ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Διεθνής Διαδικτυακή Συζήτηση «Οι Γυναίκες στην Εποχή της Πανδημίας»

Τις φωνές και τις δυνάμεις σπουδαίων γυναικών από ολόκληρο τον κόσμο, προκειμένου να σταλεί ένα δυνατό μήνυμα για την ανάγκη περισσότερης και αληθινής ισότητας, ένωσε το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» στο πλαίσιο της Διεθνούς Διαδικτυακής Συζήτησης «Οι Γυναίκες στην Εποχή της Πανδημίας» που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Με πρωτοβουλία της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη και με την ιδιαίτερα τιμητική συμμετοχή της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, 20 γυναίκες από ολόκληρο τον κόσμο, με σημαντικό έργο σε διεθνείς οργανισμούς και κέντρα λήψης αποφάσεων, στις επιστήμες, στην κοινωνική προσφορά, στην πολιτική και στα ΜΜΕ αντάλλαξαν εμπειρίες και απόψεις γύρω από τον σπουδαίο ρόλο που μπορούν και πρέπει να παίξουν οι γυναίκες στις δύσκολες εποχές που ζούμε, καθώς και για τις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες τις έφερε αντιμέτωπες η πανδημία.

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Κατά την έναρξη της Συζήτησης, η κυρία Βαρδινογιάννη μίλησε αναλυτικά για τις δραματικές συνέπειες της πανδημίας στις ζωές των γυναικών παγκοσμίως, οι οποίες έχουν πληγεί δυσανάλογα από φτώχεια, ανεργία, μειώσεις μισθών, επιπλέον ευθύνες φροντίδας μικρών παιδιών και ηλικιωμένων, αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας ενώ έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και η ψυχική τους υγεία. Μέσα από την ομιλία της έστειλε παράλληλα και ένα συγκινητικό μήνυμα ενδυνάμωσης και έμπνευσης για τις μοναδικές ικανότητες των γυναικών που μέσα στη σκοτεινή περίοδο της πανδημίας κράτησαν και κρατούν τις κοινωνίες μας όρθιες.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Στις τρομακτικές συνέπειες της πανδημίας στις ζωές των γυναικών αναφέρθηκε η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ για την ανάγκη άμεσης υιοθέτησης πολιτικών στην κατεύθυνση της ισότητας των δύο φύλων μίλησε η Πρώτη Κυρία της Κύπρου κυρία Άντρη Αναστασιάδη. Η σύζυγος της Α.Ε. του Πρωθυπουργού, κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, μίλησε για τον σημαντικό ρόλο που έχουν διαδραματίσει οι γυναίκες στην εποχή της πανδημίας, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο κίνημα MeToo: «Τους τελευταίους μήνες, τουλάχιστον στη χώρα μας, υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας ότι μπορούμε να σπάσουμε τον κύκλο του φόβου και της σιωπής. Η θαρραλέα απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου να μιλήσει επέτρεψε σε αμέτρητες άλλες γυναίκες να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, να μιλήσουν για το τι τους συνέβη και να μας βοηθήσουν όλους να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα ενάντια σε κάθε μορφή κακοποίησης και βίας εναντίον των γυναικών. Δεν έχει καμία θέση στην κοινωνία μας. Με κάθε γυναίκα που τολμά να μιλήσει υψώνουμε ένα τείχος άμυνας. Απέναντι στη βία και στην κακοποίηση. Υποστηρίζοντας κάθε γυναίκα που ονειρεύεται ένα καλύτερο μέλλον».

Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη

Η Πρόεδρος του Κέντρου «Robert F. Kennedy Human Rights» κυρία Kerry Kennedy συνεχάρη την κυρία Βαρδινογιάννη για την πρωτοβουλία τονίζοντας τη σπουδαία προσφορά της σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα «έμπνευση για κάθε γυναίκα».

