ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Συμβαίνει τώρα στο Τατόι: Η εκταφή της ΑΜ Βασίλισσας Αλεξάνδρας

Σήμερα το πρωί στο Τατόι, με την συναίνεση της Ελληνικής και Σερβικής Κυβέρνησης, πραγματοποιήθηκε η εκταφή της ΑΜ Βασίλισσας Αλεξάνδρας, κόρη του Βασιλιά Αλέξανδρου Α΄ των Ελλήνων και της Ασπασίας Μάνου, παρουσία του γιού της ΑΒΥ Πρίγκιπα Αλέξανδρου και της Πριγκίπισσας Αικατερίνης της Σερβίας, της κόρης τους Alison Andrews, της συζύγου του γιού τους David Andrews, Δρ. Άντζι Μαργαρίτη Andrews και της αδελφής της Πριγκίπισσας Μπέττυ Ρουμελιώτη.

Η σορός της ΑΜ Βασίλισσας Αλεξάνδρας θα επιστρέψει στην πατρίδα της την Σερβία με την συνοδεία των ΑΒΥ Πρίγκιπα Αλέξανδρου και της Πριγκίπισσας Αικατερίνης, του Α.Ε Πρέσβη Διονυσίου Κ. Κοδελλά, Διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών κύριου Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Σέρβου Πρέσβη στην Ελλάδα Α.Ε. Dragan Zupanjevac και θα μεταφερθεί στο Βασιλικό Παρεκκλήσι του Αγίου Ανδρέα .

hom_QueenAlexandraO σύζυγος της ΑΜ Βασίλισσας Αλεξάνδρας, Βασιλιάς Peter II μεταφέρθηκε από το Illinois των Ηνωμένων Πολιτειών στις 22 Ιανουαρίου 2013 και η Βασιλομήτωρ ΑΜ Βασίλισσα Maria μεταφέρθηκε από το Windsor Castle του Ηνωμένου Βασιλείου στις 29 Απριλίου 2013 και δέχθηκαν την μεγάλη και θερμή υποδοχή του σερβικού λαού.

Η επίσημη κρατική ταφή των Βασιλέων της Δυναστείας Karageorgevitch θα πραγματοποιηθεί στις 26 Μαΐου στις 10.00πμ στο Βελιγράδι στο Βασιλικό Μαυσωλείο της οικογένειας στο Oplenac με την παρουσία της Σερβικής Κυβέρνησης, εκπροσώπων των βασιλικών οικογενειών, φίλων τους από όλο τον κόσμο και του Σερβικού λαού.

Για την ιστορική αυτή ημέρα για την οικογένεια, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έστειλε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Μετά από αίτημα της τ. βασιλικής οικογενείας της Σερβίας, η Ελληνική Κυβέρνηση συναίνεσε, σε συμφωνία με την Κυβέρνηση της Σερβίας να γίνει η εκταφή των οστών της τ. βασίλισσας Αλεξάνδρας, τα οποία θα διαμετακομισθούν, με μέριμνα του Υπουργείου Εξωτερικών, στο Βελιγράδι, όπου θα ενταφιασθούν στον εκεί οικογενειακό τάφο.»

Η αγαπημένη Βασίλισσα επιστρέφει στην Σερβία.

AlexandraOfGreeceΒελιγράδι, 29 Απριλίου 2013 – Ο ΑΒΥ Πρίγκιπας Αλέξανδρος ΙΙ εκ μέρους της Βασιλικής Οικογένειας της Σερβίας έχει την τιμή να ενημερώσει το λαό ότι σήμερα είναι μία ιστορική ημέρα καθώς τα λείψανα της αγαπημένης του γιαγιάς ΑΜ Βασίλισσας Maria επέστρεψαν πίσω σήμερα στην πατρίδα της την Σερβία, με την ευγενική άδεια της ΑΜ Βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ, του Πρύτανη του Windsor, της Αγγλικανικής Εκκλησίας, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας.

