ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

FNL Best Restaurant Awards 2022: Αυτά είναι τα 77 καλύτερα εστιατόρια σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη!

Τα FNL BEST RESTAURANT AWARDS δημιουργήθηκαν το 2016 από το FNL και πλαισιώθηκαν με μια πολυσυλλεκτική επιτροπή τόσο από κριτικούς εστιατορίων και γευσιγνώστες του site, όσο και από καταξιωμένους δημοσιογράφους και foodies από τον κόσμο της γαστρονομίας. Είναι ένας σημαντικός και έγκυρος θεσμός που βραβεύει κάθε χρόνο, με αστέρια, τα καλύτερα εστιατόρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Κυκλάδες και Ιόνιο.
Από αυτή τη χρονιά τα  θα γίνονται σε δύο στάδια, ακολουθώντας κατά κάποιο τρόπο και την εποχικότητα, απονέμοντας τα αστέρια την στιγμή που τα εστιατόρια αλλά και το κοινό τα «χρειάζονται» περισσότερο, αλλά και φροντίζοντας η τελετή απονομής να γίνεται σε ασφαλέστερο περιβάλλον.
Έτσι λοιπόν, στις 15 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκαν τα αστέρια για τα εστιατόρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, και τη Δευτέρα 23 Μαΐου θα ανακοινωθούν τα αστέρια των εστιατορίων της υπόλοιπης Ελλάδας (στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε καλοκαιρινούς προορισμούς) στο πλαίσιο της καθιερωμένης τελετής απονομής όπου βέβαια θα απονεμηθούν τόσο τα αστέρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όσο και τα πολύ σημαντικά ειδικά βραβεία των FNL Best Restaurant Awards.
Τα βασικά των FNL Best Restaurant Awards
Κεντρικός άξονας των FNL BEST RESTAURANT AWARDS υπήρξε εξαρχής η ανάδειξη όλων των ποιοτικών χώρων εστίασης ανεξαρτήτως κατηγορίας. Κάποτε η λέξη γαστρονομία ισούταν μόνο με τα πολυτελή εστιατόρια των μεγάλων σεφ. Σήμερα, ένας γκουρμέ εξερευνητής αποζητά και εκτιμάει το συναρπαστικό street food, αγαπάει το απλό καθησυχαστικό φαγητό που ονομάζουμε comfort, και ξετρελαίνεται να ανακαλύπτει την ευγένεια τόσο στα καθημερινά φαγητά του άλλοτε στα κλασικά παραδοσιακά στέκια – ακόμα και με τον τρόπο που τα «ερμηνεύουν» σήμερα οι σεφ στα πλαίσια της εδραιωμένος στο εξωτερικό τάσης του bistronomy– όσο και στα πιο πολυτελή, γαστρονομικά τους εστιατόρια. Για αυτούς τους λόγους τα FNL BEST RESTAURANT AWARDS έχουν ως πρωταρχικό τους μέλημα να απαντούν στα ερωτήματα του καταναλωτή, πληροφορώντας τον επακριβώς τι είναι το κάθε εστιατόριο από αυτά που βραβεύσαμε και τι θα πρέπει να περιμένει από αυτό.
Ο στόχος των βραβείων υπήρξε ξεκάθαρος από την πρώτη στιγμή: αφορά την κατάρτιση ενός πλήρους οδηγού που θα ανανεώνεται και θα επαναξιολογεί, κάθε χρονιά, τα καλύτερα εστιατόρια σε ολόκληρη την χώρα, ενώ κάθε χρόνο θα εμπλουτίζεται με καινούργια γεωγραφικά διαμερίσματα με σκοπό σύντομα να καλύψει απ´ άκρη σ’ άκρη ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
Η πολυμελής και πολυσυλλεκτική επιτροπή των FNL BEST RESTAURANT AWARDS, η οποία επιδίδεται κάθε χρόνο σε ένα μεγάλο γαστρονομικό οδοιπορικό αναζητώντας και βαθμολογώντας τα εστιατόρια των περιοχών που επισκέπτεται, αξιολογεί όλα τα εστιατόρια με τα αστέρια του FNL. Παράλληλα όμως τα χωρίζει σε κατηγορίες με βάση τη γαστρονομική τους πρόταση, τη ποιοτική βαθμίδα και το στιλ τους, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία ειδικά για τα εστιατόρια με ένα αστέρι όπως θα διαβάσετε και παρακάτω. Η διαφοροποίηση ανάμεσα στη λογική του ενός αστεριού και τα δύο, τρία ή τέσσερα παραμένει βασικό σημείο στην φιλοσοφία των αστεριών του FNL.

