ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Dimitris Economides: Η αρχιτεκτονική της γλυκιάς απόλαυσης!

To έχω ξαναγράψει στο παρελθόν, τα γλυκά του Δημήτρη Οικονομίδη τα γνώρισα πρώτη φορά σε ένα από τα εξαιρετικά δείπνα στο σπίτι του Χρίστου και της Μαρίλης Φίλιου. Η πρώτη έκπληξη ήρθε με την εμφάνιση τους στο τραπέζι, πριν καν τα δοκιμάσω. Σερβιρισμένα μέσα στις κομψές συσκευασίες τους, με μία εκλεπτυσμένη minimal αισθητική που σε μαγνήτιζε με την αφαιρετική προσέγγιση της μέσα στο γενικότερο σύννεφο της ροζ σαντιγί του συνόλου της ζαχαροπλαστικής.
Λίγες ημέρες αργότερα, διασχίζω τη μοναδικής αισθητικής boutique του στο 340ο νούμερο της Λ. Κηφισίας στο Ψυχικό, που όμως θα μπορούσε κάλλιστα να βρίσκεται στη δεξιά όχθη του Σηκουάνα, στο γοητευτικό Marais, στο Παρίσι.  Δημιουργημένο σαν μοντέρνος ύμνος στην αστική Αθήνα, με αναφορές τόσο σε κλασικά στοιχεία όσο και σε σύγχρονα, φιλοδοξεί να αποτελέσει μία δημιουργική πύλη προς την εκλεπτυσμένη γεύση.


Η συμμετοχή του Δημήτρη Οικονομίδη στο Πασχαλινό The Pop Up Project που πραγματοποιήθηκε στον Χώρο Τέχνης “Fougaro”, ήταν απλά η επισφράγιση της μεταξύ μας αλληλοεκτίμησης και οπωσδήποτε χημείας…

Follow me…

Για τον pastritect, ένα γλυκό δεν είναι απλώς μια τυχαία στιγμή απόλαυσης, αλλά μία πολύπλευρη εμπειρία με νόημα και σκοπό. Ο λεπτομερής, γεωμετρικός τρόπος με τον οποίο ο pastry chef Δημήτρης Οικονομίδης βλέπει τη Ζαχαροπλαστική, τον οδήγησε σε έναν κόσμο άρτιας γευστικής δημιουργίας που εκφράζεται ιδανικά κάτω από τον τίτλο του pastritect. Στο Dimitris Economides στο Ψυχικό, έναν χώρο που τον διακρίνουν η αγάπη του δημιουργού για την αστική αισθητική κληρονομιά και τους μοντέρνους πειραματισμούς, ο Δημήτρης Οικονομίδης επανεφευρίσκει καθημερινά τον εαυτό του, μένοντας πάντα πιστός στις αρχές της αγνής πρώτης ύλης, της πρωτοτυπίας και της μεθοδικότητας.


Οι σπουδές του στη Ζαχαροπλαστική και στις Καλές Τέχνες, σε συνδυασμό με την ενασχόλησή του με την τέχνη της γεύσης από μικρή ηλικία, τον έχουν εξοπλίσει με την τεχνογνωσία και την εμπειρία που απαιτεί το στοίχημα του: να «πειράξει» το κλασικό με τέτοιον τρόπο ώστε να θυμίζει την καλύτερη εκδοχή του παρελθόντος, υιοθετώντας τα καλύτερα γνωρίσματα του παρόντος. Το ανήσυχο πνεύμα και η δημιουργική αμφισβήτηση είναι τα δύο εργαλεία με τα οποία ο Δημήτρης Οικονομίδης προσεγγίζει το μέλλον.
Ζάχαρη από την Οκινάουα, φράουλες Gariguette από τη Βρετάνη, φουντούκια από το Πιεμόντε, βιολογικά λεμόνια από την Ελλάδα. Οι συνταγές του Δημήτρη Οικονομίδη αποτελούν ένα μωσαϊκό αναφορών που μεταβάλλεται συνέχεια, ανάλογα με την έμπνευσή του, αλλά και με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τις ανάγκες των αποδεκτών του έργου του.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο και τίποτα δεν γίνεται με άξονα την ευκολία. Πίσω από κάθε «αρχιτεκτόνημα» υπάρχει ένα σκεπτικό που προϋποθέτει έρευνα και κόπο μέχρι να παραδοθεί στην ιδεατή του μορφή. Γι’ αυτό και τα γλυκά του pastritect δεν είναι γι’ αυτόν προϊόντα, αλλά κυρίως ιδέες, οι οποίες υλοποιούνται όπως αρμόζει στη φιλοσοφία του.


Από τα λεπτεπίλεπτα κρουασάν, τις εμβληματικές σοκολάτες και τις εκλεκτές λευκές κρέμες του μέχρι τα μακαρόν και τα συναρπαστικά παγωτά του, ο Δημήτρης Οικονομίδης προσφέρει μία εντυπωσιακά ευρεία γκάμα «γλυκιάς γαστρονομίας» η οποία ανανεώνεται με συχνούς ρυθμούς. Στόχος είναι το παιχνίδι της γνωριμίας με τον κόσμο της Ζαχαροπλαστικής να εμπλουτίζεται ολοένα περισσότερο με νέες εμπειρίες και προκλήσεις, ώστε να αποφεύγονται η επανάληψη και η ρουτίνα. Άλλωστε, ένας λόγος που οι πιστοί επισκέπτες του καταστήματός του στο Ψυχικό τον εμπιστεύονται, είναι η ικανότητά του να ανακαλύπτει απρόβλεπτα υλικά και συνδυασμούς, και να τα μετουσιώνει σε συγκινήσεις.


Το όραμα του pastritect για τη Ζαχαροπλαστική είναι ολιστικό, περιλαμβάνοντας τόσο την πλευρά της γεύσης -στην οποία δεν σταματά να επενδύει- όσο και της παρουσίασης. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του καταστήματός του, μία ωδή στην παλιά Αθήνα και στον εκλεκτικισμό, αναδεικνύει την απόλαυση ως πολυδιάστατο σύνολο αισθητικών εμπειριών. Η δωρική εταιρική του ταυτότητα και οι κομψές συσκευασίες παραπέμπουν σε μία εκλεπτυσμένη άποψη μινιμαλισμού που συνοδεύει την κουλτούρα του γλυκού ως αναγκαία συνθήκη.


Γλυκά που αφηγούνται ιστορίες, ένα κατάστημα ναός και εργαστήριο, κι ένας εργατικός δημιουργός που φέρνει στη Ζαχαροπλαστική το κύρος που της αξίζει. Ο Δημήτρης Οικονομίδης κοιτάει μπροστά και δεσμεύεται να κρατήσει το ενδιαφέρον μας ζωντανό.

error: Content is protected !!