Dinner Party: Η προετοιμασία του δείπνου στο σπίτι μου το Σάββατο βράδυ, step by step!
Το Σάββατο που μας πέρασε, προσκάλεσα στο σπίτι μου δεκαέξι φίλους για δείπνο. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση για μένα από το να υποδέχομαι τους καλεσμένους μου για μία βραδιά σκηνοθετημένη από εμένα για αυτούς που αγαπώ…
Φυσικά, η όλη προετοιμασία έχει τα δικά της dos & donts, τον δικό της προγραμματισμό, προγραμματισμό που ξεκινάει μία εβδομάδα πριν, την ημέρα που στέλνω τις ηλεκτρονικές προσκλήσεις μου.
Φυσικά και είναι πολύ πιο κομψό να στέλνεις τις προσκλήσεις σου τυπωμένες ταχυδρομικά, -η δική μου επιλογή είναι πάντα το Type Center– η τυπωμένη πρόσκληση δεν συγκρίνεται με αυτή που φτάνει με email, όμως όταν το dinner αποφασίζεται μόλις μία εβδομάδα πριν δεν έχεις και πολλά περιθώρια…
Ελάτε να διοργανώσουμε το δείπνο παρέα, step by step…
Follow me…
To menu
Συνηθίζω να μαγειρεύω πάντα εγώ για τους καλεσμένους μου. Αυτή δεν είναι η όλη χαρά άλλωστε; Εντάξει, όχι πάντα, υπάρχουν και φορές που απευθύνομαι σε κάποια εταιρία catering, συνήθως στην Aria Γεύσεων, ή σε κάποιον chef για να αναλάβει την όλη διαδικασία, συνήθως όταν οι καλεσμένοι είναι πολλοί. Αυτή την φορά είμαστε δεκαέξι, και αυτή τη φορά, τέσσερις από τους καλεσμένους μου νηστεύουν, κάποιοι δεν τρώνε ούτε ψάρι λόγω νηστείας, και για να μην σερβίρω δύο διαφορετικά menu, αποφασίζω να κάνω Sushi Dinner.
Και φυσικά, απευθύνομαι στους καλύτερους, στην Τίνα Στεφάνου και στη Nori! H Nori δεν είναι απλά άλλη μία εταιρία catering που μαγειρεύει στα εργαστήρια της και σου στέλνει το φαγητό στο σπίτι, έρχεται η ίδια η chef από το μεσημέρι σπίτι σου και τα φτιάχνει όλα μαζί με τους βοηθούς της επιτόπου, την ώρα που φτάνουν οι καλεσμένοι σπίτι σου. Τα υλικά που δουλεύει είναι ολόφρεσκα, η τεχνική της μοναδική και οι συνταγές της συ-γκλο-νι-στι-κές!!!! Έχει επιμεληθεί μερικά από τα καλύτερα δείπνα που έχω βρεθεί καλεσμένη, και στην τελική, και οικονομικά είναι πολύ πιο συμφέρουσα επιλογή από το να ψωνίσεις και να μαγειρέψεις για 16 άτομα μόνος σου.
