Θεϊκό! Όταν όλοι γιορτάζουν (;) τον Άγιο του έρωτα τσιμπολογώντας σοκολατάκια-καρδούλες ή δειπνώντας σε ασφυκτικά γεμάτα εστιατόρια από μιλιούνια ερωτευμένων ζευγαριών, εσύ να κολυμπάς στον σκοτεινό και άκρως κατανυκτικό θόλο που αγκαλιάζει την πηγή με το ιαματικό νερό… Με θέα το ποτάμι και ένα δάσος από πλατάνια…
Ναι, αυτή ήταν η επιλογή μας για το τριήμερο του… “έρωτα”, όπου με Νικόλα, Ελμίνα και κολητούλες –πάντα-, επισκεφθήκαμε το «Θέρμες Πλατυστόμου Resort & Spa Ασκληπιός» αφού οι ιδιοκτήτες τους, ο Billy και η Ιωάννα Στραγάλη μας προσκάλεσαν για ένα συγκλονιστικό -από κάθε άποψη- break από τις βλαβερές συνήθειες της πόλης, προσφέροντας μας απολαυστικές στιγμές χαλάρωσης και αναζωογόνησης στο πολυτελές –αλλά καθόλου flashy- ξενοδοχείο.
Άνετα δωμάτια με προσεγμένη διακόσμηση αλλά και μια τεράστια γκάμα θεραπειών, όπως αρωματοθεραπεία, σοκολατοθεραπεία, χαμάμ, ρωμαϊκό χαμάμ και διάφορα είδη μασάζ -αν πάτε (να πάτε!) ζητήστε την Ελένη!-, ήταν μέρος της πραγματικής “γιορτής”, με επισφράγισμα την υπόσχεση του Νικόλα να πηγαίνουμε στο «Θέρμες Πλατυστόμου Resort & Spa Ασκληπιός» όσο πιο συχνά μπορούμε και να απολαμβάνουμε τις ξεχωριστές ιταλικές γεύσεις, διατροφικά πλούσιες για την τόνωση της ευεξίας, αλλά και της αποτοξίνωσης του οργανισμού τους.
Έκπληξη του τριημέρου ήταν το πάρτι μασκέ που διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία στο σαλόνι του ξενοδοχείου, όπου διασκεδάσαμε με την ψυχή μας, καθώς τραγούδησαν η διεθνούς φήμης σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη, ο Γιώργος Λεμπέσης, ο Χάρης Βαρθακούρης αλλά και… ο Γιώργος Ντάβλας! Προσωπικά, ανατρίχιασα με την βραχνή φωνή της Δανάης Λιβιεράτου…
Σε κάθε περίπτωση όμως, η εμπειρία των Ιαματικών Λουτρών είναι αυτή που σου μένει after all…
PS. Όταν πάτε, ζητήστε από τους ιδιοκτήτες αν μπορούν να σας προμηθεύσουν με το talk-of-the-world “ομορφόνερο”! Πρόκειται για το νερό από μία συγκεκριμένη -και άκρως δύσβατη- πηγή της περιοχής, που έχει “μαγικές” ιδιότητες στο πρόσωπο μας, ιδίως σε αυτές με σημάδια και στίγματα… Μύθος ή αλήθεια, εγώ επέστρεψα με έξι δίλιτρα μπουκάλια και πλένω το πρόσωπο μου πρωί και βράδυ...xxx
It’s good to know:
Ιαματικές πηγές ονομάζονται οι πηγές τα νερά των οποίων έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Τα ιαματικά νερά πηγάζουν μέσα από πετρώματα και κατά τη διαδρομή τους μέχρι την επιφάνεια της Γης, αποκτούν τα μεταλλικά συστατικά τους στα οποία οφείλεται και η θεραπευτική τους δράση.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες των νερών αυτών ήταν γνωστές από τα ιστορικά χρόνια. Ο Ηρόδοτος φέρεται να είναι ο πρώτος που παρατήρησε την θεραπευτική τους επίδραση στον άνθρωπο, ενώ ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε συστηματικά με το αντικείμενο, κατηγοριοποίησε τις πηγές και κατέγραψε τις ασθένειες στις οποίες είχαν ευεργετική επίδραση.
Ανάλογα με τη σύνθεση των μεταλλικών νερών τους, οι ιαματικές πηγές μπορούν να ορισθούν ως αλκαλικές, σιδηρούχες, θειούχες, ραδιενεργές κλπ. Η θεραπευτική τους δράση είναι τριπλής φύσεως: μηχανική, θερμική και χημική. Η μηχανική δράση οφείλεται κυρίως στην άνωση και στην υδροστατική πίεση. Η θερμική δράση οφείλεται στη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ νερού και ανθρώπινου σώματος. Η χημική δράση οφείλεται στην επαφή του δέρματος με τα μεταλλικά στοιχεία του νερού καθώς και στην διείσδυσή τους σε αυτό.
Ανάλογα με το είδος της υδροθεραπείας, έχουμε την εσωτερική υδροθεραπεία, όταν τα ιαματικά νερά χρησιμοποιούνται για πόση (ποσιθεραπεία) και την εξωτερική υδροθεραπεία, όταν τα ιαματικά νερά χρησιμοποιούνται για λουτρό (λουτροθεραπεία).
Κάποιες από τις ασθένειες στις οποίες υπάρχει θετική επίδραση των ιαματικών πηγών είναι διάφορες δερματικές παθήσεις, αρτηριακή υπέρταση, αναπνευστικές παθήσεις, ρευματικές παθήσεις κλπ. Επειδή υπάρχουν και αντενδείξεις στην υδροθεραπεία, η χρήση των ιαματικών πηγών πρέπει να γίνεται ύστερα από την σύμφωνη γνώμη γιατρού και ακολουθώντας αυστηρά τους κανόνες που θα υποδείξει.
Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 200 ιαματικές πηγές. Σε λειτουργία βρίσκονται περίπου 70, 45 εκ των οποίων λειτουργούν υπό την αρμοδιότητα του ΕΟΤ.
Go, go, go!!!