίες σημαντικών καλλιτεχνών του χθες όπως των Γ. Μόραλη, Ν. Νικολάου, Χ. Καπράλου, Γ. Παππά, και του σήμερα όπως των Κ. Βαρώτσος, Ε. Μυλωνά, Π. Σάμιος, Δ. Στράτου, Γ. Χατζημιχάλης, που γοητευμένοι από το τοπίο και το φως του νησιού, το επέλεξαν ως κοιτίδα δημιουργικότητας. Επιβεβαιώνοντας την φήμη της Αίγινας στην τέχνη της κεραμεικής, παρουσιάζονται διακεριμένες κεραμίστριες- γλύπτριες όπως η Κ. Γιάννακα, Μ.Εκκλησιάρχου, Θ. Χωραφά κ.α.

_AFP5136

Αρχιτεκτονικά: Ξεκινάμε με υπέροχα νεοκλασσικά σπίτια αλλά και “πύργους” – όπως αποκαλούνται τα αρχοντικά στην Αίγινα- συνεχίζουμε με τους σπουδαίους αρχιτέκτονες της Νεότερης Ελλάδας Α. Κωνσταντινίδη και Κ. Κρόκο, και φτάνουμε σε σημερινές τολμηρές προτάσεις σύγχρονων αρχιτεκτόνων, όπως τους Α. Ζαμπίκο, Δ. Κωνσταντινίδη και Φ. Φωτιάδη που μαρτυρούν την γόνιμη παρουσία αυτών των δημιουργών στο νησί.

_AFP5256

Αισθητικά: Ξεχωριστοί άνθρωποι ξεδιπλώνουν την προσωπική τους άποψη στους ιδιωτικούς χώρους τους και μας εμπνέουν με διακοσμητικές προτάσεις διαφόρων στυλ: παραδοσιακό, έθνικ, εναλλακτικό, αριστοκρατικό, μίνιμαλ κλπ. Δίχως “ρίζες” ή βιώματα στην Αίγινα, ξεκινήσαμε ερευνητικά το ταξίδι στο νησί και ήρθαμε αντιμέτωπες με ένα αυθεντικό ελληνικό τοπίο, αναπάντεχη κρυμμένη ομορφιά, ενδιαφέρουσες ιστορίες και πλούσιο αρχιτεκτονικό υλικό. Με αυτό το βιβλίο παρουσιάζουμε αυτή την άγνωστη ποιοτική πλευρά της Αίγινας.

_ASC2188

_ASC2311

_ASC4139a

_AFP0122

unknown

_ASC2025

Επιμέλεια-Συγγραφή: Αθηνά Γκιόκα, τηλ. 6948531153, mail:
athinaghioka@gmail.com
Φωτογραφία: Ιωάννα Νικολαρεϊζη, τηλ. 6932434175, mail:
info@inophotography.com
Εκδόσεις ΑΤΩΝ

error: Content is protected !!