#WhoMadeMyClothes?

20/04/2015 • GO, MAKE

Τα ρούχα πάντα λέγανε μια ιστορία για αυτόν που τα φοράει.

Τώρα, μπορούν να πουν μια ακόμα καλύτερη ιστορία…

fashion4

It’s good to know: Στις 24 Απριλίου 2013, 1.133 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν το εργοστάσιο του συγκροτήματος της Rana Plaza κατέρρευσε στην Ντάκα του Μπαγκλαντές. Περισσότεροι τραυματίστηκαν. Σήμερα, πολλοί άνθρωποι ακόμα υποφέρουν ως αποτέλεσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας στη μόδα. Ευαισθητοποιούμε τον κόσμο για τις μεγάλες προκλήσεις της βιομηχανίας της μόδας, να δείξουμε ότι η αλλαγή είναι εφικτή και να γιορτάσουμε αυτούς που ήδη βρίσκονται στο ταξίδι δημιουργίας μιας ηθικής και βιώσιμης βιομηχανίας μόδας. Μιας βιομηχανίας που σέβεται τα ανθρώπινα και εργατικά δικαιώματα, που προστατεύει το περιβάλλον και τα ζώα, που προωθεί αρχές ηθικής παραγωγής με χρήση οικολογικών και ανακυκλώσιμων πρώτων υλών.

Η Fashion Revolution Day λέει «Έως εδώ

Στις 24 Απριλίου, άνθρωποι ανά τον κόσμο- από σχεδιαστές και fashion icons, μέχρι άνθρωποι σε κεντρικά μαγαζιά και οίκους υψηλής ραπτικής, από παραγωγοί βαμβακιού έως εργάτες εργοστασίων, ακαδημαϊκοί, και εκπρόσωποι μέσων μαζικής ενημέρωσης, μέχρι οποιοδήποτε άτομο ενδιαφέρεται για το τι φοράει- όλοι θα ενωθούν μαζί για να πουν το ίδιο πράγμα.

Ο κόσμος της μόδας και όχι μόνο «επαναστατεί» στις 24 Απριλίου, θέλοντας να δώσει το δικό του μήνυμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από τις ανθρώπινες και κοινωνικά αποδεκτές συνθήκες εργασίας.

Με σύνθημα «who made my clothes» το παγκόσμιο κίνημα Fashion Revolution Day, που φέτος δραστηριοποιείται σε 68 χώρες, επιδιώκει να κινητοποιήσει τους πολίτες, να αναρωτηθούν τι κρύβεται πίσω από τα ταμπελάκια των ρούχων τους και να ρίξει φως στη βιομηχανία της μόδας και τη διαδικασία παραγωγής.
Η ελληνική ομάδα του Fashion Revolution διοργάνωσε για το 2015, 14 δράσεις ευαισθητοποίησης σε όλη την Ελλάδα. Στις 24 Απρίλιου, θα γιορτάσουμε την Ημέρα Επανάστασης της Μόδας σε ένα μεγάλο event στην Αθήνα αλλά και σε δράσεις που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορα σημεία της χώρας. Κατά τη διάρκεια της μέρας θα παρουσιαστούν μερικές από τις δράσεις, που έχουν ήδη υλοποιηθεί, ενώ οι υπόλοιπες θα συνεχίσουν να τρέχουν μέσα στη χρονιά.

fashion1
Σκοπός είναι η συγκεκριμένη ημερομηνία – επέτειος του τραγικού δυστυχήματος στο εργοστάσιο Rana Plaza, στο Μπαγκλαντές που κόστισε τη ζωή 1.133 ανθρώπων, να αποτελέσει έναυσμα και στη χώρα μας, για τη δημιουργία ενός οργανωμένου κινήματος που ζητά διαφάνεια στην παραγωγική αλυσίδα και στηρίζει τους Έλληνες παραγωγούς.
Συγκεκριμένα, στις 24 Απριλίου η οργανωτική ομάδα του Fashion Revolution στην Ελλάδα, σας καλεί να γίνεται και εσείς κομμάτι του παζλ της αλλαγής και να αναρωτηθείτε «Ποιός έφτιαξε τα ρούχα μου;» μέσα από τις παρακάτω δράσεις.

