ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

20 Τρόποι να δεις αλλιώς την ζωή & να βρεις το Νόημα στα Μικρά και στα Μεγάλα!

Από την Τζίνα Θανοπούλου

Άραγε τι μας δίνει χαρά και νόημα ζωής;
Είναι αποκλειστικά τα μεγάλα γεγονότα όπως  γεννήσεις, γάμοι, επέτειοι, αποφοιτήσεις, μεγάλες επαγγελματικές & οικονομικές επιτυχίες που μας δίνουν νόημα και ευτυχία, ή είναι και μερικές μικρότερες καθημερινές στιγμές όπως να ξυπνάς χαρούμενος δίπλα στον αγαπημένο σύντροφο που αγαπάς; Να πηγαίνεις με έναν καλό φίλο να δεις ένα ωραίο έργο σε θερινό σινεμά; Ή να πηγαίνεις με το παιδί σου μια βόλτα στη θάλασσα; Να κάθεσαι σε συζητησεις με ενδιαφέροντες ανθρώπους ή σε μια όμορφη παραλία και να διαβάζεις ένα συναρπαστικό βιβλίο ή να κάνεις μπάνιο σε όμορφα νερά; ‘Η ακόμα πιο πολύ να συνειδητοποιείς ότι αγαπάς και σε αγαπάνε με απλό, αλλά ουσιαστικό και αυθεντικό τρόπο;
Τελικά μεγαλώνοντας και ωριμάζοντας, συνειδητοποιούμε  ότι βιώνουμε την ουσιαστική ευτυχία όταν ζούμε και μαθαίνουμε να απολαμβάνουμε και τα μεγάλα, αλλά και τα μικρά και καθημερινά. Γιατί το περισσότερο χρόνο στη ζωή μας το περνάμε μαθαίνοντας να εκτιμούμε τις μικρές, καθημερινές στιγμές.


Ας εξετάσουμε 20 διαφορετικούς τρόπους  για βρούμε το αληθινό Νόημα της ζωής στα μικρά και στα μεγάλα.
1. Να έχουμε πάντα έναν σκοπό στη ζωή. Δεν έχει σημασία αν δεν είναι πάντα ιδιαίτερα φιλόδοξος, δεν είναι ανάγκη να θέλουμε να γίνουμε πυρηνικοί φυσικοί ή αστροναύτες ή να ανακαλύψουμε κάτι πρότυπο και μοναδικό. Μπορεί να είναι ένας μικρός, αλλά ουσιαστικός & σημαντικός σκοπός για εμάς! Μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους και να βελτιωθεί ο κόσμος και «με το δικό μας μικρό πετραδάκι….»
2. Να περνάμε χρόνο με τους φίλους μας. Ακόμα και όταν χρειάζεται να “θυσιάζουμε” χρόνο από τη δουλειά για να το κάνουμε. Το κτίσιμο των φιλικών σχέσεων είναι πάρα πολύ σημαντική για τη κοινωνική & ψυχολογική μας εξέλιξη.
3. Να τολμάμε να ζητάμε υποστήριξη. Από οικείους και φίλους ή από Σύμβουλο-Ψυχολόγο, όταν την χρειαζόμαστε και να την προσφέρουμε όταν μας τη ζητήσουν.
4. Ας μην μπερδεύουμε τον υλισμό με την επιτυχία & την ευτυχία. Ούτε η ευτυχία, ούτε ακόμα επιτυχία μετριούνται με μεγάλα σπίτια, με ακριβά αυτοκίνητα και μόνο με υλικά αγαθά. Η ευτυχία εξαρτάται από τα ψυχολογικά, συναισθηματικά και βέβαια πρακτικά αγαθά.
5. Να είμαστε Αυθεντικοί & Αυθόρμητοι. Ετσι θα είμαστε και Δημιουργικοί.
6. Να γράφουμε κάθε μέρα 3 πράγματα για τα οποία νοιώθουμε Ευγνωμοσύνη & Χαρά. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι μοναδικό, μεγάλο και ανεπανάληπτο! Μπορεί να είναι κάτι μικρό που σας έκανε να νοιώθουμε χαρούμενοι όπως: ένα τραγούδι που αγαπάμε, μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με κάποιον αγαπημένο φίλο, ή ένα ωραίο τοπίο στη φύση ή ένα ωραίο φαγητό.
7. Ας προσπαθήσουμε να δοκιμάσουμε κάθε μέρα και από κάτι διαφορετικό. Και να μαθαίνουμε κάθε μέρα κάτι καινούριο.
8. Να μάθουμε να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο. Ας σκεφτούμε πως αν κάτι δεν πάει καλά, θα περάσει. Όλα περνάνε! Ας ανακαλύψουμε το μάθημα που μας δίδαξε η εμπειρία!
9. Ας βρούμε ένα ενδιαφέρον. Ένα χόμπι, μία απασχόληση που μας δίνει την αίσθηση της χαράς, της δημιουργίας, της έκφρασης & της εκτόνωσης .
10. Να διαβάσουμε. Ένα βιβλίο που μας συγκινεί, μας ενθουσιάζει ή μας συναρπάζει.
11. Ας μάθουμε να βοηθάμε τους άλλους. Τα παιδιά, τους φίλους, τους γονείς, τους συναδέλφους μας να κάνουν, να μάθουν, να τελειώσουν κάτι που τους δυσκολεύει και το γνωρίζουμε καλά! Ας αφιερώσουμε λίγο από το προσωπικό μας χρόνο και βέβαια ας γίνουμε κάπου εθελοντής. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από τη προσφορά!
12. Να ακούμε περισσότερη μουσική που μας αρέσει. Και ας δούμε περισσότερο σινεμά & λιγότερη τηλεόραση.
13. Να αναγνωρίσουμε στον εαυτό σας ότι κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Όχι κάτι τέλειο, αλλά το καλύτερο που μπορούμε!
14. Ας περάσουμε περισσότερο ποιοτικό χρόνο με θετικούς, ευχάριστους ανθρώπους. Και ας απομακρύνουμε τους αρνητικούς και τοξικούς που μας κάνουν να νοιώθουμε αρνητικά & άβολα.
15. Ας μην συζητάμε όλη την ώρα, επαναληπτικά κάθε τι που μας ενοχλεί και μας στεναχωρεί. Είναι μύθος το ότι θα νιώσουμε καλύτερα αν το «βγάλουμε από μέσα σας» με οποιοδήποτε τρόπο . Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερο το επαναλαμβάνουμε, τόσο πιο σημαντικό το κάνουμε στο μυαλό σας. Αντί αυτού ας στρέψουμε τη προσοχή μας στα θετικά που συμβαίνουν στη ζωή μας & μας γεμίζουν και για τα οποία νοιώθουμε Ευγνωμοσύνη.
16. Ας μην καταπιέζουμε τον εαυτό μας συνέχεια. Είναι σημαντικό να τρώμε σωστά και να κάνουμε άσκηση και οικονομία, αλλά είναι σημαντικότερο να «σπάμε» πού και πού τους κανόνες σας για να φάτε ένα λαχταριστό γλυκό, ή να αγοράσετε κάτι που θέλετε πολύ.
17. Να αρχίσουμε να γράφουμε τις σκέψεις μας, τους προβληματισμούς μας. Σε ένα ημερολόγιο σε μορφή προσωπικής εξομολόγησης, διαλόγου με τον εαυτό μας. Αυτό μπορεί να γίνει με τη μορφή δημιουργικής γραφής. Αλλά ακόμα και αν δεν εκφραζόμαστε στο γραπτό λόγο πολύ καλά, αξίζει να γράφουμε τις σκέψεις  μας, τα γεγονότα. Όταν βάζουμε τις σκέψεις μας στο χαρτί, βγαίνουν από μέσα και μπορούμε να τις παρατηρήσουμε πιο αντικειμενικά και ψύχραιμα. Πολλές φορές στη Θεραπεία ζητάμε από το θεραπευόμενο να εκφραστεί στο χαρτί και να φέρει στην θεραπεία ότι έχει γράψει για να τα αναλύσουμε μαζί πιο ψύχραιμα και αντικειμενικά! Με αυτό το τρόπο δίνεται η ευκαιρία πολύ ουσιαστικής και εκ βαθέων θεραπείας.
18. Ας βρούμε τι είναι αυτό, το δημιουργικό, το αθλητικό, το πνευματικό κτλ που μας κάνει χαρούμενους. Για καθένα είναι διαφορετικό. Ας το κάνουμε όσο πιο συχνά μπορούμε.
19. Ας πούμε & ας δείξουμε με λόγια και πράξεις στους πιο σημαντικούς ανθρώπους της ζωής μας τι σημαίνουν για εμάς και ότι τους αγαπάμε. Το να δίνουμε αγάπη, καθώς και το να παίρνουμε, είναι από τους πολυτιμότερους θησαυρούς στη ζωή!
20. Ας συμβιβαστούμε με το γεγονός ότι η ζωή δεν είναι, και δεν θα γίνει ποτέ, τέλεια. Ευτυχώς, θα ήταν απίστευτα βαρετή! Ένας σοφός είπε κάποτε πως το μυστικό δεν είναι να έχεις όλα αυτά που θέλεις, αλλά να θέλεις όλα αυτά που έχεις και να τα απολαμβάνεις με χαρά και ευγνωμοσύνη…
Τζίνα Γ. Θανοπούλου, ED.M., M.A., HARVARD University, Ψυχο-εκπαίδευτικη Συμβουλος, Συμβουλευτική Παιδιών , Εφήβων , Γονέων, Ζευγαριών, Ενηλίκων, Γυναικεία Ψυχολογία
Τηλ: 210 6838241,
Mob: 6945541188
ginagthanopoulou@gmail.com
Website: www.ginagcounseling.com

error: Content is protected !!