Editor in Chief του FNL, o Πάνος Δεληγιάννης

Η κλίμακα της βαθμολογίας
1 αστέρι: καλό στην κατηγορία του. Με ένα αστέρι βαθμολογείται οποιοδήποτε σημείο εστίασης ξεχωρίζει για τις γευστικές επιδόσεις του εντός της κατηγορίας του, είτε αυτή είναι η γαστρονομική κουζίνα, η έθνικ, το comfort food, είτε μια ταβέρνα ή ακόμη και ένα σημείο street food.
2 αστέρια: πολύ καλό εστιατόριο ανεξαρτήτως κατηγορίας. Με δύο αστέρια θα μπορούσε επίσης να αξιολογηθεί κι ένα απλό εστιατόριο οποιουδήποτε στιλ εφόσον οι γευστικές επιδόσεις του και η ποιότητα των υλικών του αντανακλώνται σε τέτοιο βαθμό που να το φέρνει στα πρόθυρα της υψηλής γαστρονομίας.
3 αστέρια: εξαιρετικό εστιατόριο διεθνούς κλάσης. Μόνο τα κορυφαία γαστρονομικά εστιατόρια της χώρας θα μπορούσαν να αποσπάσουν μια τόσο υψηλή διάκριση.
4 αστέρια: ένα μεγάλο εστιατόριο. Μόνο ένα πραγματικά άριστο εστιατόριο που θα ανήκει στην παγκόσμια γαστρονομική ελίτ μπορεί να διεκδικήσει την κορυφαία διάκριση του FNL.
Η διαφοροποίηση ανάμεσα στη λογική του ενός αστεριού και τα δύο, τρία ή τέσσερα παραμένει βασικό σημείο στην φιλοσοφία των αστεριών του FNL. Έτσι, τα εστιατόρια που κερδίζουν ένα αστέρι μπορεί να μην είναι απολύτως συγκρίσιμα μεταξύ τους δεδομένου ότι ακολουθούμε τη λογική του «καλό στην κατηγορία του». Αντίθετα, τα εστιατόρια με δύο, τρία ή τέσσερα αστέρια είναι απολύτως συγκρίσιμα σε ότι αφορά στη γαστρονομική τους ποιότητα.
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ FNL BEST RESTAURANT AWARDS 2022 ΑΘΗΝΑΣ & ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αυτά είναι τα 77 εστιατόρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που κερδίζουν ένα τουλάχιστον αστέρι στα FNL Best Restaurant Awards 2022 όπως τα αξιολόγησε η επιτροπή των βραβείων. Από αυτά δύο εστιατόρια κερδίζουν τρία αστέρια, 18 εστιατόρια αξιολογούνται με δύο αστέρια και 57 με ένα αστέρι. Στη λίστα των 77 βραβευμένων περιλαμβάνονται 32 εστιατόρια που κερδίζουν αστέρι πρώτη φορά!
Μεγάλος χορηγός των FNL Best Restaurant Awards 2022 είναι η Intracom και χορηγοί τα αυτοκίνητα DS Automobiles, η σαμπάνια Moët & Chandon, το τζιν Roku, η μπίρα ΕΖΑ Premium Pilsener, το οινοποιείο Anhydrous, ο καφές Taf και το νερό Δουμπιά.

Σπονδή

ΔΙΕΘΝΗΣ ΥΨΗΛΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ
Σπονδή, Αθήνα
ΔΥΟ ΑΣΤΕΡΙΑ
Delta Restaurant, Αθήνα • (new comer)
Hervé, Αθήνα • (new comer)
Patio, The Margi Hotel, Αθήνα
Pelagos, Four Seasons Astir Palace, Αθήνα • (new entry)
Soil, Αθήνα • (new comer)
The Ziller’s, Αθήνα • (new entry)

Delta Restaurant

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΨΗΛΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ
Botrini’s, Αθήνα
ΔΥΟ ΑΣΤΕΡΙΑ
Aleria, Αθήνα
CTC, Αθήνα
Hytra, Αθήνα
Varoulko Seaside, Αθήνα

