ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Δείπνο στο Pelagos του Four Seasons, η πρώτη πρόσκληση της μετα-lockdown κανονικότητας!

Ετοιμάζομαι με λαχτάρα παιδιού. Ή μάλλον έφηβης στο πρώτο ραντεβού. Φοράω το ένα ρούχο, πετάω το άλλο, δεν είμαι με κανένα ικανοποιημένη, δεν έχω τι να φορέσω κι ας είμαι ανάμεσα σε ένα βουνό από αφόρετα ακόμη ρούχα. Τελικά καταλήγω σε ένα σύνολο που έχω επιλέξει από τη συλλογή dina by Mi-Ro σε ένα έντονο royal blue και λευκό print που το συνδυάζω με ένα ζευγάρι pumps του Gucci, σε πορτοκαλί λουστρίνι. Χαμογελάω, μου αρέσει, ξέρω πως το outfit είναι κομψό αλλά συγχρόνως flashy, δεν θα μπορέσω να το φορέσω ξανά, αλλά χαλάλι. Είναι η πρώτη πρόσκληση σε ένα κάλεσμα που θυμίζει την παλιά μας κανονικότητα. Είναι η πρώτη πρόσκληση -γενικώς- μετά από τόσους πολλούς μήνες, σε ένα από τα κορυφαία εστιατόρια της Αθηναϊκής Ριβιέρα, το εστιατόριο Pelagos που σε λίγες ημέρες ξεκινά επισήμως τη λειτουργία του στο Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, και σήμερα έχω τη χαρά να είμαι καλεσμένη για να μου συστήσει την ανατρεπτική προσέγγιση στα θαλασσινά και τη νέα ανάγνωση της δημιουργικής κουζίνας, που εστιάζει στις τοπικές γεύσεις και αντλεί έμπνευση από τη Μεσόγειο!


Follow me…

“Αυτό το insta post θα μείνει στην «ιστορία» με caption: «Με την Έλια, στο Pelagos του Four Seasons, για ένα δείπνο-ωδή στην υψηλή γαστρονομία από τον @lucapiscazzi , στην πρώτη πρόσκληση της μετα-lockdown ζωής μας»!
Αν όμως θέλεις να μυηθείς σε όλους τους λόγους που η συγκεκριμένη βραδιά στην πραγματικότητα θα μείνει στις αναμνήσεις μου ως «μαγική», ακολούθησε τα stories μου. Αξίζει…” γράφω στο Instagram μου για στο post που αφιέρωσα στη χθεσινή βραδιά…

Martinis  στην ομορφότερη βεράντα της Μεσογείου, την ώρα που πάει να δύσει ο ήλιος. Και να μην επρόκειτο για την “πρώτη πρόσκληση της μετα-lockdown ζωής μας”, και ας ήταν άλλη μία βραδιά της fully booked κανονικότητας μας, και πάλι αυτές οι στιγμές δεν θα έχαναν ούτε στάλα από την μαγεία τους.

Διασχίζω τους πανέμορφους χώρους του Pelagos, φορώντας την μάσκα μου, και την οποία βγάζω μόνο όταν βγαίνω στη βεράντα. Στην βεράντα με τις υπέρκομψες ροτόντες της, εκεί που συναντώ συναδέλφους και φίλους, που κάποτε συναντιόμασταν σχεδόν κάθε βράδυ, και τώρα έχω να τους δω πριν καν τους χειμωνιάτικους μήνες του περιορισμού μας. Θέλω να τους αγκαλιάσω και να τους φιλήσω όλους, δεν το κάνω, αρκούμαι στην γνωστή φιλική “αγκωνιά”, και είναι παραπάνω από ξεκάθαρο πως η ερώτηση “τι κάνεις?” έχει επισήμως αντικατασταθεί από την “πότε εμβολιάζεσαι?”. Ημερομηνίες εμβολιασμού και οι λέξεις “Pfizer, Johnson & Johnson, AstraZeneca…” ακούγονται πάνω από τα τσουγκρίσματα με τα dry martinis και με ευχές.