Μνημόσυνο για την τελευταία ΑΜ Βασίλισσα Μαρία, κόρη του Βασιλιά Ferdinand και της Βασίλισσας Marie της Ρουμανίας, ανιψιά του Βρετανού Βασιλιά Edward VII και εγγονή της Βασίλισσας Victoria , απεβίωσε στις 22 Ιουνίου 1961 στην Αγγλία, ενώ ευρίσκετο σε εξορία στο Ηνωμένο Βασίλειο και ενταφιάστηκε στο Βασιλικό νεκροταφείο στο Frogmore κοντά στο Windsor Castle.

Το φέρετρο της Βασίλισσας Μαρίας συνοδεύτηκε από τους ΑΒΥ Πρίγκιπα Αλέξανδρο και την Πριγκίπισσα Αικατερίνη και η υποδοχή έγινε στις 29 Απριλίου στο αεροδρόμιο Nikola Tesla (στο Βελιγράδι) από την Πριγκίπισσα Ελισάβετ, τον Πρίγκιπα Γεώργιο και τον Πρίγκιπα Michael, τον Πρωθυπουργό της Σερβίας Ivica Dacic και κυβερνητικούς αξιωματούχους και τον εκπρόσωπο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Hvosno Atanasije με την ευλογία του Παναγιότατου Πατριάρχη Ειρηναίου της Σερβίας o οποίος παρέμεινε να καλωσορίσει την Βασίλισσα στο Βασιλικό παρεκκλήσι.

Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στην διαδρομή την περίμενε το πλήθος με αναμμένα κεριά για να καλωσορίσει την ευλογημένη τελευταία Βασιλομήτωρ καθώς πέρναγε τις πύλες στο Παλάτι στο Dedinje όπου κάποτε έζησε σαν Βασίλισσα, σύζυγος, μητέρα και χήρα. Η κατανυκτική ατμόσφαιρα σεβασμού και ευγνωμοσύνης για τη γυναίκα η οποία πάντα μνημονεύεται στις προσευχές του λαού της Σερβίας ως ιδεατό πρόσωπο, αφιερωμένη μητέρα, άξια Βασίλισσα , υποστηριχτή των Τεχνών και μεγάλη ευεργέτη νοσοκομείων, σχολείων και αναξιοπαθούντων.

Ο ΑΒΥ Πρίγκιπας δήλωσε μετά την τελετή: «Η γιαγιά μου, η Βασίλισσα Μαρία, είναι επιτέλους στην πατρίδα της και σύντομα θα βρίσκεται με τα λοιπά μέλη της οικογένειάς της τους γιούς της και την μητέρα μου στο Oplenac. Θα ήθελα να εκφράσω τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μου στoν Παναγιώτατο Πατριάρχη Irinej για την σημερινή παρουσία του εδώ και για τις προσευχές του. Η γιαγιά μου απεβίωσε πενήντα δύο χρόνια πριν, και ετάφη στη Μεγάλη Βρετανία. Παρά το γεγονός ότι περιεβάλλετο από τους προγόνους και τους συγγενείς της, ήταν μακριά από τη χώρα της, την Σερβία και το λαό της, τον οποίο είχε αγαπήσει με όλη της την καρδιά, και του οποίου ήταν μεγάλος ευεργέτης. Η επιστροφή στη Σερβία ήταν πάντα επιθυμία της γιαγιάς μου και σήμερα τελικά επέστρεψε, για να ενταφιαστεί με τον σύζυγό της και τους γιους της. Η Σερβία σήμερα αποδίδει φόρο τιμής σε όλους όσους συντέλεσαν στη δημιουργία της ιστορίας της.»

Ο Πρίγκιπας, επίσης, ευχαρίστησε τον Α. Ε. κύριο Tomislav Nikolic, Πρόεδρο της Σερβίας, τον A.E. Πρωθυπουργό της Σερβίας κύριο Ivica Dacic, τα μέλη της επιτροπής του κράτους για τη μεταφορά των σορών των μελών της Βασιλικής Οικογένειας Karadjordjevic και όλα τα μέλη της κυβέρνησης για την υποστήριξή τους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε στον καθηγητή Oliver Antic, για την προσωπική πρωτοβουλία και την ενασχόληση του για την ιστορική αυτή μέρα.