Kerry Kennedy

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ, Καθηγήτρια Φωτεινή Παζαρτζή, η οποία παρουσίασε με αναλυτικά στοιχεία τις επιπτώσεις της πανδημίας στις ζωές των γυναικών, ενώ μίλησε και για το σημαντικό έργο των Ηνωμένων Εθνών για την εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων. «Υπάρχει πάντα το περιθώριο για βελτίωση και αλλαγή. Για εμένα μπορούμε να υπερασπιστούμε πιο αποτελεσματικά τα δικαιώματα των γυναικών έχοντας στο μυαλό μας δυο βασικές αρχές: Πρώτον την οικουμενικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε ολόκληρο τον πλανήτη, και της ισότητας ευκαιριών. Δεύτερον, το γεγονός πως τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαίρετα. Μέσα από όποιες κοινωνικές διαφορές, διαφορές στο φύλο ή άλλες, πέρα από κάθε διάκριση, με την συνειδητοποίηση ότι όλα τα δικαιώματα, είτε τα κοινωνικά, είτε τα πολιτικά, είτε τα οικονομικά και τα πολιτιστικά, είναι όλα συνδεδεμένα το ένα με το άλλο» κατέληξε στην ομιλία της η κυρία Παζαρτζή.

Το εισαγωγικό μέρος της εκδήλωσης συντόνισε η δημοσιογράφος Μάρα Ζαχαρέα.

Η Αντιπρόεδρος του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο», κυρία Μαριάννα Λαιμού, τόνισε τον ρόλο της κοινωνικής αλληλεγγύης, της συμπόνιας και της ανθρωπιάς για να σταθούν οι κοινωνίες μας όρθιες σε περιόδους κρίσεων: «Αν υπάρχει ένα πράγμα που η κάθε μια από εμάς μπορεί να κάνει είναι να ακούσουμε και να σταθούμε στο πλευρό κάθε γυναίκας. Ακόμα και αν δεν μπορούμε να δώσουμε το χέρι, μπορούμε να ανοίξουμε τις καρδιές και τις ψυχές μας και να στηρίξουμε τις γυναίκες που παλεύουν μέσα στις συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία. Να σταθούμε στο πλευρό όχι μόνο των μητέρων, των παιδιών και των φίλων μας, αλλά στο πλευρό κάθε γυναίκας που μας χρειάζεται. Ας μετατρέψουμε αυτή την κρίση σε ευκαιρία για τη δημιουργία μιας καλύτερης και πιο ανθρώπινης κοινωνίας. Ας ανοίξουμε τις σκέψεις και τις καρδιές μας και ας κατανοήσουμε ότι αυτή την κρίση μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε μόνο όλοι μαζί, έστω και από απόσταση».

Αντριάνα Παρασκευοπούλου, Δόμνα Μιχαηλίδου, Μυλαίδη Στούμπου, Αναστασία Κοτανίδου, Μαριάννα Λαιμού, Φωτεινή Τσαλίκογλου

Μαρία Σπυράκη, Gabriella Ramos, Μαρία Θεοφίλη, Mona Keijzer, Helena Ndume

Με μια συγκινητική ομιλία γεμάτη με μηνύματα ελπίδα και αισιοδοξίας έκλεισε την Διαδικτυακή Συζήτηση η Επίτιμη Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Συγγραφέας, κυρία Φωτεινή Τσαλίκογλου, η οποία επεσήμανε ότι η κρίση της πανδημίας εκτός από την αύξηση των ποσοστών στις παθήσεις ψυχικής υγείας καθώς και των περιστατικών βίας και θυμού, είχε ως αποτέλεσμα και μια «αύξηση συμπεριφορών αλληλεγγύης, έγνοιας δηλαδή και φροντίδας προς τον άλλον, μια αύξηση 30% σε σχέση με την προ-κορωνοιού εποχή». «Μήπως λοιπόν από τα συντρίμμια ενός καταπονημένου συστήματος γεννιέται ξανά ένας νέος πολιτισμός; Ακόμα κι αν χάσουμε το στοίχημα αξίζει να στοιχηματίσουμε στην αισιοδοξία της βούλησης. Και στο ρόλο της γυναίκας σε αυτόν τον νέο πολιτισμό» κατέληξε η κυρία Τσαλίκογλου.
Συντονίστρια της Δεύτερης Ενότητας της Διαδικτυακής Συζήτησης ήταν η δημοσιογράφος Αντριάνα Παρασκευοπούλου, ενώ όλη η εκδήλωση είναι διαθέσιμη στο κανάλι YouΤube του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη». Φωτογραφίες: Studio Panoulis

error: Content is protected !!