ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Η νέα ατομική έκθεση του Γιάννη Αδαμάκη με τίτλο Passepartout στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη!

Ο [Jean] Passepartout, αντιήρωας του Ιούλιου Βερν, δανείζει το όνομά του στην έκτη ατομική έκθεση του Αδαμάκη, στην γκαλερί Ζουμπουλάκη· σύμβολο της αιώνιας δοκιμασίας, της πολυμήχανης «ζαβολιάς», του ατέρμονου ταξιδιού που χαρακτηρίζουν όλη τη ζωγραφική πορεία του καλλιτέχνη.

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση του Γιάννη Αδαμάκη “Passepartout”, που εγκαινιάζεται την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024. Θα παρουσιαστούν ζωγραφικά έργα διαφόρων διαστάσεων.


Στα έργα της νέας δουλειάς συναντά κανείς εικόνες από το μεγαλύτερο μέρος της ζωγραφικής του πορείας. Σπαρμένες στον καμβά, εικόνες από τον Βερν, φωτογραφικές μνήμες, παιχνίδια ανασύρουν την περιπέτεια που ξεκινά από την παιδική ηλικία. Ανάμεσα σε όλα αυτά, ο ζωγράφος, όπως σημείωνει, «αγωνίζεται να κερδίσει μια ιλαρή ουτοπία, μια ανέφικτη διαβεβαίωση. Μια οδυνηρή εκπλήρωση».
Και συνεχίζει:

«Άδεια κάδρα. Λευκές σελίδες. Παιδικά αλογάκια. Ψάρια που ξανασαίνουν. Πλοία που στέκουν. Μπουνάτσες. Ακίνητες θάλασσες. Επίμονες φωτογραφίες. Βασανιστικές αναμνήσεις. Ευσυγκίνητες απαγγελίες. Ασταθείς πτήσεις. Ανύπαρκτες εικόνες περιφέρονται. Όσα εκμεταλλευτήκαμε. Όσους εκμεταλλευτήκαμε. Βοηθοί, αμπιγιέρ, θαλαμηπόλοι. Άνθρωποι σε δεύτερους ρόλους. Άνθρωποι που δεν καταγράφονται στον μύθο. Εμείς παίρνουμε τα εύσημα. Κερδίζουμε τα στοιχήματα. Τα δώρα. Την Πηνελόπη. Εμείς λάμπουμε. Ξορκίζουμε τους φόβους μας. Εισπράττουμε τα βραβεία. Τα χειροκροτήματα. Τα παράσημα της εσωτερικής μας ευταξίας. Κι όμως ταξιδεύουμε. Έγιναν οι ανακοινώσεις. Σφραγισμένα τα εισιτήρια. Θα το θυμάται η Ιστορία. Συνεχίζουμε και ταξιδεύουμε. Τραβάμε χαρτί. Ο κρουπιέρης μας χαμογελά. Καλύπτει τις προθέσεις του – Παγωμένα χέρια. Κρυμμένα συναισθήματα. Κρυμμένες προθέσεις. Μπερδεμένοι λογισμοί. Χλιαρές απογοητεύσεις – Είμαστε πρωταγωνιστές. Εμείς με κολλαριστά πουκάμισα. Εκείνοι, δεύτερα ρούχα. Δεύτερες σκέψεις. Πρόσθετες εμμονές. Ξαναφορεμένες ιδέες. Τα τρένα σφυρίζουν. Τα πλοία σφυρίζουν. Τα αυτοκίνητα αγωνίζονται να λάμψουν. Η μπάντα ερμηνεύει ξεφτισμένες μουσικές. Το λιμάνι φάνηκε. Μια ξεθωριασμένη εικόνα. Πατιναρισμένες ελπίδες»Γιάννης Αδαμάκης Ιανουάριος 2024

It’s good to know: Ο Γιάννης Αδαμάκης γεννήθηκε το 1959 στον Πειραιά. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε 37 ατομικές και πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Κύπρο, Νορβηγία, Πολωνία, Ρωσία και Τουρκία, ανάμεσα στις οποίες οι διεθνείς Art fairs: “Αrt Athina” (Αθήνα), “Art Jonction” (Νίκαια, Γαλλία), “Lineart” (Γάνδη, Βέλγιο), “Art Paris” (Παρίσι, Γαλλία) και “Art Thessaloni” (Θεσσαλονίκη). Έχει επίσης συμμετάσχει σε τρεις διεθνείς εικαστικές συναντήσεις: στο Τσερεποβέτς (Ρωσία), στο Μπίλεφελντ (Γερμανία) και στο Κουσάντασι (Τουρκία). Η έκθεση “Passepartout” είναι η έκτη ατομική του έκθεση στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη. Κείμενα του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά, εφημερίδες και εικαστικούς καταλόγους. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Διάρκεια: 30 Ιανουαρίου – 24 Φεβρουαρίου 2024
Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20

error: Content is protected !!