ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Χαρούμενα ταξίδια του μυαλού και της καρδιάς…

Θυμήθηκα όταν ήμασταν μικρά και δίναμε το φιλμ με τις φωτογραφίες για εμφάνιση… Περνούσε λίγος καιρός, και μετά από μέρες -μπορεί και εβδομάδες- πηγαίναμε στο φωτογραφείο και τις παίρναμε…

SampleArt (2)OKΤι χαρά…Ξαναζούσαμε από την αρχή τις όμορφες στιγμές που θέλαμε οπωσδήποτε να απαθανατίσουμε , να μην φύγουν ποτέ, να τις βάλουμε στο άλμπουμ.
Κάπως έτσι ένοιωσα και σήμερα όταν μου έστειλαν τις φωτογραφίες από τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της Ίρις Ξυλά-Ξαναλάτου, στην Γκαλερί Ακρόπρωρο στο παλιό λιμάνι των Σπετσών, το Σάββατο 24 Αυγούστου. Το Σάββατο που η αγαπημένη Γκαλερί των Σπετσών υποδέχθηκε μια σπουδαία καλλιτέχνιδα, μία καλλιτέχνιδα με ευρείς ορίζοντες και ευρωπαϊκή παιδεία. Την Ίρις Ξυλά Ξαναλάτου, δημιουργό χωρίς σύνορα και ξεκάθαρη κοσμοπολίτικη εμπειρία, για να παρουσιάσει την ατομική της έκθεση με έργα σε χειροποίητη μεταξοτυπία με τον τίτλο: «Χαρούμενα Ταξίδια». Το παλιό λιμάνι γέμισε φίλους. Φίλους που επιστράτευσαν κάθε μεταφορικό μέσο για να παραβρεθούν στην ξεχωριστή αυτή βραδιά. Η έκθεση γνωρίζει τεράστια επιτυχία, η βραδιά εξελίσσεται όπως την ονειρεύεται κάθε καλλιτέχνης.

galleryOK

Πριγκίπισσα Αλεξάνδρα της Σαξωνίας, Γιάννης Καρράς

Πριγκίπισσα Αλεξάνδρα της Σαξωνίας, Γιάννης Καρράς

 

Κατερίνα Παναγοπούλου

Κατερίνα Παναγοπούλου

Η ζωγράφος και χαράκτρια στη νέα δουλειά της διατηρεί τα μόνιμα χαρακτηριστικά της τέχνης, αυτά που έχουν τονίσει, κατά καιρούς, οι τεχνοκριτικοί: αισθητική ευφορία και λεπτή ισορροπία. Τα έργα της εκπέμπουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας, σ’ ένα πνεύμα αφαιρετικό, με καθαρές και εύγλωττες προσεγγίσεις, που τις συνδέει ο εσωτερικός ρυθμός.

Η Ίρις Ξυλά-Ξαναλάτου υποδέχεται τον Νικόλα και εμένα στα Χαρούμενα Ταξίδια της...

Η Ίρις Ξυλά-Ξαναλάτου υποδέχεται τον Νικόλα και εμένα στα Χαρούμενα Ταξίδια της…

Η Ίρις Ξυλά Ξαναλάτου γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στην Αγγλία, όπου φοίτησε σε αγγλικό σχολείο και ακολούθως σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Ινστιτούτο Froebel. Παρουσίασε ως τώρα τη δουλειά της σε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα, στη Ρώμη, στην Οξφόρδη και τη Λευκωσία και πήρε μέρος σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, όπου και έτυχε διακρίσεων, δύο φορές στο Παρίσι, μία στη Μαδρίτη και μία στην Αθήνα.

Κωστής Ξανάλατος, Σαλώμη Φλουτάκου

Κωστής Ξανάλατος, Σαλώμη Φλουτάκου

Εκπροσώπησε την Ελλάδα, πολλές φορές, σε εκθέσεις, κυρίως χαρακτικής, στο εξωτερικό. Κάποιες πρόσφατες συμμετοχές της ήταν στη Διεθνή Μπιενάλε Χαρακτικής του Γκουανλάν 2011, Κίνα (Μεγάλο Βραβείο) στη Διεθνή Μπιενάλε Χαρακτικής στο Τόκυο (όπου και βραβεύθηκε), σε Διεθνή Έκθεση Χαρακτικής στη Βαρκελώνη, και σε έκθεση στο μουσείο της Μόσχας με τίτλο «Απόψεις της Αθήνας από σύγχρονους Έλληνες Ζωγράφους».

Κατερίνα Λαναρά-Σαραντοπούλου, Ελένη Μολοκότου, Αλίκη Σαραντοπούλου

Κατερίνα Λαναρά-Σαραντοπούλου, Ελένη Μολοκότου, Αλίκη Σαραντοπούλου

 

 

Η Βούλα Κορυζή ξεναγεί την Αναστασία Σαρακάκη στην έκθεση

Η Βούλα Κορυζή ξεναγεί την Αναστασία Σαρακάκη στην έκθεση

 

Άλκηστις Πρίνου, Ίρις Ξυλά Ξαναλάτου

Άλκηστις Πρίνου, Ίρις Ξυλά Ξαναλάτου

 

Ο Μανώλης Βορδώνης με την ζωγράφο

Ο Μανώλης Βορδώνης με την ζωγράφο

 

 

Ελένη Μολοκότου, Ίρις Ξυλά Ξανάλατου

Ελένη Μολοκότου, Ίρις Ξυλά Ξανάλατου

Η έκθεσή της στην αίθουσα τέχνης Ακρόπρωρο θα διαρκέσει ως τις 9 Σεπτεμβρίου, και όποιος βρεθεί στο νησί για την γιορτή της Αρμάτας είναι η καλύτερη πρόταση που μπορώ να προτείνω.

error: Content is protected !!