ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Χρυσοί Σκούφοι 2020: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας!

Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, στο Grand Ballroom του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», σε μια λαμπερή τελετή με 70 βραβεύσεις, την έναρξη μιας σημαντικής καινοτομίας για το θεσμό αλλά και ένα αξέχαστο dîner de gala διά χειρός του καλύτερου σεφ στον κόσμο, Mauro Colagreco, ο οποίος τιμήθηκε με το Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών από το δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης με την Άννη Ηλιοπούλου

Η πρώτη θέση δεν αποτέλεσε έκπληξη. Το κερκυραϊκό «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι θριάμβευσε για άλλη μία χρονιά στο γαστρονομικό σαφάρι των Χρυσών Σκούφων, διατηρώντας την πρωτιά ανάμεσα στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας αλλά και την απόσταση ενός βαθμού από τα επόμενα τέσσερα. Έτσι, τη δεύτερη θέση μοιράστηκαν τρία αθηναϊκά εστιατόρια, το «Botrini’s», η «Σπονδή» και το «Varoulko Seaside», καθώς και το «Fresco» από τη Χαλκιδική.

Καλύτερο εστιατόριο της χώρας με δύο Χρυσούς Σκούφους και βαθμό 17/20 αναδείχθηκε και φέτος το «Etrusco» στην Κέρκυρα. Το βραβείο παρέλαβε ο σεφ – ιδιοκτήτης Έκτορας Μποτρίνι με τον σεφ Νίκο Μπίλη από τον εκδότη του Αθηνοράματος Δημήτρη Ηλιόπουλο.

Χρυσό Σκούφο στην Αθήνα με βαθμό 16/20 παρέλαβαν οι σεφ Γιάννης Παρίκος και Λευτέρης Λαζάρου για το «Varoulko Seaside» και οι σεφ Νίκος Μπίλης και Έκτορας Μποτρίνι για το «Botrini’s». Την απονομή έκανε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Οι Μάρκος Αυλωνίτης («J.Tree»), Σταύρος Πατσάκης («La Bouillabaisse») και Ηλίας Κοκοτός («Old Mill» και «Yacht Club»), από την Κρήτη, με την τιμητική διάκριση Top Notch ανά χείρας.

Συνολικά 28 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο, ενώ η εστιατορική άνθηση σε σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς πιστοποιήθηκε για ακόμη μία φορά με τρεις νέες εισόδους εστιατορίων της Σαντορίνης (Element, Lauda και Petra). Την τετράδα των νέων εισόδων συμπληρώνει το Salonica Restaurant της Θεσσαλονίκης.

Τον μοναδικό Χρυσό Σκούφο της Μυκόνου απέσπασε το Matsuhisa Mykonos. Το βραβείο παρέλαβε ο σεφ Παναγιώτης Τζιουρτζιούμης από την Άννα Λάμπρου Premium Spirits Development Manager Coca – Cola 3E (εκπροσωπώντας το malt ουίσκι Macallan).

Φέτος, όμως, o θεσμός των Χρυσών Σκούφων καθιέρωσε και μια σημαντική καινοτομία, δημιουργώντας ακόμη ένα επίπεδο βράβευσης πέραν των τριών που ήδη υφίσταντο: 3 Χρυσοί Σκούφοι (επίπεδο που δεν το έχει κατακτήσει κανένα εστιατόριο στα 27 χρόνια του θεσμού), 2 Χρυσοί Σκούφοι και 1 Χρυσός Σκούφος. Από φέτος καθιερώνεται ένα τέταρτο επίπεδο στην κλίμακα βράβευσης, με την τιμητική διάκριση Top Notch στα πολύ καλά εστιατόρια της Ελλάδας που ξεχωρίζουν με αξιοσημείωτες επιδόσεις, επαγγελματική δεξιότητα και χρησιμοποίηση ποιοτικών υλών, αλλά δεν έχουν καταφέρει ακόμη να αξιολογηθούν με το πολυπόθητο 15/20 για να βραβευτούν με Χρυσό Σκούφο.

