ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

18 Μαθήματα Ζωής που θέλω να ακούσουν οι κόρες μου.

Της Rebecca Lammersen

Θέλω να κάνω ένα δώρο στις κόρες μου.
Θέλω να τους δώσω 18 μικρά φανάρια για να φωτίζουν το ταξίδι τους…

1. Μην παλεύεις να γίνεις δημοφιλής, αρκέσου στο να είσαι ο εαυτός σου, νιώσε άνετα με τον εαυτό σου.
Με τα χρόνια έμαθα ότι όσοι είναι δημοφιλείς είναι και οι πιο ανασφαλείς. Περιτριγυρίζονται από άλλους για να κρυφτούν από τις ανασφάλειές τους. Όταν νιώθεις άνετα με τον εαυτό σου, δεν θα συμβιβαστείς ποτέ με κάποιον που δεν είναι ο εαυτός του.
2. Να τρως γλυκό κάθε μέρα.
Να κερνάς κάτι τον εαυτό σου κάθε μέρα. Όχι σαν ανταμοιβή, αλλά σαν προνόμιο. Είναι τιμή να γεύεσαι, να απολαμβάνεις, να σου τρέχουν τα σάλια και να χορεύεις με τη γλύκα. Μην αρνείσαι στον εαυτό σου αυτό το προνόμιο. Έχεις στόμα, έχεις γευστικούς κάλυκες – χρησιμοποίησέ τους.
3. Να λες «όχι» τουλάχιστον μία φορά τη μέρα.
Μην προσπαθείς να ευχαριστήσεις τους πάντες. Δεν μπορείς να κάνεις τα πάντα και δεν μπορείς να τους ευχαριστήσεις όλους, οπότε πες «όχι». Λέγοντας «Όχι» δείχνεις σεβασμό στον εαυτό σου και στην ενέργειά σου. Πίστεψέ με, θα σε σέβονται περισσότερο γιατί όταν θα λες «ναι», θα το εννοείς. Κανείς δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει την παρουσία ή την πρόθεσή σου.
4. Μη νιώσεις ποτέ ένοχη επειδή φεύγεις από κοντά μου, επειδή ταξιδεύεις ή επειδή ξεκινάς μια περιπέτεια.
Θέλω να με αφήσεις, να ταξιδέψεις μακριά και να μου στέλνεις καμιά κάρτα πού και πού. Δεν σε γέννησα για να σου γίνω βάρος. Σε γέννησα για να σε ελευθερώσω. Η αγάπη μου είναι εκεί είτε είσαι 2 μέτρα είτε είσαι 20000 χιλιόμετρα μακριά μου. Πήγαινε να ζήσεις.
5. Να ξέρεις ότι έχεις απόλυτο δίκιο όταν σκέφτεσαι ότι τα μαθηματικά που κάνεις στο σχολείο είναι βαρετά… και ότι είναι πράγματα που δεν θα σου χρειαστούν ποτέ στην πραγματική ζωή.
Έχεις δίκιο, αλλά πρέπει να καταλάβεις ότι η υπομονή που καλλιεργείς όταν υπομένεις αυτό το μάθημα και η πειθαρχεία που επιδεικνύεις για να λύσεις το πρόβλημα θα είναι η βάση που θα σου επιτρέψει να επιμείνεις ενάντια σε κάθε πρόκληση και κάθε εμπειρία της ζωής σου.
6. Σε παρακαλώ, μην περιμένεις να παντρευτείς για να κάνεις σεξ.
Να περιμένεις μόνο μέχρι να γνωρίσεις κάποιον που σε κάνει να χαμογελάς, να γελάς, κάποιον που σε σέβεται (όπως σε σέβεται ο πατέρας σου), που σου κρατάει το χέρι και δεν φοβάται να κλάψει μπροστά σου.
7. Αν πας για ψώνια και σου αρέσει κάτι, μην το αγοράσεις επιτόπου.
Κρατήσου. Συνέχισε τη μέρα σου, πέσε για ύπνο, και την επόμενη μέρα, αν το σκέφτεσαι ακόμα, αγόρασέ το.
8. Διάλεξε κάτι να πιστεύεις.
Αν έχεις πίστη, έχεις και ελπίδα, και όταν έχεις ελπίδα βρίσκεις πάντα έναν τρόπο. Όταν βρεις έναν τρόπο, δεν εγκαταλείπεις ποτέ.
9. Άκου τον ψίθυρο, το σφίξιμο στην κοιλιά σου και το ανατρίχιασμα στα χέρια σου.
Αυτές οι αισθήσεις δεν είναι απλώς αισθήσεις, είσαι εσύ που μιλάς. Μην ακούς τη δεύτερη φωνή, είναι απλώς αμφιβολία, και σίγουρα μην ακούς την τρίτη φωνή, είναι απλώς η γνώμη κάποιου άλλου. Πάντα να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου και μόνο τον εαυτό σου.

sand
10. Κόψε τα μαλλιά σου κοντά έστω και για μία φορά, θα σε απελευθερώσει.
11. Βρες τη γιόγκα σου.
Δεν με νοιάζει αν δεν κάνεις τη στάση του λωτού ποτέ στη ζωή σου, βρες απλώς κάτι που να γαληνεύει το μυαλό σου και αφοσιώσου σ’ αυτό. Βρες κάτι που να κρατάει το μυαλό και το σώμα σου συνδεδεμένα, υγιή και να δουλεύουν μαζί, γιατί όταν όλα τα άλλα θα μοιάζουν ασύνδετα, θα σε κρατήσει συγκροτημένη και προσγειωμένη.
12. Αναγνώρισε την κλίση σου.
Ο Θεός σε έφερε στη Γη με μια κληρονομιά, απλώς πρέπει να τη βρεις. Πώς θα τη βρεις; Δες τη ζωή σαν ταξίδι. Μάθε όσα περισσότερα μπορείς, διάβασε όσο πιο πολύ μπορείς, χόρεψε όσο περισσότερο μπορείς, μίλα όσο πιο πολύ μπορείς, άκου όσο πιο πολύ μπορείς, κάνε όσα περισσότερα μπορείς, ταξίδεψε όσο πιο πολύ μπορείς, γιατί έτσι θα τη βρεις. Είναι ήδη μέσα σου, πρέπει μόνο να δώσεις το σπινθήρα, να ανάψεις όσο πιο πολλές φλόγες μπορείς και να δεις ποια θα συνεχίσει να καίει. Αυτό ισχύει και για τον σύντροφο της ζωής σου και για τους φίλους σου. Χαιρέτα ανθρώπους που δεν ξέρεις, χαμογέλα στον διπλανό σου στην καφετέρια, σ’ αυτόν που στέκεται πίσω σου στο σούπερ μάρκετ. Ποτέ δεν ξέρεις, όχι μόνο μπορεί να είναι η παντοτινή σου φλόγα, μπορεί να σε βοηθήσει να ανακαλύψεις την κλίση σου. Η κλίση σου είναι η κληρονομιά σου, η κληρονομιά που θα υπηρετήσει αυτόν τον κόσμο.
13. Να κοιτάζεις γύρω σου για να βλέπεις τον κόσμο, όπως κάνεις τώρα.
Δείξε ένα πουλί που πετάει ψηλά και γέλα. Ακούμπα τη μύτη σου στο τζάμι καθώς τρέχει πάνω του η βροχή. Μάζεψε ένα φύλλο ή ένα λουλούδι και κράτησέ το στα χέρια σου σαν να ήταν χρυσάφι. Κράτα στο κομοδίνο σου σαν να ήταν ο θησαυρός σου. Αν το κάνεις αυτό, θα φροντίσεις τη Γη μας και μπορεί ακόμα και να τη βοηθήσεις να γιατρευτεί.
14. Πάντα να υποστηρίζεις τον αδύναμο…
…γιατί έχει το θάρρος να υψώσει το ανάστημά του στον δυνατό.
15. Ρώτα τον εαυτό σου όταν αποχωρίζεσαι κάποιον.
Ρώτα τον εαυτό σου, «Αισθάνομαι αισιόδοξη και χαρούμενη»; Ή ηττημένη και κατατονική; Αν αισθάνεσαι αισιόδοξη, το άτομο με το οποίο ήσουν μόλις τώρα είναι υποστηρικτικό, κράτησέ το στη ζωή σου. Αν αισθάνεσαι ηττημένη, το άτομο που μόλις άφησες είναι εχθρός της καρδιάς σου, κόψε τις επαφές μαζί του, χωρίς δεύτερη σκέψη.
16. Να γράφεις.
Οι σκέψεις σου είναι πολύτιμες και σημαντικές. Την καλύτερη καθοδήγηση θα στη δώσει ο εαυτός σου. Γράφε τις σκέψεις σου και διάβαζέ τες.
17. Να καθαρίζεις το δωμάτιό σου.
Το πώς διατηρείς τον χώρο σου δείχνει την κατάσταση του μυαλού σου. Όταν επικρατεί τάξη, η διαύγεια θα βρει το δρόμο ανοιχτό.
18. Αν είναι να θυμάσαι μόνο ένα πράγμα, ας είναι αυτό: Είσαι το πιο σημαντικό πρόσωπο σε ολόκληρο τον κόσμο.
Εσύ αποφασίζεις την κατεύθυνση που θα πάρεις, και αν έχεις εμπιστοσύνη στην πυξίδα του εαυτού σου, θα παίρνεις πάντα τον σωστό για σένα δρόμο.

error: Content is protected !!