ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Υποδεχθείτε τον Σεπτέμβριο με τον Cy Twombly, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Μέχρι την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου θα διαρκέσει η έκθεση «ΘΕΪΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ: Cy Twombly και Eλληνική Aρχαιότητα» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Την έκθεση έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα χιλιάδες Έλληνες επισκέπτες, Διευθυντες Μουσείων του εξωτερικού, συλλέκτες, φιλότεχνοι και δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο.


Ο πρωτότυπος διάλογος μεταξύ 27 έργων του σύγχρονου Αμερικανού καλλιτέχνη Cy Twombly και 12 έργων της αρχαιότητας, όπως τον εμπνεύστηκαν ο Καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης, Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και ο Jonas Storsve, Επιμελητής στο Centre Georges Pompidou, έχει αποσπάσει τα καλύτερα σχόλια στην Ελλάδα και διεθνώς.
Η έκθεση περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά σχέδια και γλυπτά του Cy Twombly εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία που «συνομιλούν» με μια σειρά έργων της αρχαιότητας. Aπό τους πιο ενδιαφέροντες διαλόγους είναι μεταξύ των σύγχρονων έργων Αφροδίτη (1975), Παν (1975), Νίκη (1980), Απόλλων (1975), Διόνυσος (1975), Ορφεύς (1979), Ο Αρισταίος θρηνεί για τον θάνατο των μελισσών του (1973), Αφροδίτη Αναδυομένη (1979) και των αρχαίων έργων o Κορμός Αναδυομένης Αφροδίτης από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάφου, το Ανάγλυφο με παράσταση Ορφέως, Ευρυδίκης και Ερμή από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Νάπολης, το Άγαλμα Διονύσου από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας, το Αγαλμάτιο Απόλλωνος και το Ειδώλιο πτερωτής Νίκης από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.


Τις εντυπώσεις ωστόσο έχει κερδίσει το περίφημο Αγγείο François, γνωστό και ως Κρατήρας του Εργότιμου και του Κλειτία, ένα ορόσημο στην ανάπτυξη της αρχαίας ελληνικής κεραμικής και αγγειογραφίας που για πρώτη φορά ταξίδεψε εκτός Ιταλίας, από το αρχαιολογικό μουσείο της Φλωρεντίας. Για το Aγγείο François που μετά τις 3 Σεπτεμβρίου επιστρέφει στη Φλωρεντία, έχει λεχθεί ότι η μοναδικότητά του είναι τέτοια ώστε ακόμη και αν χάνονταν όλα τα άλλα αγγεία και διατηρείτο μόνο αυτό, θα ήταν ικανό να μιλήσει για την ελληνική μυθολογία και για τον κώδικα της αρχαϊκής ελληνικής τέχνης.


Στην έκθεση, που πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Cy Twombly Foundation, γίνονται ξεναγήσεις κάθε Πέμπτη στις 18.30.
Aναζητείστε στο Cycladic Shop τον δίγλωσσο κατάλογο της έκθεσης καθώς και μια σειρά αντικειμένων, εμπνευσμένων από αυτήν.

«ΘΕΪΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ: Cy Twombly και Eλληνική Aρχαιότητα»
Μέχρι Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4, Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου 1
106 74, Αθήνα
Τηλ.: (+30) 210 7228321-3
W: www.cycladic.gr
Facebook: CycladicArtMuseum
Instangram: Cycladic_museum

error: Content is protected !!