ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Διαβάστε όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για τα FnL Best Restaurant Awards 2017!

Η τελετή απονομή των δεύτερων FNL Best Restaurant Awards, του οδηγού με τα καλύτερα εστιατόρια, θα γίνει την Δευτέρα 8 Ιανουαρίου στο Ecali Club. Παρουσιαστής για φέτος θα είναι ένας φωτεινός και ταλαντούχος νέος άνθρωπος, συνθέτης και τραγουδιστής που όμως επιλέχθηκε και για μια άλλη ιδιότητά του: είναι ορκισμένος foodie, λάτρης της γαστρονομίας και έχει στο ενεργητικό του χιλιάδες μίλια γαστρονομικών ταξιδιών! Μιλάμε βέβαια για τον Μύρωνα Στρατή.
Μετά την απονομή, θα στηθεί ένα ακόμη εντυπωσιακό food party. Αυτή τη φορά ο Γιώργος Στυλιανουδάκης (Kensho) θα δημιουργήσει γεύσεις για την Moet & Chandon, ο Θάνος Σ. Στασινός (Nikkei) για το The Macallan, ο Γιώργος Παπακώστας (Burger Joint) για την Kaiser και ο Σπύρος Αρτελάρης θα ετοιμάσει τα επιδόρπια που θα συνοδεύουν τον καφέ των Coffee Island. Όλα αυτά βέβαια σε συνεργασία με το catering του Ecali Club και τον σεφ Γιάννη Κεφαλληνό.
Τα FNL Best Restaurant Awards καλύπτουν Αθήνα, Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Μύκονο, Σαντορίνη και Κέρκυρα. Το 2018 η επέκταση θα συνεχιστεί με στόχο σύντομα να έχει καλυφθεί ολόκληρη η χώρα.
Τα FNL Best Restaurant Awards στηρίζονται στην εξωστρέφεια, τη διάρκεια, την κατηγοριοποίηση των εστιατορίων με τρόπο που να βοηθούν στην αναζήτηση αλλά και την κατανόηση των καταναλωτών. Βασίζονται δε στις απόψεις μιας πολυσυλλεκτικής επιτροπής από την ομάδα του FNL αλλά και προσωπικότητες εκτός. Μέλη της είναι οι: Πάνος Δεληγιάννης, Θάλεια Τσιχλάκη, Πάνος Σταθόπουλος, Ντίνος Στεργίδης, Τάσος Μητσελής, Βασίλης Δημαράς, Φώτης Βαλλάτος, Γιάννης Δεβετζόγλου, Πέτρος Μπουροβίλης, Δημήτρης Παπαζυμούρης, Φώτης Τσιμέλας και Χρήστος Φίλιος.


Καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία των αξιολογήσεων από την επιτροπή των FNL Best Restaurant Awards, δημιουργήθηκε παράλληλα και η δεύτερη έκδοση του σύγχρονου, αξιόπιστου οδηγού των καλύτερων εστιατορίων. Η ύλη του οδηγού αυτού θα κυκλοφορήσει λίγο αργότερα και σε mobile app στα αγγλικά. Τέλος, όπως και πέρσι, παράλληλα με τα αστέρια, τα εστιατόρια θα χωριστούν σε κατηγορίες και σε κάθε μία θα υπάρχει ένας νικητής.
Η κλίμακα της αξιολόγησης, τα γνωστά «αστέρια του FNL»
Βασικό σημείο στην λογική των αστεριών του FNL είναι η διαφοροποίηση της λογικής ανάμεσα στο ένα αστέρι και τα δύο, τρία ή τέσσερα. Ενώ τα εστιατόρια που κερδίζουν ένα αστέρι δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα μια και υιοθετείται η λογική του «καλό στην κατηγορία του», τα εστιατόρια με δύο, τρία ή τέσσερα αστέρια είναι απολύτως συγκρίσιμα σε ότι αφορά στη γαστρονομική ποιότητά τους. Έτσι, με ένα αστέρι μπορεί να αξιολογηθεί ένα γαστρονομικό, πολυτελές εστιατόριο, μια ταβέρνα ή ένα all-day bistro ακριβώς επειδή το καθένα είναι «καλό στην κατηγορία του», ενώ στις ανώτερες κατηγορίες των δύο και τριών αστεριών η ποιότητά τους (γευστικά) θα πρέπει να βρίσκεται στο ίδιο περίπου επίπεδο.
Παράλληλα με τα αστέρια υιοθετείται και το σύμβολο «βέλος προς τα πάνω» που θα σηματοδοτεί τα εστιατόρια εκείνα που είναι, κατά την άποψή της κριτικής επιτροπής, κοντά στο να μεταπηδήσουν στην επόμενη κατηγορία. Το σύμβολο αυτό δεν αποτυπώνεται στα βραβεία αλλά μόνο στον σχετικό οδηγό.

Αναλυτικότερα η κλίμακα αξιολόγησης έχει ως εξής:
1 αστέρι: καλό στην κατηγορία του. Με ένα αστέρι βαθμολογείται οποιοδήποτε σημείο εστίασης ξεχωρίζει για τις γευστικές επιδόσεις του εντός της κατηγορίας του, είτε αυτή είναι η γαστρονομική κουζίνα, η έθνικ, το comfort food, είτε μια ταβέρνα ή ακόμη και ένα σημείο street food.
2 αστέρια: πολύ καλό εστιατόριο ανεξαρτήτως κατηγορίας. Με δύο αστέρια θα μπορούσε να αξιολογηθεί ακόμη και ένα απλό εστιατόριο με comfort food εφόσον οι γευστικές επιδόσεις του και η ποιότητα των υλικών του είναι τόσο υψηλή που να το φέρνει στα πρόθυρα της υψηλής γαστρονομίας.
3 αστέρια: εξαιρετικό εστιατόριο διεθνούς κλάσης. Μόνο τα κορυφαία γαστρονομικά εστιατόρια της χώρας θα μπορούσαν να διεκδικήσουν μια τόσο υψηλή επίδοση.
4 αστέρια: ένα μεγάλο εστιατόριο! Μόνο ένα πραγματικά άριστο εστιατόριο που θα ανήκει στην παγκόσμια ελίτ μπορεί να διεκδικήσει τα τέσσερα αστέρια!
Χορηγοί των FnL Best Restaurant Awards 2017 είναι οι Volvo, Moet & Chandon, The Macalan, Evian, Badoit, Kaiser και Coffee Island,  Insider.g και reader.gr

Παραμείνετε συντονισμένοι έως την Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, όπου το Fay’s Control θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των FNL Best Restaurant Awards, για να σας αναμεταδώσει όλα όσα θα εξελιχθούν στην πολυαναμενόμενη βραδιά των Βραβείων της Ελληνικής Γαστρονομικής Σκηνής!

error: Content is protected !!