Κλείνω τα μάτια μου να απολαύσω ακόμη περισσότερο τα αρώματα της θάλασσας, τις μουσικές που κάνουν τα σμήνη των πουλιών που πετάνε ευτυχισμένα στον ολόχρυσο ουρανό της Αθηναϊκής Ριβιέρα, τη γεύση της όλο αρώματα φλούδας από το λεμόνι, μέσα στο αριστοτεχνικά επιμελημένο Martini μου.

Ξέρω πως ο εφιάλτης της πανδημίας μπορεί να μην τελείωσε ακόμα, δεν έχω αυταπάτες, μα ελπίζω με όλη μου την καρδιά, να βρισκόμαστε οριστικά στο τέλος του.

Ο σεφ Luca Piscazzi ανέλαβε πρόσφατα τα ηνία του εστιατορίου που βλέπει στα γαλήνια νερά του Σαρωνικού Κόλπου και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στο Four Seasons. Επικεντρωμένος στην αφοσίωση του εστιατορίου στα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, ο Piscazzi γιορτάζει το νέο ξεκίνημα του Pelagos δημιουργώντας ένα συναρπαστικό μενού. Κομψές και ταυτόχρονα τολμηρές προτάσεις περιμένουν τους επισκέπτες του Pelagos: Ευρηματικά ορεκτικά που βασίζονται στις ωμές πρώτες ύλες συνοδεύονται από φρέσκα ψάρια σε αναπάντεχους συνδυασμούς, ενώ το αρνάκι γάλακτος και το wagyu beef συμπληρώνουν δυναμικά τη λίστα. Τα δροσιστικά κι ανάλαφρα επιδόρπια ολοκληρώνουν την εμπειρία γεύσης με μια ωδή στα φρούτα και τα λουλούδια.

Ο Luca Piscazzi

Αφού κέρδισε αναγνώριση σε σημαντικά εστιατόρια με αστέρια Michelin σε Ρώμη, Χονγκ Κονγκ, Πεκίνο και Λονδίνο, ο Piscazzi αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα για αλλαγή πλεύσης. Έτσι, μετακόμισε στην Αθήνα με την οικογένειά του, προκειμένου να απολαύσει το μοναδικό lifestyle της Αθηναϊκής Ριβιέρα. Ο τελευταίος του μαγειρικός σταθμός πριν την Αθήνα, τον βρήκε στο πλάι της Anne-Sophie Pic ως Head Chef στο εστιατόριο La Dame de Pic του Λονδίνου. Το εν λόγω εστιατόριο, που βρίσκεται στο Four Seasons Ten Trinity Square, κέρδισε δύο – από τα τέσσερα – αστέρια Michelin που έχει σήμερα, κατά τη διάρκεια της θητείας του Piscazzi.

Το μενού που ετοίμασε για εμάς ο Luca Piscazzi!

Ο Piscazzi φέρει από τη φύση του ένα μαγειρικό ήθος που αψηφά τον εντυπωσιασμό, κι επιλέγει να επενδύσει σε πιάτα οικεία, με άμεσα αναγνωρίσιμα υλικά, καθώς και στην ανάδειξη των πλούσιων γεύσεων, αρωμάτων και υφών των εποχιακών πρώτων υλών.


Χαμηλών τόνων αλλά με καινοτόμες ιδέες και λάτρης του πειραματισμού, η γεύση για εκείνον είναι ό,τι πιο σημαντικό σε ένα πιάτο. Δημιουργώντας το μενού του Pelagos, ο Piscazzi, πρεσβευτής της έννοιας του απροσδόκητου, εφάρμοσε στα ψάρια και τα θαλασσινά τεχνικές συνυφασμένες με την επεξεργασία του κρέατος, καθώς και ιδέες γνήσια προσωπικές.


