ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Χταπόδι στιφάδο με Φάβα: Η συνταγή μου με όλα τα αρώματα και την γεύση της Ελλάδας!

Ναι το ξέρω. Όλες αυτές τις ημέρες τα sites και τα blogs -ανεξαρτήτου θεματολογίας- αλλά και τα social media, έχουν κατακλυσθεί από συνταγές και μαγειρικές. Και εμείς εδώ στο Fay’s Control δεν πάμε πίσω, blog μαγειρικής τείνουμε να γίνουμε κατά την #ΜένουμεΣπίτι περίοδο, αν και ουδεμία πρόθεση έχω να διεκδικήσω τίτλους νοικοκυροσύνης ή όσων άλλων κατέχει η Martha Stewart. Έστω κι αν από πάντα, από την πρώτη μέρα της δημιουργίας αυτού του blog συνηθίζουμε να μαγειρεύουμε παρέα -step by step- κάθε φορά που πίστευα πως άξιζε να μοιραστούμε, μέσα από την κατηγορία “Make” μία αξιόλογη συνταγή που έφτιαξα για την οικογένεια μου ή για τους καλεσμένους μου.
Σε κάθε περίπτωση, βλέποντας όλες αυτές τις συνταγές να πέφτουν η μία πίσω από την άλλη στον αχόρταγο βωμό του χρονολογίου του fcbk και στα όλο φίλτρα και βιασύνη stories του Instagram, είπα να πάω λίγο πίσω εγώ, να αφήσω να ξεσπάσει όλο αυτό το τσουνάμι μαγειρικής, να ξεχαστεί το νεοαποκτηθέν αυτό χούι, και βλέπουμε.
Έτσι, τις τελευταίες ημέρες αρκέστηκα να ανεβάσω -μόνο στα social media και όχι στο Fay’s Control- μία δύο φωτογραφίες από το Λαβράκι στην Λαδόκολα που ετοίμασα για την Κυριακή των Βαΐων, άλλες μία δύο από τα Γεμιστά Καλαμάρια που επέλεξα να φάμε για την πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, όποιος ήθελε την συνταγή την ζήτησε, εγώ αμέσως την έστειλα, και that’s it. Όμως χθες, μόλις ανέβασα δύο τρεις φωτογραφίες στα social media μου από την προετοιμασία του μεσημεριανού που ετοίμαζα για το γεύμα της Μ. Τρίτης, τα μηνύματα που ζητούσαν τη συνταγή, ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Και η αλήθεια είναι πως το ολόφρεσκο Χταπόδι μου που το έφτιαξα Στιφάδο και το συνόδεψα με μία σπιτική βελούδινη Φάβα, τα άξιζαν ένα προς ένα. Μία οι δημιουργίες με όλα τα αρώματα και την γεύση της Ελλάδας, μία η υπέροχη ηλιόλουστη ημέρα που μας προσκάλεσε να φάμε έξω στον κήπο, το χθεσινό μας γεύμα εισέπραξε τα θερμότερα χειροκροτήματα σας, και σας τις παρουσιάζω -όπως πάντα-  step by step, μιας και πρόκειται τις πιο αγαπημένες μου νηστίσιμες συνταγές για τις Ημέρες τις Μεγάλης Εβδομάδας.


Follow me…

Για το Χταπόδι

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κιλά χταπόδι
7 κρεμμύδια για στιφάδο
3 σκελίδες σκόρδο
2 ντομάτες όσο πιο ώριμες γίνεται
2 δαφνόφυλλα
1 φλούδα πορτοκαλιού
μπαχάρι
1 κ.σ πελτέ
1/4 φλ. κόκκινο ξίδι
1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
πιπέρι
Μπούκοβο

Καθαρίζουμε και κόβουμε το χταπόδι σε μεγάλες μπουκιές. Το βάζουμε μόνο του χωρίς τίποτα σε κρύα κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, και αφήνω το χταπόδι μέχρι να σιγοψηθεί στα δικά του υγρά, να μισομαλακώσει και να ρουφήξει πάλι πίσω όλα τα ζουμιά του, με αυτό το ήπιο σοτάρισμα. Σε άλλη κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε τα κρεμμύδια που έχω χαράξει σταυρωτά. Τα αφήνουμε για 10΄ σε πολύ χαμηλή φωτιά να γυαλίσουν και να γίνουν διάφανα, όσο τα ανακατεύουμε τακτικά να ψηθούν ομοιόμορφα. Προσθέτουμε το σκόρδο, το χταπόδι, τις ντομάτες επίσης χαραγμένες χαραγμένες σταυρωτά, τη δάφνη, το μπαχάρι, το μπούκοβο και τη φλούδα πορτοκαλιού. Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε με το ξίδι και το κρασί. Σιγοβράζουμε για 1 ώρα περίπου το στιφάδο, ξεσκέπαστο. Προς το τέλος, τρίβουμε το πιπέρι. Όταν θα το βγάλουμε από τη φωτιά, η σάλτσα πρέπει να γίνει μελωμένη.

Για την Φάβα

1 λίτρο νερό, καυτό
200 γρ. φάβα
1 καρότο
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
6 κ.σ. ελαιόλαδο
πιπέρι
αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
2 φύλλα δάφνης
1.200 γρ. νερό
1 κύβο λαχανικών
1 κλ. δεντρολίβανο
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι

Όσο μαγειρεύεται το Χταπόδι φτιάχνουμε την Φάβα. Πρόκειται για μία πολύ απλή διαδικασία που αν της δώσεις την αγάπη που αξίζει, θα βγει η νοστιμότερη φάβα του κόσμου! Αν θυμάμαι καλά, αυτή την συνταγή μου την είχε δώσει η γιαγιά μου. Από την άλλη, δεν είμαι σίγουρη μπορεί να είναι και του Πετρετζίκη. Αυτό που ξέρω είναι πως την φτιάχνω παρέα με την μητέρα μου χρόνια τώρα. Και χθες, με την μητέρα μου την φτιάξαμε παρέα.

Βάζουμε τη φάβα σε ένα μπολ, ρίχνουμε από πάνω καυτό νερό και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Την αφήνουμε μέχρι να σκουρύνει το νερό.
Σουρώνουμε τη φάβα σε ένα άλλο μπολ και την αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε το καρότο, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, πιπέρι, αλάτι, τη ζάχαρη και τα φύλλα δάφνης.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα λαχανικά 2-3 λεπτά μέχρι να ξανθύνουν. Προσοχή, δεν θέλουμε να πάρουν πολύ χρώμα.
Στη συνέχεια ρίχνουμε και τη φάβα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σβήνουμε κατευθείαν με τον ζωμό. Προσθέτουμε και το δεντρολίβανο.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να εξατμιστεί το νερό.
Στη συνέχεια αφαιρούμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το δεντρολίβανο και τα φύλλα δάφνης.
Ρίχνουμε την φάβα στο πολυμηχάνημα, προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού, 4 κ.σ. ελαιόλαδο και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και γίνει πουρές.
Σερβίρουμε με τοματίνια και κρεμμύδια, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε φρέσκο θυμάρι και φρέσκο πιπέρι.

Αν η ημέρα είναι όμορφη όπως η χθεσινή, βγείτε να φάτε στον κήπο, στην βεράντα ή στο μπαλκόνι. Αν και η ευχή μου είναι όλα τα επόμενα Πάσχα μας, να μας βρουν σε κάποιο νησί ή στην εξοχή. Πάντα στην Ελληνική μοναδική στον κόσμο εξοχή…

Χρόνια πολλά, καλή Ανάσταση!

error: Content is protected !!