Top Notch για τα εστιατόρια της Αθήνας παρέλαβαν οι Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, σεφ του «Sense», Ρένα Αντωνοπούλου για το «Τηλέμαχος Athens», Σπύρος Λιάκος, σεφ – συνιδιοκτήτης του «Travolta», Γιώργος Παπαϊωάννου, σεφ – ιδιοκτήτης «Παπαϊωάννου» και ο Λευτέρης Γεωργόπουλος, συνιδιοκτήτης του «ΦΒΚ (Φαγητό Βίου Κυβερνήτης)». Την απονομή έκανε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Ουσιαστικά πρόκειται για εστιατόρια που έχουν βαθμολογηθεί από 14,25/20 έως και 14,90/20. Για το 2020, με τη διάκριση Top Notch βραβεύτηκαν 39 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα. Αναμφισβήτητα, το πρόσωπο της βραδιάς ήταν ο κορυφαίος σεφ του κόσμου, o Αργεντινός Mauro Colagreco.

O δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης τίμησε τον κορυφαίο σεφ Mauro Colagreco με το Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών.

Ο τριάστερος σεφ –από το εστιατόριο «Mirazur» στην Κυανή Ακτή, καλύτερο εστιατόριο του κόσμου για το 2019 στον διεθνώς καταξιωμένο θεσμό «World’s 50 Best Restaurants»– μάγεψε τους 300 περίπου προσκεκλημένους όχι μόνο με το συγκλονιστικό dîner de gala που δημιούργησε και μαγείρεψε ο ίδιος ειδικά για την περίσταση αλλά και με την εμπνευσμένη ομιλία του στην οποία ανέπτυξε τη φιλοσοφία της ερεθιστικής κουζίνας του που δεν γνωρίζει σύνορα. Η παρουσία και η συμμετοχή του στην τελετή απονομής των ελληνικών γαστρονομικών βραβείων ήταν μια μεγάλη στιγμή τόσο για την εστιατορική/γαστρονομική κοινότητα της χώρας όσο και για την πόλη των Αθηνών, γι’ αυτό και ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης τίμησε τον κορυφαίο σεφ με το Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών. Την τελετή παρουσίασε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας με άνεση, χιούμορ, εύστοχα σχόλια και φανερή γνώση του αντικειμένου.

Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Παύλος Τσίμας

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ιστορία του θεσμού, αποκαλύπτοντας πως οι Χρυσοί Σκούφοι που έχουν δοθεί όλα αυτά τα χρόνια είναι 488 (και έγιναν 516 με τα φετινά βραβεία), ενώ τα βραβευμένα εστιατόρια είναι 96 (100 πλέον με τις 4 νέες εισόδους). Και για όσους πιστεύουν ότι είναι λίγα για 27 χρόνια, ο παρουσιαστής έδωσε και την απάντηση: «Όχι, δεν είναι λίγα! Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε δυο βασικά στοιχεία: ότι στους Χρυσούς Σκούφους αξιολογείται και βραβεύεται η υψηλή γαστρονομία και ότι τα κριτήρια αυτής της αξιολόγησης είναι αυστηρότατα και ευθυγραμμισμένα με τα διεθνή πρότυπα. Η βαθμολογική βάση των Χρυσών Σκούφων, το 15/20 δηλαδή, είναι ουσιαστικά αντίστοιχη του ενός αστεριού Michelin. Οπότε καταλαβαίνετε ότι εδώ τα βραβεία δεν μοιράζονται αλλά κατακτώνται!».