«Θέλησα να βρω τρόπο να χρησιμοποιήσω αγνή μαστίχα από το νησί της Χίου. Έτσι σκέφτηκα να περιβάλλω ένα ολόκληρο ψάρι με μαστίχα, ως μέρος της παραδοσιακής διαδικασίας ξηρής ωρίμανσης (dry aging)», μας λέει ο Piscazzi και συνεχίζει «Ανακάλυψα πως η ρητίνη της μαστίχας όχι μόνο προσδίδει ένα γλυκό άρωμα στο ψάρι, αλλά έχει την ιδιότητα να το διατηρεί με όμορφο τρόπο και να κάνει τη σάρκα του πιο ζουμερή».

Ο Piscazzi δεν απολαμβάνει τίποτα περισσότερο από έναν μοναχικό περίπατο στην παραλία που βρίσκεται λίγα βήματα από το σπίτι του, όπου συχνά μπορεί να τον βρει μία από τις γαστρονομικές του επιφοιτήσεις. «Η ομορφιά της Ελλάδας και της ζωής στη Μεσόγειο έγκειται στο ότι οι απλές απολαύσεις βρίσκονται στον πυρήνα των πάντων», λέει. Αντλώντας έμπνευση από τη συνεχώς μεταβαλλόμενη διάθεση της θάλασσας, η νέα ομάδα του Pelagos εξειδικεύεται στο να γεννά τις δικές της ερμηνείες των παγκόσμιων γαστρονομικών τάσεων.


«Εξασφαλίζουμε τις περισσότερες πρώτες ύλες μας από ντόπιους προμηθευτές, κυρίως ψάρια και θαλασσινά που αλιεύονται με βιώσιμο τρόπο, ενώ παράλληλα διασφαλίζουμε ότι τίποτα δεν πάει χαμένο. Αν έχουμε ένα μεγάλο ψάρι, θα σερβίρουμε το ωμό μέρος, θα φτιάξουμε κρέμα από την κοιλιά και, αν έχει αυγά, θα τα κρατήσουμε για να φτιάξουμε bottarga (αυγοτάραχο)», λέει ο Piscazzi«Τα ψάρια, όπως τα λαχανικά, έχουν εποχικότητα. Ζητώ πάντα από τον ψαρά μου να μου υποδείξει ο ίδιος ποια ψάρια να χρησιμοποιήσω».


Οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν για αρχή ένα ταρτάρ τόνου με trompette κολοκυθιού, πιπέρι cubeba, και παγωτό από φιστίκι και φύλλα δάφνης. Στα signature κυρίως πιάτα βρίσκει κανείς το λαβράκι με αγκινάρα, μαστίχα και καπνιστό χαβιάρι και το Kagoshima Wagyu με ντομάτα coeur de boeuf, tsukudani, πατάτα και καπνιστό χέλι. Τρία μενού degustation με τέσσερα έως οκτώ πιάτα, προσφέρουν ολοκληρωμένους γευστικούς περιπάτους στο σύνολο του μενού. Στη λίστα κρασιών, οι ακτές της Μεσογείου έχουν την τιμητική τους, με περιζήτητες ετικέτες από το Μπολγκέρι έως τη Βουργουνδία, συμπεριλαμβανομένων και μοναδικών ελληνικών ποικιλιών και αμπελώνων.

The Martini Bar!

Η βαθιά σύνδεση του εστιατορίου με τη θάλασσα αποτυπώνεται στον ίδιο τον σχεδιασμό του. Η σπουδαία ομάδα αρχιτεκτονικής και interior design Μartin Brudnizki Design Studio έκανε τα μαγικά της στον εσωτερικό, αλλά και τον εξωτερικό χώρο του Pelagos.

Για όποιον δεν γνωρίζει τον Μartin Brudnizki που έχει επιμεληθεί το Interior Design του Pelagos, μεταξύ άλλων “Ναών” υψηλής αισθητικής έχει σχεδιάσει το Fortnum & Mason στο Hong Kong, το Le Chardenoux στο Παρίσι, το Bellagio στο Λας Βέγκας, και φυσικά, το Annabel’s, το Harry’s Bar, το Sexy Fish, το Aquavit, το Daphne’s και το Scott’s στο Λονδίνο!

