ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

My Caves: Οι τοπιογραφίες & τα γλυπτά του Πάνου Φαμέλη στην Citronne Gallery!

Η ατομική έκθεση του Πάνου Φαμέλη, “My Caves” εγκαινιάζεται αυτή την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου στην CITRONNE Gallery – Αθήνα και περιλαμβάνει μια σειρά από “τοπιογραφίες” και γλυπτά σε αφηρημένες φόρμες. Στην ενότητα αυτή, ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί αποκλειστικά μολύβια, γραφίτες, μολυβοκάρβουνα και ξηροπαστέλ σε χαρτί. Πρόκειται για μια σπουδή πάνω στην γραφή και στο σχέδιο “επί χάρτου”, η οποία διαμορφώθηκε τα τελευταία τρία χρόνια. Μέσα από ένα σύμπλεγμα με αναπαραστάσεις και αφηρημένες φόρμες, πλάθεται μια συνολική “απόκοσμη” εικόνα, ανάμεσα σε ένα ρεαλιστικό και έναν υπερβατικό κόσμο. Τοπία από ορίζοντες και ουρανούς (skyscapes, ουρανογραφίες) συνδυάζονται με επιτοίχια γλυπτά από χαρτί, τα οποία ο καλλιτέχνης ορίζει ως “γλυπτικά σχέδια”. Με αυτόν τον τρόπο τονίζει την εικαστική του έρευνα ως προς την σχέση ανάμεσα στην αφαίρεση και την αναπαράσταση και, κυρίως, την σχέση ανάμεσα σε δύο και τρεις διαστάσεις, η οποία χαρακτηρίζει σχεδόν όλες τις εκφάνσεις των έργων του.

1. Πάνος Φαμέλης. Χωρίς τίτλο, 2022. Μολύβι, μολυβοκάρβουνο και παστέλ σε βαμμένο μαύρο χαρτί, 107 x 79 εκ. Παραχώρηση του καλλιτέχνη και της CITRONNE Gallery.

Τα έργα αυτά εμμένουν σε έναν ενδιάμεσο τόπο, μεταξύ γλυπτικής και ζωγραφικής, κυρίως μεταξύ χρόνου και χώρου. Ουσιαστικά, στην ενότητα αυτή αποτυπώνονται άχρονες και άχρωμες στιγμές οι οποίες είναι, δυνάμει, ημέρα και νύχτα μαζί· όταν το ορατό φως προέρχεται ταυτοχρόνως από τον ήλιο και από την σελήνη. Υπάρχουν στιγμές όπου το φως γίνεται σκοτάδι και αντιστρόφως. Βασικό ερέθισμα για την δημιουργία της συγκεκριμένης σειράς αποτελεί η μουσική και η ποίηση. Διαμορφώνουν την εννοιολογική υπόσταση των έργων, καθώς και τον παλμό-ρυθμό ο οποίος εκπέμπεται μέσα από την χειρονομία της γραφής. Η γραφή αυτή γεννάται μέσα από κάτι παράδοξο, ένα μαύρο αποτύπωμα. Είναι σαν το ίχνος που αφήνει το μολύβι το οποίο, όταν εφαρμόζεται με μια χειρονακτική επιμονή, καταλήγει να παράγει φωτεινές επιφάνειες και, κατά μια έννοια, καθίσταται «αυτόφωτο». Πρόκειται, δηλαδή, για μια εγκεφαλική και σωματική διαδικασία τριβής μέσα στο μαύρο, η οποία δημιουργεί λάμψεις φωτός.

Πορτραίτο του καλλιτέχνη Πάνου Φαμέλη. Ⓒ Studio panoulis

It’s good to know: Ο Πάνος Φαμέλης (1979) είναι καλλιτέχνης που δουλεύει με πληθώρα μέσων όπως ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις, περφόρμανς και θέατρο. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Under Construction group. Έχει επιμεληθεί ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, όπως: “A letter to Esme” και “Νο Land”, μια Two Women Solo Show (Γκαλερί Crux Αθήνα), “Grounded” (Re-Culture Festival), “Coney Island” (Γκαλερί Έρση), “Art is hard” (Φεστιβάλ Αθήνα – Θεσσαλονίκη), “Black Jack 21 Καλλιτέχνες”, (Καζίνο της Ρόδου) και “Oasis”, (Σκιρώνειο Μουσείο, Αθήνα). Έχει συμμετέχει σε 10 ατομικές και πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του ανήκουν σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.

Εγκαίνια: Πέμπτη 20 Οκτωβρίου | 19:00-22:00
Διάρκεια: 20 Οκτωβρίου – 26 Νοεμβρίου, 2022
CITRONNE Gallery – Αθήνα Πατριάρχου Ιωακείμ 19, Κολωνάκι

error: Content is protected !!