ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

«200 Χρόνια Πνεύμα Γαλάζιο και Λευκό»: Oμαδική Έκθεση στο Μουσείο Μπουμπουλίνας!

Ο Δήμος Σπετσών σε συνεργασία με τους καλλιτέχνες του Πολιτιστικού Ομίλου «Κέντρο Τέχνης – Marble Art Museum» και υπό την αιγίδα του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας διοργανώνουν την περιοδεύουσα εικαστική έκθεση με τίτλο: 200 Χρόνια Πνεύμα Γαλάζιο και Λευκό, η οποία θα παρουσιαστεί στο Μουσείο της Μπουμπουλίνας από 24 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου 2021.

Τα έργα πραγματεύονται την πορεία του Ελληνικού Έθνους από το 1821 έως και σήμερα, αποδίδοντας εικαστικά με ποικίλες αισθητικές τεχνοτροπίες τα σημαντικά γεγονότα της ιστορικής διαδρομής που διανύουμε. Ένας από τους βασικούς πυλώνες της όλης πρωτοβουλίας αποτελεί η ανάδειξη της σπουδαιότητας του ρόλου της γυναίκας Ελληνίδας που έχει διαπρέψει κατά την περίοδο των 200 χρόνων.
Πρόκειται για εκδήλωση που απευθύνεται σε μικρούς, νέους και μεγάλους, οι οποίοι διακατέχονται από το αίσθημα της αγάπης για την Πατρίδα αλλά και τις τέχνες. Παράλληλα καλλιεργείται μια θετική δυναμική στα μέλη της σύγχρονης κοινωνίας, διότι επισημαίνεται η αποτελεσματικότητα του ηρωικού αγώνα εναντίον της βαρβαρότητας που κατέστησε την Ελλάδα εφαλτήριο και παράδειγμα προς μίμηση για την αντιμετώπιση αντίστοιχων απειλών και προβλημάτων του σήμερα.
Άλλωστε ο αγώνας για ελευθερία και αξιοπρέπεια είναι διαρκής και ως εκ τούτου συνεχίζεται…

Το 1821 ήταν μια χρονιά ορόσημο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής οι οποίες το 2021 γιορτάζουν 200 Χρόνια από την δική τους Ανεξαρτησία. Στο πλαίσιο αυτό στην αρχαία πρωτεύουσα του Περού, το Κούσκο, διοργανώνεται η επίσημη  Μπιενάλε Ανεξαρτησίας με τίτλο «Independencia: Bienal de Arte de Cusco» στην οποία συμμετέχουν καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Το “Κέντρο Τέχνης – Marble Art Museum” δίνει το παρόν με ένα καλλιτεχνικό εγχείρημα το οποίο στηρίζεται σε δύο από τις σημαντικότερες Ηρωίδες της Ελληνικής και της Περουβιανικής Επανάστασης, την Λασκαρίνα Μπουμπολίνα και τη Μικαέλα Μπαστίδας. Το καλλιτεχνικό πρότζεκτ έχει ως τίτλο «Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και Μικαέλα Μπαστίδας: Αναδρομές σε μία συνάντηση που δεν έγινε ποτέ» και πραγματεύεται τις δύο αυτές ηρωίδες μέσα από τα μάτια Ελλήνων και Περουβιανών καλλιτεχνών.

Η Μικαέλα Μπαστίδας (γεννημένη στο Tamburco, 1744- πέθανε στο Cusco, 18 Μαΐου 1781), ήταν πρωτοπόρος ηγέτης των ιθαγενών κατά της ισπανικής κυριαρχίας στη Νότια Αμερική και μάρτυρας της περουβιανής ανεξαρτησίας. Μαζί με τον σύζυγό της Túpac Amaru II, ηγήθηκε μιας εξέγερσης κατά των Ισπανών και, όπως εκείνος, υπέστη το μαρτύριο της εκτέλεσης από τους Ισπανούς όταν η εξέγερση απέτυχε. Ήταν πλήρης συνέταιρος στις επιχειρήσεις του συζύγου της πριν από την εξέγερση και “εξαιρετικά ικανή ηγέτης του αγώνα” Έχει περιγραφεί ως η “διάσημη σύζυγος του José Gabriel Condorcanqui Momento Maren (Túpac Amaru II)… η οποία έπαιξε πρωταρχικό ρόλο στην υλικοτεχνική υποδομή του επαναστατικού στρατού στο Κούσκο.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Ασλανίδου Μαρία, Βουγάς  Παναγιώτης, Βρετού Νινέτα, Γεωργίου Χρήστος, Γκιζάρης Γιώργος, Δημητρακοπούλου Σταυριέλενα, Θεοχάρη Αστέρη, Κάζαγλη Άντα, Καρποντίνης Γιώργος, Μαριολής Κυριάκος, Μέλη Μαριλένα, Μανταλένα Μελισσουργάκη Βόζνιακ, Μπαλού Εύη, Μπλιάτσου Γεωργία, Μπούνταλη Ελένη, Ντεμπέμπε Παύλος, Παπαλέκα Ανδριάνη, Μαριέττα Παπαχειμώνα, Πορτούλας Άρης, Προβελεγγιάδης Αθανάσιος Παναγιώτης, Σταμπολίτη Κατερίνα, Τρίτου Γκαμπριέλα, Τσιτσιμπάκος Βασίλειος, Ψωμοδότης Δημήτρης, Neli Zofea

ΔιεθνείςΣυμμετοχές: Jorge Luis Chavarria Aleman (Guatemala), Nereida Apaza (Peru) Hernán Benedetti (Argentina), Raúl Chuquimia (Peru), Ioanna Lin (China), Mariana Motoko (Mexico), Juana Page (Argentina), Alvaro Sánchez (Guatemala)

Παράλληλες εκδηλώσεις: Στο πλαίσιο της έκθεσης θα διοργανωθεί εργαστήριο μαρμαρογλυπτικής όπου οι συμμετέχοντες δημότες Σπετσών θα σμιλεύσουν ανάγλυφο που θα απεικονίζει τη Μπουμπουλίνα.
Επιπρόσθετα, συγκρότηση εικαστικού εργαστήριου για παιδιά, όπου το κάθε ένα θα κατασκευάσει με οικολογικά υλικά, το καράβι των Σπετσών.

Οργάνωση Ημερίδας με τίτλο «Η Μπουμπουλίνα του τότε και η ηρωίδα του σήμερα» η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 4 Σεπτεμβρίου του 2021

Υπενθυμίζουμε πως η έκθεση ξεκίνησε την περιοδεία της από την Ιερά Πόλη Μεσολογγίου στις 24 Μαΐου 2021 και στη συνεχεία παρουσιάστηκε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών στις 9 Ιουνίου 2021. Επίσης πρόκειται να επισκεφθεί και άλλες πόλεις οι οποίες έχουν διαδραματίσει ιστορικό ρόλο κατά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

Το 2021 λοιπόν αποτελεί μια ευκαιρία για αναγέννηση και ενδυνάμωση του προσωπικού έργου και της στάσης ζωής ευρύτερα. Όχι μόνο ατομικά αλλά και συλλογικά ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.
Καλλιτεχνική διεύθυνση : PhD & ΜΑ Δ&Ι Πανταζίδης.

error: Content is protected !!