Χριστουγεννιάτικος καφές με Ισλί, κουραμπιέδες, παστάκια και τσουρέκι από το Melo! Μμμμμ….Τώρα ναι, μύρισαν Χριστούγεννα…
Σας έχω ξαναμιλήσει για το Melo. Για τον αγαπημένο μου φούρνο που κόντρα στις μόδες της εποχής, κάθε φορά που τον επισκέπτομαι με πλημμυρίζουν χρώματα, αρώματα, συναισθήματα, παιδικές μνήμες… Πως να μην νιώσω όλα αυτά όταν με το που μπαίνω αντικρίζω την Μαρία με έναν δίσκο στο χέρι με παστάκια! Τα θυμάστε τα παστάκια;…. Ναι, εδώ θα τα βρείτε και αυτά. Όπως και ψωμί από την Κορινθία, με την παλιά αυθεντική συνταγή του 1945 που έχει φτάσει στα χέρια της Μαρίας Καλλίτση από γενιά σε γενιά… Με προζύμι, σταρένιο, ολικής και πλέον και ψωμάκια Ζέας και ντίκελ χωρίς γλουτένη…
Δεν ξέρω τι παθαίνω -ίσως οι παιδικές μνήμες που λέγαμε παραπάνω- αλλά κάθε που ξεκινάει η περίοδος των Χριστουγέννων -ή του Πάσχα– εγώ τρέχω να χωθώ στην αναπαυτική αγκαλιά του Melo, να με κεράσει έναν αρωματικό καφέ η Μαρία, και να με ξεναγήσει στον μαγικό της μικρόκοσμο, έναν κόσμο γεμάτο λουκούμια, μπισκότα με γεύσεις από κανέλα, πορτοκάλι, βουτύρου με αμύγδαλο ή λαδοκούλουρο, και σπιτικές ελληνικές συνταγές όπως χαλβά κατσαρόλας, πάστα φλώρα, ή κέικ με σταφίδες…Ένα από το καλύτερο μου, το γιαούρτι επιδόρπιο έκπληξη με φυσικό χυμό λεμόνι, μυστική οικογενειακή συνταγή….
Άλλο ένα πρωινό στο γλυκό Melo λοιπόν, και τα γλυκά του για αυτές τις γιορτές είναι μελομακάρονα -από αγνό μέλι, φυσικό χυμό πορτοκάλι και εκλεκτό λάδι-, σοκολατάκια χωρίς συντηρητικά , μοναδικά ισλί, δηλαδή μελομακάρονα γεμιστά με καρύδι, και τους κουραμπιέδες με αγνό μυρωδάτο βούτυρο!!!!
Δεν έχετε δοκιμάσει καλύτερους…
Εννοείται πως πήρα αμέσως την συνταγή και εννοείται πως θα τους φτιάξουμε παρέα! Όπως τότε, όταν ήμασταν μικρά, και καθόμασταν παιδιά μεγάλοι στο τραπέζι, βάζοντας ποδιές και τραγουδούσαμε καθώς ζυμώναμε…
“Η χαρά και η αγάπη μεταφέρονται στις γεύσεις…” μου λέει η Μαρία καθώς απολαμβάνω άλλη μία μπουκιά από τον υπέροχο κουραμπιέ της με ελληνικό φουντούκι! “Είναι σημαντικό να δημιουργούμε γεύσεις με ποιότητα και αγάπη. Η γεύση είναι πολιτισμός…” Πόσω Μαρία…Την ρωτάω για τις Βασιλόπιτες της… “Θα φτιάξω δύο είδη, ένα τσουρέκι με μαχλέπι και μαστίχα, και ένα παραδοσιακό κέικ-βασιλόπιτα…”
Συνεχίζεται, με την θεϊκή συνταγή της για κουραμπιέδες….