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΔΥΟ ΑΣΤΕΡΙΑ
Salonika Macedonia Palace Hotel, Θεσσαλονίκη
Sense, Athens Was Hotel, Αθήνα
ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ
Artisanal, Αθήνα
Cookoovaya, Αθήνα
Δέκα Τραπέζια, Θεσσαλονίκη • (new entry)

Χαρούπι, Θεσσαλονίκη

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ
Γιουβετσάκια, Αθήνα
Μαγικές Κατσαρόλες, Αθήνα
Ταβέρνα του Οικονόμου, Αθήνα • (new entry)
Taverna 37, Four Seasons Astir Palace, Αθήνα • (new entry)

Vezené

MODERN BISTRO
ΔΥΟ ΑΣΤΕΡΙΑ
Vezené, Αθήνα
ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ
Annie Fine Cooking, Αθήνα • (new comer)

Clochard, Θεσσαλονίκη

Duck Private Cheffing, Θεσσαλονίκη • (new entry)

Μανιτάρι, Θεσσαλονίκη
Malabar, The Margi Hotel, Αθήνα
Malconi’s, Αθήνα
Μ Flavors, Athens Capital Hotel, Αθήνα • (new comer)
Simul, Αθήνα

ΓΑΣΤΡΟΤΑΒΕΡΝΕΣ
ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ
Mezen Salonica, Θεσσαλονίκη

Μούργα, Θεσσαλονίκη

+τροφή, Θεσσαλονίκη • (new comer)
Φάμπρικα του Ευφρόσυνου, Αθήνα • (new entry)
ΦΙΤΑ, Αθήνα • (new entry)

Tudor Hall, King George

ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ
ΔΥΟ ΑΣΤΕΡΙΑ
Tudor Hall, King George Hotel, Αθήνα
Veritable, Αθήνα
ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ
Abreuvoir, Αθήνα • (new entry)
Monzù, Αθήνα • (new comer)
Napul’e, Αθήνα • (new entry)
Le Pavillon, Αθήνα • (new comer)

HIGH END BEACH RESTAURANTS

FUSION & ETHNIC
ΔΥΟ ΑΣΤΕΡΙΑ
Sushimou, Αθήνα
ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ
Birdman, Αθήνα
Helios, Four Seasons Astir Palace, Αθήνα
Nikkei, Αθήνα
Νοlan, Αθήνα
Matsuhisa Athens, Αθήνα
Senta, Αθήνα • (new comer)
Freud Oriental, Αθήνα

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΓΙΑ ΚΡΕΑΣ
ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ
Basegrill, Αθήνα
Beefbar Athens, Αθήνα • (new comer)
Διαγώνιος (Ψησταριά), Θεσσαλονίκη • (new entry)
Drakoulis Dry & Raw (Βούλα, Κηφισιά) , Αθήνα • (new comer Κηφισιά)
Παλιά Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Spit Jack, Αθήνα • (new entry)
Τηλέμαχος Athens, Αθήνα

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΓΙΑ ΨΑΡΙ
ΔΥΟ ΑΣΤΕΡΙΑ
Μαύρη Θάλασσα, Θεσσαλονίκη
Τραβόλτα, Αθήνα
ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ
Bluefish, Αθήνα • (new entry)
Δουράμπεης, Αθήνα
Kritikos Port, Θεσσαλονίκη • (new comer)
Milos, Αθήνα • (new comer)
Papaioannou Restaurant, Αθήνα (Πειραιάς, Κηφισιά) • (new comer Κηφισιά)
Τριζόνι, Θεσσαλονίκη • (new comer)

STREET FOOD
ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ
Baba Ganoush, Αθήνα
Black Salami, Αθήνα • (new comer)
Chicken Picnic, Αθήνα •  (new comer)
Falafel Abu Milad, Αθήνα
Feyrouz, Αθήνα
Granello, Αθήνα
Hoocut, Αθήνα
Κώστας, Αθήνα
Μικρά Ασία (Πλατεία Αμερικής), Αθήνα
Overall, Αθήνα • (new comer)
Smash n’ bun, Αθήνα • (new comer)
Surfer Maya, Θεσσαλονίκη • (new comer)

*ως new comer σημειώνεται εστιατόριο που άνοιξε μετά τα προηγούμενα FNL Best Restaurant Awards και ως new entry παλιότερα εστιατόρια που παίρνουν για πρώτη φορά (ή ξανά μετά από απουσία) αστέρι FNL.

error: Content is protected !!