ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Trick or Treat? Τα πιο… scary delicatessen κεράσματα για το Halloween!

Ναι, εννοείται πως η γιορτή είναι ξενόφερτη, και εννοείται πως δεν την σνομπάρουμε γιατί όπου γιορτή, εμείς πρώτοι! Το Halloween  (ή και Hallowe’en) είναι η γιορτή του δυτικού  κόσμου που γιορτάζεται την νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, κατά την οποία τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται, κατά κανόνα σε κάτι «τρομαχτικό» (scary) και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας γλυκά, ενέργεια γνωστή ως “trick or treat” («φάρσα ή κέρασμα»). Η γιορτή αυτή μπορεί να ταυτιστεί με τις αποκριές, όμως δεν είναι, καθώς το Χαλοουίν έχει περισσότερο μυστικιστική χροιά.

Διακοσμούμε τα σπίτια μας αναλόγως και κάνουμε την πλάκα μας με τις φίλες μας και τα παιδιά μας...

Διακοσμούμε τα σπίτια μας αναλόγως και κάνουμε την πλάκα μας με τις φίλες μας και τα παιδιά μας…

Η ρίζα της λέξης αυτής προέρχεται από το All-hallow-even και δηλώνει την παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day – All Saints Day). Το Χαλοουίν συνδέεται με την υπερφυσική δραστηριότητα. Πολλές πολιτιστικές παραδόσεις θεωρούν την ημέρα αυτή ως μία από τις ελάχιστες μέρες που μπορεί να επιτευχθεί επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων καθώς και ότι είναι η μέρα που η μαγεία, και γενικότερα οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει να κάνει με το υπερφυσικό, είναι στο ζενίθ. Σήμα κατατεθέν επίσης της γιορτής αυτής είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από πραγματικές κολοκύθες πάνω στις οποίες υπάρχουν χαραγμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, άλλοτε πιο χιουμοριστικά και άλλοτε πιο τρομαχτικά.

Love it!

Love it!

Το έθιμο της κολοκύθας έχει ρίζες από παλιούς Ιρλανδικούς μύθους σύμφωνα με τους οποίους ένας τεμπέλης αλλά πανέξυπνος αγρότης , ο Τζακ, που κατάφερε να ξεγελάσει και να παγιδεύσει τον… διάβολο με έναν Σταυρό. Ο Τζακ αρνήθηκε να απελευθερώσει τον Διάβολο μέχρι να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία. Ο Τζακ δέχτηκε να τον απελευθερώσει με την προϋπόθεση ότι όταν πεθάνει, ο Διάβολος να μην τον αφήσει να μπει στην κόλαση. Πεθαίνοντας λοιπόν ο Τζακ, η συμφωνία τηρήθηκε και έτσι δεν μπορούσε να πάει στην Κόλαση. Από τότε, ο Τζακ φτιάχνει αυτά τα φανάρια από κολοκύθα, βάζει ένα κερί μέσα τους και περιπλανάται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης για να βρει ένα μέρος να αναπαυθεί…

Scary, eh?

e6b1265994fa079ead4d59f07f4795c7

 

Προσωπικά, δεν τηρώ κάποιο “έθιμο”, αλλά το διασκεδάζουμε τόσο πολύ με τις φίλες μου, που τα παιδιά μας περιμένουν πιο πολύ το Halloween για να κάνουν πλάκα μαζί μας και με την εμμονή μας για το ποια θα φτιάξει την καλύτερη κολοκύθα και ποια θα έχει τις πιο …scary ιδέες για τη διακόσμηση του σπιτιού της, παρά για τα ίδια τα κεράσματα.

And the winner is...

And the winner is…

Αυτά, είναι τα πιο …delicatessen…κεράσματα” που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην βρετανική πρωτεύουσα, και που περιμένω πως και πως να τα παραλάβω σπίτι μου…

Trick or Treat? Witching you a happy Halloween!!!!!

error: Content is protected !!