ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Σε απευθείας μετάδοση από την κουζίνα μου: Γεμιστά!

Καλημέρα!
Αναμετάδοση: Ο Νικόλας είναι (ναι, Σαββατιάτικα) στο γραφείο του, η Ελμίνα χθες μετά από πάρτι κοιμήθηκε στο σπίτι της Κατερίνας, για να πάνε σήμερα το μεσημέρι όλες μαζί σε ένα πάρτι, και το απόγευμα να ντυθούν όλες μαζί για να πάνε σε άλλο ένα πάρτι, και εγώ σας κάνω απευθείας μετάδοση από την κουζίνα μου. Που ετοιμάζω Πιπεριές Γεμιστές real time, right know!

Γεμιστά! Και η χαρά είναι μεγάλη για πολλούς λόγους. Καταρχήν, γιατί είναι ένα λαδερό φαγητό, που είχα να φτιάξω από πέρυσι το καλοκαίρι. Είναι ένα κατεξοχήν καλοκαιρινό φαγητό που κάθε μπουκιά του φέρνει στο μυαλό μας εικόνες και αναμνήσεις και γεύση από μακρινά παιδικά καλοκαίρια. Ένα πιάτο που σερβίρεται -παραδοσιακά- μετά την θάλασσα, και συνοδεύεται πάντα από υπέροχο ελαιόλαδο και ένα γενναιόδωρο κομμάτι φέτα. Όχι? Μία από τις πιο χαρακτηριστικές Μεσογειακές συνταγές, που όλη η υφήλιος γλύφει τα δάχτυλα της…


Επίσης, έχω ολόφρεσκα και εκλεκτά υλικά για να φτιάξω αυτό το φαγητό. Ένα ταψί γεμάτο ολόφρεσκες πιπεριές και προσεκτικά κομμένες πατατούλες, σε μία παραδοσιακή συνταγή, λουσμένη με ένα από τα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα που βρίσκω πάντα στον Θανόπουλο.

Το 3000Β.C. Organic είναι βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πιστοποιημένο, μονοποικιλιακό, από ελαιόκαρπο ποικιλίας Mανάκι που καλλιεργείται στο Κτήμα Κοτσώνη στην Αργολίδα με την εμπειρία 4 γενιών ελαιοπαραγωγών.
Ψυχρής έκθλιψης, πρώιμης συλλογής (Οκτ. 2018). Βραβευμένο στον φετινό διεθνή διαγωνισμό του Λος Άντζελες με ασημένιο μετάλλιο. Θα το βρείτε σε ένα από τα καταστήματα του σούπερ μάρκετ Θανόπουλος.

Είχα να φτιάξω ένα ταψί με λαχταριστά γεμιστά από πέρυσι το καλοκαίρι στις Σπέτσες…

Δεν το φτιάχνετε και εσείς? Ένα υπέροχο Μεσογειακό φαγητό για το πρώτο Σάββατο του Μαΐου! Follow me…

Θα μου πεις, και γιατί δεν γεμίζεις και ντομάτες, ίσως και μελιτζάνες; Δεν ξέρω… Ίσως γιατί όταν γεμίζω και άλλα λαχανικά, πάντα παρατηρώ πως όλοι τις πιπεριές προτιμούν. Στην δική μας οικογένεια τουλάχιστον…
Όμως, στο περιεχόμενο της γέμισης υπάρχει πάντα σάρκα από ολόφρεσκη ντομάτα και χυμός από ζουμερά pomodoro…

Υλικά:

10 πιπεριές πράσινες κατάλληλες για γεμιστά
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κολοκύθι μικρό, ξυσμένο στον τρίφτη
300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 καρότο ξυσμένο στον τρίφτη
1½ φλιτζάνι ρύζι τύπου Καρολίνα
1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
3 πατάτες μεγάλες καθαρισμένες
ντομάτες για τον χυμό τους
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο από το εκλεκτότερο ελαιόλαδο, εγώ προτιμώ πάντα το Το 3000Β.C. Organic
μερικές κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη
λίγη ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Με ένα κουταλάκι αφαιρώ τη σάρκα από τις ντομάτες μου, κόβω τη μισή σε μικρά κυβάκια και πολτοποιώ τις υπόλοιπες στο multi.

Κόβω τα καπάκια από τις πιπεριές και τα κρατάω στην άκρη. Αφαιρώ προσεκτικά και πετάω τους σπόρους. Ύστερα ζεματάω τις πιπεριές για 1 λεπτό σε νερό που βράζει για να μαλακώσουν λίγο και τις στραγγίζω καλά.

Ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι και σοτάρω τα κρεμμύδια μαζί με το καρότο, την πιπεριά και το κολοκύθι, ίσα να γυαλίσουν. Προσθέτω τον κιμά και, αφού τον γυρίσω για λίγο στο τηγάνι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, ρίχνω το ρύζι, το μαϊντανό, το δυόσμο και αλατοπίπερο. Προσθέτω τα κυβάκια της ντομάτας, λίγη ζάχαρη και επιπλέον αλατοπίπερο. Αφήνω τη γέμιση να πάρει μια δυο βράσεις και βγάζω από τη φωτιά.

Αραδιάζω τις πιπεριές σε ταψί ανάλογου μεγέθους και πασπαλίζω το εσωτερικό τους με λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρη. Ύστερα τις γεμίζω χωρίς να τις ξεχειλίσω με τη γέμιση που έχω ετοιμάσει, προσθέτω από ένα κομμάτι τυρί φέτα, και τις σκεπάζω με τα καπάκια τους.

Αλατοπιπερώνω τις πατάτες και τις τοποθετώ ανάμεσα στις πιπεριές. Ανακατεύω τις πολτοποιημένες ντομάτες με το υπόλοιπο λάδι, αλάτι, πιπέρι και περιχύνω όλο το φαγητό στο ταψί. Αν είναι απαραίτητο, προσθέτω όσο νερό χρειαστεί ώστε η στάθμη των υγρών να φτάνει τα δύο δάχτυλα.

Πασπαλίζω τα γεμιστά με την τριμμένη φρυγανιά, σκεπάζω το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνω το φαγητό στον προθερμασμένο φούρνο για 1½ ώρα περίπου, μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι. Το ξεσκεπάζω, και ψήνω για λίγο ακόμη ξεσκέπαστο, να ξεροψηθεί από πάνω.

Σας το έχω ξαναπεί, το γράφω συνέχεια: για εμένα το πιο σημαντικό από όλα είναι η πρώτη ύλη! Επιλέγετε πάντα τα εκλεκτότερα. Όλα τα άλλα είναι παιχνιδάκι…

Από τα πιο φίνα ελαιόλαδα που έχω πάντα προτιμώ στην μαγειρική μου. Και οπωσδήποτε το προτιμώ ωμό στις σαλάτες μου…

Λούζω…

Μία εικόνα, ένα ταψί που είναι ικανό να κάνει την μισή υφήλιο να γλύφει τα δάχτυλα της…

Όχι;

Πρόκειται για ένα υπέροχο φαγητό για το τραπέζι του Σαββάτου, με το οποίο υποδεχόμαστε το πρώτο Σάββατο του Μαΐου!
Δεν μπορείτε να φανταστείτε τα αρώματα που βγαίνουν από την κουζίνα μου, αυτή τη στιγμή…


Καλό Σάββατο!xxx

error: Content is protected !!