ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Στα εγκαίνια της έκθεσης «PABLO PICASSO. Ο ιδιοφυής αγωνιστής της τέχνης και της δημοκρατίας  μέσα από σπάνιες αφίσες και κεραμικά του», ανάμεσα στην απόκοσμη ομορφιά των Δελφών!

Ο ιδιοφυής αγωνιστής της τέχνης και της δημοκρατίας μέσα από σπάνιες αφίσες και κεραμικά του!

Πριν δύο μήνες ακριβώς θυμάμαι ήταν, όταν ανάμεσα σε μία μικρή και οπωσδήποτε εκλεκτή παρέα, βρεθήκαμε στο Μαρόκο με τον πολύ παλιό και πολύ αγαπημένο φίλο μου, Τάκη Μαυρωτά. Ένα ταξίδι που έχω να θυμάμαι πολλά, που έχω κρατήσει μοναδικές αναμνήσεις και μερικές ανεξίτηλες στον χρόνο εικόνες που χαρακτήρισαν αυτές τις τέσσερις-πέντε ημέρες. Τον φίλο μου την ώρα που έδυε ο ήλιος αλλά και την ώρα της ανατολής στη καρδιά της ερήμου της Σαχάρας, να κρατά σημειώσεις. Στο ksar Ait-Ben-Haddou, την οχυρωμένη πόλη πάνω στον δρόμο των καραβανιών, μεταξύ της ερήμου και του Marrakesh, να πίνουμε τσάι και αυτός να γράφει, να σβήνει, να διορθώνει. Να κατευθυνόμαστε προς τον Μεγάλο Άτλαντα, εκεί όπου σε υψόμετρο 2.260 μέτρων, διασχίζαμε βουνά, χαράδρες και φαράγγια έως την «Κόκκινη Πόλη», για να βρεθούμε στο κοσμοπολίτικο Μαρακές, και ο Τάκης Μαυρωτάς, ο αγαπημένος αυτός φίλος μου, ο σπουδαίος επιμελητής και κριτικός τέχνης, να σκέφτεται άλλοτε δυνατά και άλλοτε σιωπηλά και να καταγράφει την έμπνευση της στιγμής που την μετέτρεπε με την εμπειρία του αλλά και τόση χάρη σε απόφθεγμα πολιτισμού. Δούλευε συστηματικά και εντατικά, προσηλωμένος στην έκθεση που επιμελούταν και που σε λίγο καιρό θα μιλούσε η αφρόκρεμα του πολιτισμού για αυτήν.

ΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ, ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ ΑΡΒΕΛΕΡ

Δύο μήνες αργότερα, το απόγευμα του Σαββάτου που μας πέρασε, η καρδιά του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, χτυπούσε στους Δελφούς. Ήταν το απόγευμα των εγκαινίων της έκθεσης PABLO PICASSO. Ο ιδιοφυής αγωνιστής της τέχνης και της δημοκρατίας  μέσα από σπάνιες αφίσες και κεραμικά του, στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ.) στους Δελφούς, μίας έκθεσης που επιμελήθηκε ο αγαπημένος αυτός φίλος μου, ο σπουδαίος επιμελητής και κριτικός τέχνης, υπεύθυνος των εικαστικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Θεοχαράκη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΪΛΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ ΑΡΒΕΛΕΡ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ, ΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ

Εκεί, όπου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Καθηγητής του Χάρβαρντ Παναγιώτης Ροϊλός, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και διάβασε τον χαιρετισμό της Υπουργού Πολιτισμού, κυρίας Λίνας Μενδώνη. Εκεί, όπου απηύθυνε χαιρετισμό η σπουδαία Πρύτανης και επίτιμη Πρόεδρος Ε.Π.Κε.Δ., Ελένη Αρβελέρ, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κύριος Γιάννης Μπούγας, και ο Διευθυντής του Ε.Π.Κε.Δ. καθηγητής Ανδρέας Γκόφας. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της έκθεσης από τον επιμελητή της, Τάκη Μαυρωτά, ενώ το μεσημέρι του Σαββάτου προηγήθηκε επίσκεψη και ξενάγηση στην έκθεση της Υπουργού Τουρισμού κυρίας Όλγας Κεφαλογιάννη.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΚΗ, ΕΦΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ, ΑΜΑΛΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΤΟΥΡΑΣ, ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ, ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ ΑΡΒΕΛΕΡ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΡΟΝΗΣ, ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ ΑΡΒΕΛΕΡ
ΚΡΙΣΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ, ΑΝΝΑ ΠΙΠΙΛΗ, ΝΤΟΡΕΤ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΚΗ, ΜΑΡΙΤΣΑ ΤΡΑΥΛΟΥ

Το πρωί της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε η Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα «Πάμπλο Πικάσο, ο μεγάλος ανανεωτής της τέχνης του 20ου αιώνα», με τους Παναγιώτη Ροϊλό, Πρόεδρο του Ε.Π.Κε.Δ., Ερατώ Χατζησάββα, Πρύτανη Α.Σ.Κ.Τ, Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μιχάλη Αρφαρά, χαράκτη και ζωγράφο, Μαρίτσα Τραυλού, κεραμίστρια και Τάκη Μαυρωτά, θεωρητικό και κριτικό της τέχνης. Ο Διευθυντής Ε.Π.Κε.Δ. καθηγητής Ανδρέας Γκόφας στο τέλος της συζήτησης ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους και τους παρευρισκόμενους από τον χώρο των γραμμάτων, των τεχνών, της εκπαίδευσης καθώς και από τον επιχειρηματικό κόσμο.

ΣΑΚΗ ΚΥΠΡΑΙΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΜΠΡΙΓΚΙΤΑ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ, ΗΒΗ ΠΙΤΤΑ ΓΟΝΤΙΚΑ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΪΛΟΣ, ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ ΑΜΑΛΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΚΟΦΑΣ
ΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ, ΚΡΙΣΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΤΟΥΡΑΣ
ΜΑΡΙΖΑ ΦΑΣΙΑΝΟΥ
ΗΒΗ ΠΙΤΤΑ ΓΟΝΤΙΚΑ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ ΑΡΒΕΛΕΡ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΗ ΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΑΙ Ο ΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ, ΖΩΗ ΤΣΑΡΟΥΧΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΪΛΟΣ
ΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΝΝΑ ΠΙΠΙΛΗ, ΝΤΟΡΕΤ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΑΝΑ ΞΕΝΟΥ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΝΕΣΗΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΦΑΚΗ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΤΟΥΡΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΡΙΤΣΑΚΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ, ΝΤΟΡΑ ΒΥΖΟΒΙΤΗ, ΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΑΝΑΤΣΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΪΛΟΣ, ΗΒΗ ΠΙΤΤΑ ΓΟΝΤΙΚΑ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΡΟΝΗΣ

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

error: Content is protected !!