fashion3
Φορέστε λοιπόν, ένα ρούχο σας «Inside Out» και ελάτε στο μεγάλο event που θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο της Αθήνας στην Tαράτσα BIOS, Πειραιώς 84 στις 21.00 και θα περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:
1. «Transparency Portraits» – Μία δράση του Fashion Revolution Greece by Petros Sofikitis
«Η διαφάνεια στη μόδα είναι τόσο σημαντική όσο το καθαρό νερό για εμάς.»
Χρησιμοποιώντας το στοιχείο του νερού, που συμβολίζει τη διαφάνεια, γνωστοί Έλληνες αφήνονται να βραχούν δίνοντας έτσι το δικό τους μήνυμα.
Παρακολουθήστε αποκλειστικά το βίντεο μίνι τρέιλερ της έκθεσης Transparency Portraits, η οποία ετοιμάζεται και θα παρουσιαστεί μέσα στη χρονιά. Δείτε, μέσα από backstage photos, πώς γνωστοί Έλληνες και Ελληνίδες βράχηκαν προσκαλώντας σας μαζί με την ομάδα του Fashion Revolution Greece στον κόσμο των χρωμάτων και του νερού.
2. Ο TOKKOI γράφει το καινούριο του κομμάτι «Stories Untold» επηρεασμένος από το ατύχημα στο Ράνα Πλάζα του Μπαγκλαντές. Η χαμένη παιδική αθωότητα, οι αγωνίες και τα κατεστραμμένα όνειρα των εργατών στα sweatshops, ξετυλίγονται μέσα από αλληγορικούς στίχους, σε μια ατμοσφαιρική, downtempo σύνθεση. Το «Stories Untold» θα «ντύσουν», το video clip και οι φωτογραφίες της Αθηνάς-Νίκης Ακρίβα.

fashion2

Την ίδια μέρα από τις 17.00 μέχρι τις 21.00 στο Μαρούσι θα πραγματοποιηθεί η δράση «Mannequins on the Street».
Φέτος, στο Μαρούσι οι κούκλες επαναστατούν και βγαίνουν στους δρόμους για να συναντήσουν τους περαστικούς και να πουν τις ιστορίες τους. Το Fashion Revolution, ο Δήμος Αμαρουσίου και ο Εμπορικός Σύλλογος Αμαρουσίου ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν το κοινό τους και να τους καλέσουν να πάρουν μέρος στην Επανάσταση της Μόδας. Στις 24 Απριλίου στο εμπορικό κέντρο Αμαρουσίου ένα μεγάλο party θα δώσει την ευχάριστη νότα μεταφέροντας το αισιόδοξο μήνυμα ότι όλοι μαζί μπορούμε!
Παράλληλα, με τις παραπάνω δράσεις θα λάβει χώρα μία διαδραστική εκδήλωση στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης στις 12.00μμ.
Στις 24 του Απρίλη, 10 γυναίκες θα ράψουν επί τόπου και θα εφαρμόσουν πάνω σε σώματα κούκλας φορέματα από χαρτί.  Η δράση θα λάβει χώρα στην Αλεξανδρούπολη, στον κεντρικό δρόμο Λεωφόρο Δημοκρατίας μπροστά στο Coco-mat.
Γιορτάζουμε, λοιπόν, τη μόδα και διαδίδουμε τον ενθουσιασμό μας για αυτήν στο Fashion Revolution Day, στις 24 Απριλίου!
Γίνετε πρέσβεις του Fashion Revolution στις 24 Απριλίου βγάζοντας μια selfie δείχνοντας την ετικέτα στα ρούχα σας και ρωτώντας τον σχεδιαστή ή την μάρκα

One Response to #WhoMadeMyClothes?

  1. Despina Ps. says:

    Τέλεια ιδέα και είναι πολύ ωραίο το γεγονός ότι δεν συμμετέχει μόνο η Αθήνα αλλά θα γίνουν δράσεις και σε άλλες πόλεις όπως η Αλεξανδρούπολη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons