ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Η Ludit στο The Pop Up Project «Under the Greek Sun»!

The Pop Up Project «Under the Greek Sun», Παρασκευή 09 & Σάββατο 10 Ιουνίου, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή!

H Ludit είναι αίσθηση, συναίσθημα και κρίση, συνδυασμένα σε ένα. Αγάπη για τη γλυπτική, πάθος για το κόσμημα και κρίση ως ικανότητα λήψης καλών αποφάσεων για την καθημερινή ζωή. Η φύση και το φως του ήλιου είναι οι απεριόριστες πηγές έμπνευσης. Πρωτίστως, τα στοιχεία της φύσης, ο αέρας, το νερό, η γη (χώμα), η φωτιά καθώς επίσης τα σχήματα, οι μορφές, τα χρώματα, οι υφές που προκύπτουν από τα στοιχεία της φύσης και το φως του ήλιου. Κοχύλια, θαλάσσιοι κυματισμοί, ακτίνες φωτός, άνεμος, ηλιοβασιλέματα είναι δωρεάν δώρα για όλους μας!

Η συλλογή Ludit R1 SS23 υμνεί το Ελληνικό Καλοκαίρι!

Από όλα αυτά είναι εμπνευσμένη η συλλογή Ludit R1 SS23 Collection. Υμνεί το μοναδικό ελληνικό καλοκαίρι. Κοσμήματα εμπνευσμένα από τις ακτίνες του ήλιου, το chiaroscuro (την αντίθεση ανοιχτού και σκούρου), τα ζωηρά χρώματα, τις φόρμες και τις υφές της εποχής.

Κοσμήματα εμπνευσμένα από τολμηρές και ανέμελες επιλογές, από αξέχαστες εμπειρίες, από ατελείωτο καλοκαίρι. Η Θεά Αφροδίτη μας χάρισε τα κοσμήματά της!

“Στη Ludit πιστεύουμε ότι ο τρόπος με τον οποίο κατασκευάζονται τα κοσμήματα και τα αντικείμενα μαρτυρούν την κουλτούρα και το γούστο κάποιου. Στη Ludit πιστεύουμε στις εφαρμοσμένες τέχνες. Αυτός είναι ο λόγος που δίνουμε στα κοσμήματά μας, από πηλό, τη δυνατότητα να φοριούνται και στα αντικείμενά μας τη δυνατότητα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Οι λέξεις-κλειδιά είναι «wearable» και «usable». Στη Ludit πιστεύουμε στην επίπονη αναζήτηση νέων σχημάτων, μορφών και υφών που μόνο η φύση προσφέρει και η γλυπτική ενσαρκώνει. Τα χέρια μας εκφράζουν το μυαλό μας και τον τρόπο που το τελευταίο συλλαμβάνει οτιδήποτε μας περιβάλλει. Στη Ludit πιστεύουμε ότι το περιβάλλον που ζούμε, μας διαμορφώνει, διαμορφώνει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και ενεργούμε. Στη Ludit πιστεύουμε στα εργαλεία και όχι στις μηχανές. Το χειροποίητο, δηλαδή, αυτό που κατασκευάζεται χρησιμοποιώντας τα χέρια αντί για τις μηχανές, είναι μια κατάσταση του νου παρά μια διαδικασία. Αν και το όνομα του brand Ludit εμπνεύστηκε από τους Λουδίτες , (Luddites)*, δεν αποκλείουμε τις μηχανές από καμία κατασκευαστική διαδικασία, αρκεί οι τελευταίες να μην αλλοιώνουν τη δημιουργικότητα, να μην περιορίζουν τη φαντασία και να μην βλάπτουν το περιβάλλον. Εξαιρούμε όμως τη μαζική παραγωγή και πιστεύουμε στον αργό, μοναδικό σχεδιασμό. Αυτός είναι ο λόγος που σκόπιμα δημιουργούμε ελαττώματα στα κομμάτια μας, ελαττώματα που κάνουν τα κομμάτια μοναδικά, όχι πανομοιότυπα με πολλές ανομοιότητες όταν συγκρίνονται. Γιατί είναι χειροποίητα”, μας λέει η δημιουργός Νατάσσα Καΐκα.

“Ούτε ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής δεν μπορεί να τα αντιγράψει! Στη Ludit έχουμε περάσει πολλά χρόνια πειραματιζόμενοι με τον πηλό. Το πώς θα κάνουμε τα κομμάτια ελαφριά αλλά ανθεκτικά, πώς θα αποφύγουμε τυχόν τοξικά υλικά, ήταν ζητήματα που έπρεπε να λυθούν. Μαθαίνοντας από τη φύση, δημιουργήσαμε τη δική μας φόρμουλα από πηλό, με τσιμέντο και χαρτοπολτό και χρησιμοποιούμε χρώματα και χρωστικές ουσίες που προορίζονται για χρήση από παιδιά. Όλα τα κομμάτια είναι μοναδικά, όχι πανομοιότυπα και σε σύγκριση παρουσιάζουν ανομοιότητες. Γιατί είναι χειροποίητα. Απολαύστε τα!”

Ολοκληρωμένη τη συλλογή μπορείτε να τη βρείτε στοThe Pop Up Project «Under the Greek Sun»,την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Ιουνίου, από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.

* Μια μυστική οργάνωση βασισμένη σε όρκο των Άγγλων εργατών κλωστοϋφαντουργίας τον 19ο αιώνα που εξεγέρθηκε ενάντια στις μηχανές της βιομηχανικής επανάστασης.

Spread the news & join us!

error: Content is protected !!