To ζεστό design του εστιατορίου αποτίνει φόρο τιμής στη ναυτική κληρονομιά της Ελλάδας, δημιουργώντας την εντύπωση ενός καμπυλωτού κύτους, με το σαλόνι ενός πολυτελούς, ψηλοτάβανου κρουαζιερόπλοιου με γυαλισμένο ξύλο, vintage φωτιστικά και καθίσματα από δέρμα στο χρώμα της καραμέλας. Το μαρμάρινο δάπεδο έχει αναφορές σε ιστιοφόρα, τα πλεκτά λευκά σχοινιά στους τοίχους φέρνουν στο νου καραβόσκοινα, ενώ το Αττικό μάρμαρο σε λευκό-γκρι και οι λεπτεπίλεπτοι πολυέλαιοι συμπληρώνουν την ανεπιτήδευτη κομψότητα του εστιατορίου.
Το κλασικό Martini bar του Pelagos είναι μια κομψή αναφορά στη ρετρό αίγλη της δεκαετίας του ’60 καθώς και στην πλούσια σε διάσημους αστέρες ιστορία του ξενοδοχείου. Πρόκειται για ένα bar στο οποίο είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τον Sean Connery ως James Bond με το λευκό του σακάκι και το μαύρο παπιγιόν να κάθεται σε ένα ψηλό σκαμνί σε σχήμα αχιβάδας, ακουμπώντας το Martini του στη γυαλιστερή μπάρα από πετρόλ μάρμαρο και μπρούτζο. Ένα fast forward στον 21ο αιώνα φέρνει στο πρώτο πλάνο τους έμπειρους mixologists του Four Seasons να δημιουργούν εδώ πλήθος ευφάνταστων κοκτέιλ με φρέσκους χυμούς, Premium ποτά και βότανα της Μεσογείου.

Στον εξωτερικό χώρο, η ωδή στην αύρα της χρυσής εποχής της κρουαζιέρας συνεχίζεται. Οι πολυθρόνες από μαύρη ψάθα είναι στραμμένες προς τον Σαρωνικό, χαρίζοντας στους συνδαιτυμόνες ανεμπόδιστη θέα στα ήρεμα νερά του. Το χάδι του ανέμου φέρνει μαζί του το αναζωογονητικό ιώδιο της θάλασσας, μαζί με τη γεμάτη θετική ενέργεια θέρμη του ήλιου.

Μοιάζει σα να βρίσκεται κανείς στο ψηλότερο κατάστρωμα ενός πλοίου, καταγράφοντας κάθε καρέ από το ηλιοβασίλεμα της Αθηναϊκής Ριβιέρα, υπό τον ήχο των γλάρων και με τις φιγούρες των ιστιοφόρων να χορεύουν στη χάλκινη επιφάνεια που σχηματίζει ο ήλιος πάνω στη θάλασσα.

Thank you Mr. Piscazzi!

“Αυτό το insta post θα μείνει στην «ιστορία» με caption: «Με την Έλια, στο Pelagos του Four Seasons, για ένα δείπνο-ωδή στην υψηλή γαστρονομία από τον @lucapiscazzi , στην πρώτη πρόσκληση της μετα-lockdown ζωής μας»!
Αν όμως θέλεις να μυηθείς σε όλους τους λόγους που η συγκεκριμένη βραδιά στην πραγματικότητα θα μείνει στις αναμνήσεις μου ως «μαγική», ακολούθησε τα stories μου. Αξίζει…” γράφω στο Instagram μου για στο post που αφιέρωσα στη χθεσινή βραδιά…

Αν βρισκόμαστε στις πρώτες ανάσες της νέας μας κανονικότητας, τότε η χθεσινή, ήταν η πιο αναζωογονητική… Thank you Mr. Piscazzi! xxx

error: Content is protected !!