ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

A Promise to Animals: Έκθεση-γροθιά στο στομάχι της φωτογράφου Jo-Anne McArthur!

Αυτή ήταν μία διαφορετική Κυριακή για τους επισκέπτες του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, οι οποίοι είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν μία έκθεση φωτογραφίας – γροθιά στο στομάχι – στην αίθουσα Φάρος. Η έκθεση παρουσίαζε σκηνές της καθημερινότητας των ζώων που ταλαιπωρούνται, υποφέρουν και τελικά δολοφονούνται με βάναυσες μεθόδους από τον άνθρωπο, είτε λόγω κουλτούρας, ηθών και εθίμων, είτε λόγω διαδικασιών βιομηχανικής εκτροφής, είτε τέλος στον βωμό της επιστήμης ή της διασκέδασης.
Εικόνες ειλικρινείς, αφιλτράριστες, γεμάτες συναίσθημα… έστω κι αν αυτό το συναίσθημα είναι η απόγνωση. Η πρωτοβουλία της διοργάνωσης ανήκει στη ΜΚΟ A Promise to Animals που σε συνεργασία με τη δημιουργό – τη βραβευμένη φωτορεπόρτερ Jo-Anne McArthur – προσέφερε μία σκληρή αλλά πραγματική εμπειρία θέασης. Η έκθεση άνοιξε τις πόρτες τις για το κοινό στις 11:00 το πρωί, ενώ το ίδιο βράδυ πραγματοποιήθηκε μία κλειστή εκδήλωση για προσκεκλημένους της οργάνωσης.

Jo-Anne McArthur

«Αυτό που ζητείται από εμάς είναι να κοιτάξουμε αυτές τις εικόνες και να αναρωτηθούμε, αν κάπου κάνουμε λάθος, κι αν κάνουμε, πώς μπορούμε να το διορθώσουμε» τόνισε η κα Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, προλογίζοντας την εκδήλωση. Στον λόγο της, η κα Jo-Anne McArthur είπε πως «Ο κόσμος αλλάζει και καθημερινά, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να εμπλακούν ενεργά για να σταματήσει η κακοποίηση των ζώων. Αυτό είναι ένα πραγματικά ενθαρρυντικό μήνυμα».

Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση

Η κα Όλγα Κήκου, διευθύντρια της Α Promise to Animals, αναφέρθηκε στη έκθεση και ταυτόχρονα ενημέρωσε το κοινό για τη μεγάλη Έρευνα σε Ελληνικά Χοιροτροφία που πραγματοποίησε πριν λίγους μήνες η Οργάνωση, τονίζοντας τη σημασία ουσιαστικής και αποτελεσματικής νομοθέτησης για την ευζωία των ζώων. Όλοι οι παρευρισκόμενοι, κράτησαν τα μάτια τους ανοιχτά, προκειμένου να δουν αυτά που λίγο-πολύ όλοι γνωρίζουν, αλλά επιλέγουν να μην το βλέπουν. Παράλληλα, μοιράστηκαν απόψεις, πληροφορίες, εμπειρίες και φυσικά… εικόνες.

Jo-Anne McArthur

Τέλος, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, πραγματοποιήθηκε κλειστό workshop για Vegan ακτιβιστές και μη, όπου η δημιουργός μοιράστηκε εμπειρίες, ιστορίες και απόψεις σχετικά με το έργο της με το κοινό.

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

error: Content is protected !!