Χρησιμοποιούμε στην σαλάτα μαχαίρι; Και άλλες απορίες σχετικά με τους καλούς μας τρόπους, που καλό είναι να γνωρίζουμε…

22/10/2014 • MAKE

Τα βλέπω συχνά να συμβαίνουν -και όχι απαραίτητα από ανθρώπους που δεν είναι γνώστες των καλών τρόπων– στο τραπέζι. Πάντως τα…λαθάκια συμβαίνουν, και σε μερικές περιπτώσεις φέρνουν σε αμηχανία τους υπόλοιπους συνδαιτυμόνες που δεν είναι σίγουροι για τον τρόπο που χρησιμοποιούν τα δικά τους μαχαιροπίρουνα, ή στην ακόμα χειρότερη περίπτωση, αν αντιληφθεί αυτά τα “λαθάκια” ο οικοδεσπότης, δεν ξέρει αν πρέπει να δείξει τον σωστό τρόπο, ή να συνεχίσει στο μοτίβο του καλεσμένου του για να μην τον φέρει σε δύσκολη θέση.

40c93f262aeea67d3e5c9947376cca60

Είναι γνωστή η περίπτωση του προσκεκλημένου της βασίλισσας Ελισάβετ, του Προέδρου της Φιλανδίας, στο Μπάκιγχαμ, ο οποίος θεωρώντας ότι το finger bowl περιείχε ρόφημα, το δοκίμασε, με ιδιαίτερη ικανοποίηση μάλιστα. Η βασίλισσα, όχι μόνο δεν έκανε παρατήρηση, αλλά έσπευσε να τον μιμηθεί. Το ίδιο έκανε και η ομήγυρη…

Ποια είναι λοιπόν τα “λαθάκια” που παρατηρώ να γίνονται σωρηδόν σε επίσημα ή μη επίσημα δείπνα:

7c2af19098a30c22d70f5a0deced3681Στην σαλάτα χρησιμοποιούμε μόνο πιρούνι.
Η συνήθεια να χρησιμοποιούμε μόνο πιρούνι και όχι μαχαίρι στη σαλάτα προέρχεται από την εποχή που συνήθιζαν να κάνουν ενέσεις δηλητηρίου στις φλέβες του μαρουλιού. Το να κόβει ο καλεσμένος με μαχαίρι φανέρωνε υποψίες προς τον οικοδεσπότη. Είναι λάθος να το χρησιμοποιούμε και πολλές είναι οι περιπτώσεις που από κεκτημένη ταχύτητα παίρνουμε το μαχαίρι του ορεκτικού ή του κυρίως πιάτου για να φάμε την σαλάτα μας, με αποτέλεσμα να χρειασθεί ο σερβιτόρος ή η οικοδέσποινα να συμπληρώσει το σερβίτσιο -διακριτικά- με ένα μαχαίρι ακόμα.
Οι αγκώνες στο τραπέζι αποτελούν εμπόδιο για τη συζήτηση, διότι γέρνοντας μπροστά κλείνουμε το οπτικό πεδίο των συνδαιτυμόνων μας. Ακουμπάμε τους καρπούς των χεριών μας επάνω στο τραπέζι, αριστερά και δεξιά του πιάτου. Μπορούμε επίσης και να τα “δέσουμε” επάνω στο τραπέζι διακριτικά.
Ο οικοδεσπότης δεν ρωτά ποτέ αν το φαγητό ή το κρασί άρεσαν στους προσκεκλημένους του. Πο-τέ!
Αν σερβίρουμε σούπα, σερβίρουμε μία μόνο φορά. Αντιστοίχως, δεν ζητάμε ποτέ ως καλεσμένοι δεύτερη φορά. Το κρέας και η γαρνιτούρα του σερβίρονται όσες φορές θέλουμε. Η σαλάτα, το τυρί και το επιδόρπιο σερβίρονται και αυτά μία μόνο φορά.
Μόλις κάτσουμε στο τραπέζι, η πρώτη κίνηση είναι να βάλουμε την πετσέτα στα πόδια μας. Όταν η πετσέτα είναι τοποθετημένη στα γόνατα μας, η τσάκιση πρέπει να κοιτάζει προς τα εμάς. Εάν σηκωθούμε, αφήνουμε την πετσέτα ελαφρώς διπλωμένη στην καρέκλα μας και όχι στο τραπέζι. Όταν τελειώσουμε, την αφήνουμε δίπλα στο πιάτο μας. Ποτέ δεν το κάνουμε πρώτοι, αλλά περιμένουμε τους οικοδεσπότες μας: είναι σημάδι ότι το δείπνο τελείωσε.

Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται κατά τη διάρκεια ενός γεύματος. Μοιραία, δεν λέγονται, αλλά καλό είναι να τα προσέχουμε xxx

6 Responses to Χρησιμοποιούμε στην σαλάτα μαχαίρι; Και άλλες απορίες σχετικά με τους καλούς μας τρόπους, που καλό είναι να γνωρίζουμε…

 1. Santa says:

  Καλημέρα σας,

  Ενδιαφέρον το άρθρο σας! Η αλήθεια είναι οτι το έχω ξαναδιαβάσει και το εφαρμόζω έστω και αν με κοιτάνε περίεργα οι συνδαιτυμόνες μου…όμως η αλήθεια είναι ότι χρειάζεσαι μια “βοήθεια” για τη σαλάτα..Το να χρησιμοποιείς το κουβέρ..το ψωμί για να τη “σπρώχνεις” τη σαλάτα σου είναι σωστό?

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 2. Santa says:

  καμία απάντηση?

  • faybei says:

   Καλησπέρα Santa!
   Δεν αμέλησα να σου απαντήσω, αλλά η αλήθεια είναι πως μπερδεύτηκα κάπως με το…όνομα σου! Santa? Μέσα στον Οκτώβριο? Anyway, ένας Santa είναι πάντα καλοδεχούμενος…Λοιπόν, στο θέμα μας τώρα! επειδή το θέμα με το μαχαίρι και την σαλάτα δεν το λέω εγώ αλλά το Savoir Vivre, υποθέτω πως όταν γράφτηκε και πως όταν θεωρούταν μεγάλη αγένεια να χρησιμοποιήσεις μαχαίρι στην σαλάτα -τους λόγους τους εξηγήσαμε στο εν λόγω post- οι σαλάτες σερβίρονταν τελείως διαφορετικά από ότι σήμερα. Τότε, η σαλάτα ήταν μία σκέτη πράσινη -ή ό,τι άλλο χρώμα- σαλάτα, και όχι με ψαρικά, κρεατικά, φουα γκρα, και όλα όσα προσθέτουμε σήμερα που όντως χρειάζονται την βοήθεια του μαχαιριού. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και σήμερα, εάν μιλάμε για μία απλή σαλάτα, πράσινη, χωριάτικη ή τέτοιου είδους, δεν χρησιμοποιούμε ποτέ -αλλά ποτέ- μαχαίρι! Και όχι, δεν σπρώχνουμε τίποτα με το ψωμί. Ούτε σαλάτα ούτε κάτι άλλο! Ευχαριστώ πολύ για το μήνυμα σου, ελπίζω να σε κάλυψα!

 3. Santa says:

  🙂 το santa προκυπτει απο αγαπημένα αρχικα!Το ειχα καπου διαβασει για το ψωμι αλλα δέχομαι την απάντηση σας ως σωστή και σας ευχαριστω πολύ για την απόκριση! Καλή συνεχεια! We have faith in Fays Control!!!

 4. Emily says:

  Fay hi, μπορώ να σε συμβουλευτώ για κάτι, αν το γλυκο είναι ασ πουμε γαλακτομπούρυκο και χρειάζεται μαχαίρι για να κοπή το μαχαίρι το βάζουμε στην απο πάνω βέβαια πλευρά του πιάτου αλλα μεταξύ του πιρουνιού και του κουταλιού ή πάνω απο το κουτάλι τκς. χχ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons