ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

10 Tips για να χτίσουμε μία Ισορροπημένη σχέση με τον σύντροφο μας φέτος το καλοκαίρι!

Από την Τζίνα Θανοπούλου
Όλες οι σχέσεις έχουν τα πάνω και τα κάτω τους, τις καλές και κακές στιγμές, τα θετικά και τα αρνητικά γι αυτό και χρειάζονται αρκετή δουλειά, διάθεση, αγάπη, δέσμευση και θέληση για να εξελιχθεί η επικοινωνία και να βελτιωθούν οι σχέσεις.
Φέτος το καλοκαίρι μπορούμε να ακολουθήσουμε μερικά tips για να φέρουν ισορροπία, να βελτιώσουν την επικοινωνία και να φέρουν ψυχική, πνευματική & σωματική επαφή στο ζευγάρι.
Τι κάνει μια υγιή σχέση?
Κάθε σχέση είναι μοναδική και αυτό που κρατάει τους ανθρώπους μαζί, για μια υγιή σχέση, είναι να μοιράζονται κοινούς στόχους, να έχουν διάθεση για Επικοινωνία, Ειλικρίνεια, αυθεντική Επαφή.
Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά Τips που μια σχέση πρέπει να έχει για να αισθάνονται τα άτομα που αποτελούν το ζευγάρι ότι είναι αποδεκτοί και συναισθητικά γεμάτοι και αυτό τους δίνει Αυτοπεποίθηση, Αισιοδοξία, θέληση για ζωή και δημιουργία, άρα νοιώθουν Πληρότητα, Ασφάλεια, Ευεξία και Νόημα Ζωής.


Tip 1: Υποστηρίξτε την υγιή ανταλλαγή διαφορετικών απόψεων.
Το κλειδί μιας δυνατής σχέσης δεν είναι να συμφωνείς στα πάντα, αλλά παρά τις διαφορετικές απόψεις να επιλέγει το ζευγάρι την υγιή ανταλλαγή απόψεων και την διάθεση να βρεί ένα κοινό σημείο επικοινωνίας. Σε μια υγιή διαπροσωπική σχέση, τα άτομα που αποτελούν το ζευγάρι δεν πρέπει να φοβούνται την διαφωνία, αλλά να εκφράζει το καθένα την άποψή του χωρίς το φόβο της κριτικής ή της απόρριψης. Πρέπει να βιώνουν ένα βαθύτερο επίπεδο Εμπιστοσύνης και Επαφής στη σχέση τους, ώστε να εκφράζουν ο καθένας τον αληθινό του εαυτό.
Tip 2: Καλλιέργησε την Επικοινωνία μέσα στη σχέση Ανοιχτή με Ενεργητική Ακρόαση (να ακούς τον άλλον και όχι να μιλάς) και Εγώ Μήνυμα και κατανόηση των μη λεκτικών μυνημάτων, nonverbal cues.
Καλή Επικοινωνία, είναι το κλειδί της κάθε καλής σχέσης και σημαίνει ότι τα άτομα που αποτελούν το ζευγάρι μπορούν να μοιράζονται αυθεντικά συναισθήματα, ανάγκες, φόβους και επιθυμίες χωρίς το φόβο της απόρριψης ή της κριτικής. Μια υγιή συναισθηματική σχέση θέλει διαρκή προσοχή, δέσμευση, διάθεση για δουλειά, ειλικρίνεια.Επίσης, μια σωστή σχέση χρειάζεται να είστε καλοί ακροατές, ώστε να κατανοείτε τα μη λεκτικά μηνύματα, non verbal cues που σας στέλνει ο/η σύντροφό σας. Μοιραστείτε Ποιοτικό Χρόνο & Χώρο μεταξύ σας να κάνετε πράγματα μαζί με Διάθεση Επαφής που σας ενώνουν και σας ευχαριστούν.
Στην κοινωνία μας, δίνεται έμφαση στο να μιλάμε. Στις σχέσεις όμως έχει πολύ μεγάλη σημασία και να ακούμε τον άλλον. Αυτό του δίνει την αίσθηση ότι τον κατανοούμε, τον υπολογίζουμε, τον σεβόμαστε και βελτιώνει την ουσιαστική σύνδεση μαζί του.
Τip 3: Δοκιμάστε καινούργια πράγματα και εμπειρίες μαζί (σπόρ, καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα, τέχνη, διάβασμα, συζητήσεις, ταξίδια).
Tip 4: Εστιαστείτε στο να κάνετε χαρούμενα πράγματα μαζί που σας προσφέρουν στιγμές χαράς, ξεγνοιασιάς και δημιουργίας.
Επίσης, μη ξεχνάτε ότι το χιούμορ και η θετική, «παιχνιδιάρικη» διάθεση φέρνουν τους ανθρώπους κοντά, ιδιαίτερα στα δύσκολα.
Tip 5: Ενωθείτε μαζί σε μια κοινή φιλανθρωπική πράξη Προσφοράς & Αγάπης. Όταν βοηθάμε τους άλλους και προσφέρουμε, βοηθάμε και τους συνανθρώπους αλλά πάνω από όλα τον εαυτό μας και τη σχέση μας.
Tip 6: Κατορθώστε να διαχειριστείτε σωστά και αποτελεσματικά το στρές. Είναι σημαντικό μετά τη σωστή διαχείριση να φτάσουμε σε μια ήρεμη κατάσταση, «calm state», όπου θα βελτιώσει την ικανότητα του οργανισμού μας για ψυχική υγεία, ικανοποίηση & καλύτερη επικοινωνία.

Tip 7: Κρατείστε τη σωματική, σεξουαλική επαφή ζωντανή.
Το άγγιγμα, η τρυφερότητα και η σωματική επαφή είναι ουσιαστικά στοιχεία για την ανθρώπινη υγεία, ισορροπία που τονώνει το ανοσοποιητικό και βελτιώνει τις σωματικές & ψυχικές λειτουργίες των ανθρώπων. Βασίστε τη σχέση σας σε μια ισορροπημένη Ανταλλαγή Ενέργειας, σε ένα ισορροπημένο «δίνω και παίρνω».
Tip 8: Μάθετε να επιλύετε τις διαφορές σας με δημιουργικό τρόπο. Οι συγκρούσεις στις σχέσεις είναι αναπόφευκτες. Μάθετε να τις επιλύετε με Επιμονή, Υπομονή, Ψυχραιμία, Συγχώρεση, Εγώ Μήνυμα και Ενεργητική Ακρόαση.
Tip 9: Αναγνωρίστε πότε είναι η ώρα της Αλλαγής & της Εξέλιξης μέσα στη σχέση. Η Ευελιξία είναι πολύ σημαντικό κλειδί.
Tip 10: Αποδεχτείτε αν χρειάζεστε μια εξωτερική βοήθεια από Ψυχολογική Συμβουλευτική Ζεύγους, που μπορεί να παίξει το ρόλο του αντικειμενικού εξισορροπιστή στη σχέση.

ΤΖΙΝΑ Γ. ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, Ed.M., M.A., HARVARD University
Ψυχο-Εκπαιδευτική Σύμβουλος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας  Παιδιών, Εφήβων Οικογένειας, Ζευγαριών, Ψυχολογία Υγείας, Επαγγελματικός Προσανατολισμός,
Tel: + 30 6945541188
Email: ginagthanopoulou@gmail.com ginagthanopoulou@post.harvard.edu
Website: http://ginagcounseling.com

error: Content is protected !!