O Παναγιώτατος Πατριάρχης Irinej της Σερβίας: «Η Βασίλισσα Μαρία ήταν ενσάρκωση της ευγένειας, ότι καλύτερο για τον Σερβικό λαό, ενός λαού που σεβόταν, βοήθησε και αγαπούσε πολύ. Σήμερα, καθώς επέστρεψε στη πατρίδα της για να αναπαυθεί εν ειρήνη, αποκαθίσταται η μεγάλη αδικία και όλες μας οι προσευχές έχουν εκπληρωθεί. Εκείνη δεν άσκησε πολιτική, φρόντισε σαν μητέρα για τους ανθρώπους τόσο στη Σερβία όσο και στη Γιουγκοσλαβία, διακατεχόμενη από υψηλή αίσθηση του καθήκοντός.».

Ο καθηγητής Oliver Antic ανέφερε: «Η Βασίλισσα Μαρία ήταν η πιο αγαπημένη μεταξύ όλων των Βασιλισσών της Ευρώπης, πλήρης αρετών, όπως η τιμιότητα, η φροντίδα προς τον πλησίον και η απαράμιλλη ευγένεια. Ως εκ τούτου, είναι μεγάλη μου χαρά να ανακοινώσω ότι ο κύριος Tomislav Nikolic, ο Πρόεδρος της Σερβίας, έχει εγκρίνει διάκοσμο για τη Βασίλισσα Μαρία, που σφραγίστηκε στην θυρίδα 555 της Εθνικής Τράπεζας της Σερβίας, και θα τοποθετηθεί στο φέρετρο της κατά τη διάρκεια της κηδείας στο Βασιλικό Μαυσωλείο Oplenac στις 26 Μαΐου στις 10.00 πμ.”

O A.E. Πρωθυπουργός κύριος Ivica Dacic, απηύθυνε, επίσης ομιλία στους παρευρισκομένους: «Είμαι πολύ περήφανος που σήμερα αποκαθίσταται μία μεγάλη αδικία. Το κράτος και ο λαός αποφάσισαν το σημερινό γεγονός, όχι τόσο για το παρελθόν, όσο για το μέλλον. Αυτή είναι μία μεγάλη μέρα για τη χώρα μας, και στις 26 Μαΐου θα φιλοξενηθούν προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, και εμείς θα τους φιλοξενήσουμε με την καλύτερη παράδοση του έθνους μας”.

Η ΑΜ Βασίλισσα Μαρία τοποθετήθηκε δίπλα στο γιο της ΑΜ Βασιλιά Peter II στο Βασιλικό Παρεκκλήσι του Αγίου Ανδρέα στο Βελιγράδι μέχρι τις 26 Μαΐου, όταν η επίσημη Κρατική Κηδεία για τον Βασιλέα Peter ΙΙ, την Βασίλισσα Αλεξάνδρα και την Βασίλισσα Mαρία θα πραγματοποιηθεί στο Βασιλικό Μαυσωλείο της οικογένειας του Oplenac με την παρουσία 2.500 καλεσμένων από όλο τον κόσμο και εκπροσώπων των βασιλικών οικογενειών.

Το Βασιλικό Παρεκκλήσι στο Βασιλικό συγκρότημα στο Βελιγράδι είναι ανοικτό για τους πολίτες που επιθυμούν να υποβάλουν τα σέβη τους στον Βασιλέα Peter II και στην Βασιλομήτωρα Maria κάθε Σάββατο και Κυριακή, από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και κάθε Κυριακή τελείται λειτουργία στις 10.00 π.μ.

Από την τελετή υποδοχής της σορού του βασιλιά Πέτρου, τον περασμένο  Ιανουάριο

Από την τελετή υποδοχής της σορού του βασιλιά Πέτρου, τον περασμένο Ιανουάριο

error: Content is protected !!