Δουλεύουμε παρέα το menu, την ενημερώνω για τη νηστεία κάποιων από τους φίλους μου, την ενημερώνω για τις διατροφικές τους συνήθειες ή αλλεργίες, και μαζί καταλήγουμε στο τελικό menu. Για αυτό το δείπνο αποφασίζουμε να σερβίρουμε:
Salad with crab/shrimp cakes and uzu sauce
Quinoa salad with seabass carpaccio
Tuna tartar with truffle iol
Salmon carpaccio
White fish ceviche
California special roll -crab, avocado, salmon sashimi, brik
Salmon, avocado, coriander pesto roll
Sweet rose roll -teriyaki marinated shrimp, mango, caviar
Spicy tuna
Shrimp in coconut curry sauce with rice
Black cod in den miso sauce
Terriyaki fillet
Για desert θα βγάλουμε μόνο Κρέμα Μακεδονικού Χαλβά με Δαμάσκηνο, Παγωτό και Sorbet -από την Kayak φυσικά- ώστε να μπορούν να φάνε και όσοι νηστεύουν. Μαζί με την Σαλώμη, καταλήγουμε στις γεύσεις:
Organic Green Tea -matcha-
Lemongrass
Cassis Sorbet
Mango Ginger Jasmin
Valhrona Chocolate Sorbet
Mint Choco Chips
Chocolate Grand Marnier
Τα ποτά
Όταν προετοιμάζεις μία τέτοια βραδιά -η οποία ως επί το πλείστον θα εξελιχθεί στην τραπεζαρία– και με το συγκεκριμένο menu, η επιλογή των κρασιών είναι το ίδιο σημαντική με το ίδιο το φαγητό. Έτσι, αντί να πάω σε μία κάβα και να παίξω τις τελικές επιλογές μου κορώνα-γράμματα για να καταλήξω στα κρασιά που μου αρέσουν οι ετικέτες τους -ναι, το παραδέχομαι, όσο και να μου αρέσει το καλό κρασί, η Οινογνωσία δεν είναι το δυνατό μου σημείο- απευθύνομαι στον Οινοτέχνη Άγγελο Ρούβαλη -λατρεύω τα κρασιά του!!!-, και τους στέλνω με mail το τελικό μου menu. Ο Οινολόγος του μου προτείνει:
Για το Sushi: Μικρό Βοριά Ροζέ, ένα ροζέ κρασί με πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα και δροσερή γεύση από την ποικιλία Syrah. Πλούσιο σώμα με ωραία επίγευση και δροσερή γεύση. Κυρίαρχα τα αρώματα των μικρών κόκκινων φρούτων, αλλά επίσης και τα πιο “λευκά” αρώματα του πράσινο μήλου, του passion fruit και του grapefruit.
Για τα Entree: Μικρός Βοριάς Riesling, διακρίνεται για τα αρώματα λευκών ανθέων που πλαισιώνονται από αυτά του βασιλικού και της μέντας. Είναι ένα έξοχο απεριτίφ αλλά μπορεί κάλλιστα να συνοδεύσει πιάτα με έντονους χαρακτήρες όπως είναι τα ασιατικά μενού.
Για τους λάτρεις του κόκκινου: ΙΑΝΟΣ Cabernet Sauvingon, η αυτοκρατορική παγκόσμια ποικιλία πετυχαίνει στην Αιγιαλεία εξαιρετική τυπικότητα & μεγάλη ικανότητα παλαίωσης. Η παραμονή για 12 μήνες στα δρύινα βαρέλια σμιλεύει ένα γεροδεμένο και σφριγηλό κρασί.
Για το cocktail πριν το δείπνο θα προσφέρω μία υπέροχη συνταγή της Τίνας, με sake, ένα ελαφρύ ρούμι και χυμό από ρόδι…
Η τραπεζαρία
Όχι, δεν έχω στημένη τραπεζαρία που να μπορεί να φιλοξενήσει δεκαέξι άτομα. Ποιος έχει, αν δεν ζει στις Βερσαλίες ή αν δεν έχει από εκείνα τα παλιά τραπέζια των μαμάδων μας με την προέκταση; Σε κάθε περίπτωση, εγώ, δεν έχω.
Έτσι, κάθε φορά που κάνω τραπέζι σπίτι μου για πάνω από δέκα καλεσμένους, απευθύνομαι στην Rtdeco event services, και στην Μυρτώ Πεζούλα. The best! Διαθέτει τα κομψότερα, μου διαθέτει και τις καρέκλες της τραπεζαρίας, και μαζί συνθέτουμε και το καλύτερο art de la table! Που συνήθως, είναι, τι άλλο, λουλούδια…
Τα λουλούδια
Η αρχή και το τέλος της διακόσμησης του τραπεζιού. Που φυσικά, η επιλογή τους δεν μπορεί να είναι τυχαία! Συνεργάζομαι πάντα -αλλά πάντα- με το flower shop της Antoinetta Koutsouradi. Για πολλούς λόγους, η βοήθεια της στις επιλογές μου, το service, και φυσικά οι τιμές της, είναι μόνο τρεις από αυτούς.
