ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Benares: Έργα σύγχρονων καλλιτεχνών στο The Sowl…

Η γκαλερί του The Sowl ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες της και φιλοξενεί μια έκθεση έκπληξη! Στο πλήρως μεταμορφωμένο ιστορικό κτήριο των στάβλων του ‘Οθωνα στο κέντρο της Αθήνας, η ενσωματωμένη γκαλερί θα παρουσιάζει έργα σύγχρονων καλλιτεχνών σε άμεσο διάλογο με τη δημόσια σφαίρα και το ευρύ κοινό. Η έκθεση με τίτλο “Benares” εγκαινιάζει την Sowl Gallery και είναι εμπνευσμένη από την μυστηριώδη πόλη Βαρανάσι, γνωστή και ως το Ιερό κέντρο της Ινδίας, όπου η αιωνιότητα και η ευεξία συνυπάρχουν σε απόλυτη αρμονία. Πρόκειται για μια από τις αρχαιότερες πόλεις στον κόσμο όπου ενέπνευσε αμέτρητους καλλιτέχνες διαχρονικά, ανάμεσά τους και τον νομπελίστα Ταγκόρ.
Ο μύθος της πόλης θέλει τους θεούς να κατεβαίνουν στη γη ώστε να διαφωτίσουν τους θνητούς. Οι καλλιτέχνες σε αυτή τη συλλογή εμπνέονται από την αρχιτεκτονική και τις θρησκευτικές παραδόσεις που αποτελούν το σύνολο του πολιτισμού αυτού του ξεχωριστού μέρους και αναδιπλώνουν μια νέα προοπτική για τη ζωή. Σε αυτή τη μαγική ατμόσφαιρα ο θεατής βάζει ένα δεύτερο ζευγάρι μάτια και επαναπροσδιορίζει την συνάντηση της φύσης με την πόλη, του ανθρώπου με το ζώο, της Τέχνης με την επιστήμη, διερευνώντας το ρόλο των εικόνων στην αναδόμηση του παρελθόντος. Η έκθεση έχει καθαρά βιωματικό χαρακτήρα και πραγματεύεται κυρίως τον τρόπο που καθορίζεται η σχέση μας με το παρελθόν και παρόν, ανασυνθέτοντας τα κομμάτια της ιστορίας.

MAX_2303

Η συλλογή Benares αποτελεί μέρος του εικαστικού εγχειρήματος με τίτλο “Ramamurty _ Enjoying face” της Aygerim Djumataeva και του Anton Popov από το Καζακστάν. Στην έκθεση θα υπάρχει και φωτογραφικό υλικό από τον φακό του Maxim Zolotukhin.

“Benares is older than history, older than tradition, older even than legend and looks twice as old as all of them put together.” – Mark Twain.
Επιμέλεια έκθεσης : Αιμιλία Σωτήρχου
Πληροφορίες
Εγκαίνια έκθεσης: 15.1.2016
Διάρκεια έκθεσης: 16 – 25 Ιανουαρίου 2016
Ηρακλειδών 10, Θησείο, T.K 11851

error: Content is protected !!