Τι να συζητάνε άραγε με τόσο ενθουσιασμό ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης με τον Διονύση Σαββόπουλο και την Άσπα Σαββοπούλου;

Φώτης Σεργουλόπουλος, Σμαράγδα Καρύδη, Έλενα Σκουλά

Τα βραβεία στους ιδιοκτήτες και σεφ των βραβευθέντων εστιατορίων απένειμαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος, o δημοσιογράφος Νίκος Στραβελάκης καθώς και εκπρόσωποι των χορηγών των Χρυσών Σκούφων 2020.

Ο συνιδιοκτήτης του Αθηνοράματος και επικεφαλής της γευσιγνωστικής επιτροπής των Χρυσών Σκούφων Διονύσης Κούκης βράβευσε τον Γιάννη Μπαξεβάνη για τη συμβολή του στην ανάδειξη της ελληνικής κουζίνας.

Βραβεία, τέλος, απένειμαν η συνιδιοκτήτρια του «αθηνοράματος» Άννη Ηλιοπούλου και ο εκδότης του «αθηνοράματος» Δημήτρης Ηλιόπουλος.

Ο βουλευτής Άγγελος Συρίγος με την Ειρήνη Σταματούδη, ο Λευτέρης Λαζάρου, η Άννη Ηλιοπούλου, ο Διονύσης Σαββόπουλος και ο Παύλος Τσίμας.

Τέλος, στο πλαίσιο της τελετής βραβεύτηκε από το «αθηνόραμα» –διά χειρός του συνιδιοκτήτη και επικεφαλής της γευσιγνωστικής επιτροπής των Χρυσών Σκούφων Διονύση Κούκη– ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης για τη συμβολή του στην ανάδειξη της ελληνικής κουζίνας, ενώ απονεμήθηκε και το Βραβείο Κοινού 2020 στο εστιατόριο Hasika του Ρεθύμνου.

Η Μαρία Ναυπλιώτου με την Κατερίνα Μισιχρόνη

Η Χριστίνα Παπαθανασίου με τον Κωνσταντίνο Μίχαλο πρόεδρο του ΕΒΕΑ με τη σύζυγο του Αθηνά Παπαδάκη

Ο Μάξιμος Μουμούρης με τη βουλευτή Νάντια Γιαννακοπούλου

Η Ειρήνη Νταϊφά, εντεταλμένη σύμβουλος πολιτισμού του Δήμου Πειραιά με τον ενδυματολόγο Νίκο Χαρλαύτη

Ο Στέλιος Καφαντάρης με τη Χριστίνα Πολίτη

Ο Διονύσης Κούκης, συνιδιοκτήτης του «αθηνοράματος», με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα.

Η Άννη Ηλιοπούλου με τον Μάνο και την Αλεξία Πενθερουδάκη

Ο εκδότης του “α” Δημήτρης Ηλιόπουλος με τον βουλευτή και πρώην υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο, τη διευθύντρια του «αθηνοράματος» Έλλη Μπουμπουρή και τον εκπρόσωπο τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλο Χρηστίδη.

Η Άλκηστις Μαραγκουδάκη, διευθύντρια επικοινωνίας του ΣΚΑΪ, με τον εκδότη Τραϊανό Χατζηδημητρίου.

Από τις πιο εντυπωσιακές παρουσίες της βραδιάς, η Κατερίνα Μισιχρόνη και η Κατερίνα Λέχου.

Ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος με τον Στέλιο Μάινα και τη Λόλα Νταϊφά.

Ο Χάρης Ρώμας με τη Σμαράγδα Καρύδη, τον Φώτη Σεργουλόπουλο και την διευθύντρια του αθηνοράματος Έλλη Μπουμπουρή.

Η παρέα των βραβευμένων –Σπύρος Λιάκου («Travolta»), Γιώργος Βενιέρης («Mr. Pug»), Έκτορας Μποτρίνι («Etrusco», «Botrini’s», «Fresco»), Γκίκας Ξενάκης («Aleria») και Νίκος Μπίλης («Etrusco», «Botrini’s»)– έχει μόλις απολαύσει το μενού.

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

error: Content is protected !!