Μαζί έχουμε φτιάξει θαύματα, πάντα η θεματολογία των συνθέσεων μας ακολουθεί το μενού -δεν μπορούμε να βάλουμε κόκκινα τριαντάφυλλα σε ένα sushi dinner!-, στην συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποιούμε λευκές Κάλλες, Σιμπίντιουμ σε απαλό λαχανί και κίτρινο, Φύλλα πλατιά Μονστέρρες και Φύλλα μακρόστενα από Στιλ-Γκρας. Απίθανα…
Οι συνθέσεις που μπαίνουν πάνω στην τραπεζαρία έχουν φυσικά και αυτές τα δικά τους dos&donts, δεν πρέπει να εμποδίζουν την οπτική επαφή των συνδαιτυμόνων, άρα τα λουλούδια πρέπει να είναι πολύ χαμηλά ή πολύ ψηλά, και εννοείται πως τα αρώματα τους δεν πρέπει να είναι πολύ έντονα και να ενοχλούν τα αρώματα του φαγητού ή του κρασιού. Το ίδιο ισχύει και για τα κεριά.
Ο Γιώργος και η Αντουανέτα Κουτσουράδη φέρνουν τα λουλούδια στο σπίτι μου το Σάββατο το πρωί ώστε να είναι ολόφρεσκες οι συνθέσεις μου το ίδιο βράδυ, και να μην μαραζώσουν από τη ζέστη του καλοριφέρ…
Το φόρεμα της οικοδέσποινας
Η οικοδέσποινα οφείλει να προσέξει μερικά πράγματα όσον αφορά την επιλογή του ρούχου της, και το πρώτο και πιο σημαντικό είναι να μην είναι overdressed και φέρει σε δύσκολη θέση κάποια από τις καλεσμένες της. Το δεύτερο πιο σημαντικό είναι η άνεση του ρούχου, μιας και θα χρειαστεί να κάνει πολλές κινήσεις ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια της βραδιάς. Το τρίτο, είναι η κομψότητα του ρούχου που πρέπει να ακολουθεί το ambiance της όλης βραδιάς.
Άρα, το ρούχο δεν μπορεί να είναι άλλο από το φόρεμα-μύθο, το Wrap Dress της Diane Von Furstenberg!
Η Diane Von Furstenberg είναι μία από τις πιο πετυχημένες γυναίκες στο χώρο της μόδας. Μετράει στο ενεργητικό της δεκάδες συλλογές που φορέθηκαν και αγαπήθηκαν απ’ τις γυναίκες ανά τον κόσμο. Αυτό όμως που έκανε το brand name της δυναμικής Diane να καθιερωθεί και να ξεχωρίσει, είναι το περίφημο wrap dress.
Το διάσημο wrap dress είναι αποκύημα του πρώτου της διαζυγίου από τον πρώτο της σύζυγο, τον δούκα Von Furstenberg. Η ταλαντούχα σχεδιάστρια έχει δηλώσει ότι αυτό το φόρεμα συμβολίζει την ανεξάρτητη γυναίκα κι όχι την καταπιεσμένη εκδοχή της. Love it!!!
Ένα διάλειμμα από τις προετοιμασίες για το δείπνο, και Σάββατο μεσημέρι παρέα με την Ελμίνα, κατευθυνόμαστε στην so New York boutique της DVF, στην Κολοκοτρώνη της Κηφισιάς….
Το δείπνο
Σάββατο 20.30′: η πρόσκληση είναι για τις 21.30′ και μία ώρα μόλις πριν, και όσο στην κουζίνα επικρατεί δημιουργικός οργασμός προετοιμασιών από τη Nori, εγώ τσεκάρω τις τελευταίες λεπτομέρειες….
Follow me…
The Dinner Party…
We had fun!!! xxx