ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Στα εγκαίνια της έκθεσης «Κωνσταντίνος Βολανάκης – Ο ζωγράφος της θάλασσας επιστρέφει στον Πειραιά»!


Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος οργανώνει την έκθεση με στόχο να προβάλλει τη ναυτική πλευρά του ελληνικού πολιτισμού, μέσω της τέχνης.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Κωνσταντίνος Βολανάκης – Ο ζωγράφος της θάλασσας επιστρέφει στον Πειραιά», στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος. Τα εγκαίνια τέλεσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κύριος Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος προλόγισε την έκθεση με ακαδημαϊκή υπεροχή. Την έκθεση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του Γενικού Αρχηγείου Ναυτικού, του Δήμου Πειραιά, σημαντικοί συλλέκτες καθώς και πλήθος φιλότεχνου κοινού.

ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, κύριος Πάνος Λασκαρίδης, η Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, κυρία Αναστασία Αναγνωστοπούλου Παλούμπη και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κύριος Κωνσταντίνος Τασούλας [ΠΙΣΩ ΣΕΙΡΑ κυρία Μαρία Μιγάδη, ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης]

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η ιστορικός τέχνης και ανεξάρτητη εικαστική σύμβουλος Μαρία Μιγάδη. Όπως αναφέρει στο κείμενο της: «Σαν να ήταν η μόνη του αγάπη, ο Κωνσταντίνος Βολανάκης έστρεψε το επίκεντρο της δημιουργικής του διαδρομής(1856-1907) στην απεικόνιση της θάλασσας. Αμέτρητες δημοσιεύσεις και επιστημονικές αναλύσεις έχουν τιμήσει το έργο του Κωνσταντίνου Βολανάκη τις τελευταίες δεκαετίες. Μπορεί να έφυγε από τη ζωή μη ιδιαίτερα αναγνωρισμένος, όπως πολλές μεγαλοφυΐες της παγκόσμιας ιστορίας της τέχνης, αλλά η υστεροφημία του ευλογήθηκε να είναι αντιστρόφως ανάλογα μεγαλειώδης. Σεβάσμιοι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών έχουν αναλύσει εκτενώς και επευφημήσει τεκμηριωμένα τη ζωγραφική του μύθου της ελληνικής θαλασσογραφίας.

Μέσα από αυτή την προσθήκη στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας διαρκώς περισσότεροι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν την συγκίνηση που προκαλούν τα έργα του Κωνσταντίνου Βολανάκη. Συγκίνηση που έχει σταθερό βαρομετρικό από τα πρώτα έργα του Μονάχου έως τα τελευταία έργα του Πειραιά. Γιατί μπορεί να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στα θέματα, την παλέτα έως και την υπογραφή του Κωνσταντίνου Βολανάκη αλλά η δωρική ομορφιά της ζωγραφικής του δίχως «αιχμές πάθους και ακραία ένταση» όπως παρατηρεί ο Μανόλης Βλάχος, διακατέχει τα έργα του από άκρη σε άκρη.

κύριος Νίκος Νανόπουλος

Ο Βολανάκης επαναλαμβάνει αλλά και μεταπλάθει διαρκώς τα αγαπημένα του θέματα. Τα ιστορικά αφηγήματα, τα ωραία λιμάνια, οι γαλήνιες ακτές, τα άλλοτε ήρεμα και άλλοτε ταραχώδη ύδατα καθώς και τα ατμοσφαιρικά νυχτερινά τοπία υφαίνουν κατά κύριο λόγο τον ιστό της εικονογραφίας που καθιέρωσε τον Βολανάκη ως πατέρα της ελληνικής θαλασσογραφίας».

Οι κυρίες Σουζάνα Λασκαρίδη και Μαρία Μιγάδη

Η έκθεση αναμένεται να αποτελέσει μια ακόμη σημαντική αναφορά στο έργο του μεγάλου Έλληνα θαλασσογράφου. Παρουσιάζονται 52 πίνακες της συλλογής του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, η οποία είναι η μεγαλύτερη συλλογή έργων του κορυφαίου Έλληνα θαλασσογράφου. Επίσης, εκτίθενται σημαντικές ιστορικές συνθέσεις, όπως «Η ναυμαχία της Σαλαμίνας, 1882», από τη συλλογή του Αρχηγείου Ναυτικού, «Η έξοδος του Άρεως, 1894» και «Η άφιξη της πριγκίπισσας Σοφίας στο Φάληρο 1889-1890» από τη συλλογή Ευάγγελου και Κατίγκως Αγγελάκου, καθώς και το εμβληματικό έργο «Το λιμάνι του Πειραιά από τη βασιλική προβλήτα, 1886», από τη συλλογή του Δήμου Πειραιά. Ο κύκλος των εικαστικών ιστορικών αφηγήσεων συμπληρώνεται με τις δύο μεγαλειώδεις ελαιογραφίες του Κωνσταντίνου Βολανάκη της μόνιμης συλλογής του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος: «Η Πυρπόληση του τούρκικου δίκροτου στην Ερεσό» και «H Ναυμαχία του Ναβαρίνου».

Η κυρία Μαριλένα Κουτσούκου Καλλιτσάντση, κύριος Πάρης Καλλιτσάντσης και κυρία Χριστίνα Πλακόπητα

Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος οργανώνει την έκθεση με στόχο να προβάλλει τη ναυτική πλευρά του ελληνικού πολιτισμού, μέσω της τέχνης.

Η κυρία Σταυρούλα Σαλούτση, κύριος Τάκης Μαυρωτάς, κυρία Μαργαρίτα Πουρνάρα, κυρία Αναστασία Αναγνωστοπούλου Παλούμπη

Παράλληλα το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στο πλαίσιο των δράσεων εξωστρέφειάς του, την υποστηρίζει δυναμικά επιθυμώντας να προβάλλει το έργο του Κωνσταντίνου Βολανάκη στο ευρύτερο κοινό.

κύριος Στέφανος Σκούρτης, κύριος Δημήτρης Παρασκευάς και κύριος Γιάννης Σαχίνης
κυρία Δάφνη Αγγελίδου, κύριος Τάκης Μαυρωτάς, κυρία Ιφιγένεια Μποτζάκη και κύριος Παναγιώτης Δριτσάκος
κύριος Αλέξανδρος Στάνας και κύρια Αναστασία Ορφανίδου

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 29 Ιουνίου.

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

error: Content is protected !!