ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

minaokΠόσα χρόνια γνωριζόμαστε με την Μίνα; Με την Μίνα Παπαθεoδώρου-Βαλυράκη, την έντονη προσωπικότητα της, τα έντονα χρώματα της, την έντονη τέχνη της, την όμορφη “τρέλα” της που σε παρασύρει, σε γεμίζει εμπνεύσεις, σε ταξιδεύει μαζί της με τις ταχύτητες των Ferrari που της αρέσει να ζωγραφίζει…Έχουμε ταξιδέψει κιόλας μαζί, αρκετές φορές…Για τις εκθέσεις της, για σπουδαίες πρωτοβουλίες της, η Μίνα γενικά, ταξιδεύει την Ελλάδα μαζί της…Όπως τότε -μία αιωνιότητα μου φαίνεται- που πήγα μαζί της στις Βρυξέλλες. Για άλλη μία όμορφη παρουσίαση της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο«Δεν έχει αρχή και τέλος η τέχνη… Η τέχνη στροβιλίζεται και στριφογυρίζει. Δεν νομίζω ότι ζωγραφίζω, ας πούμε, καλύτερα από τότε που ήμουν δεκατριών ετών. Απλώς τώρα εκφράζομαι με περισσότερες «προκαταλήψεις». Τότε, στην αρχή, τα πράγματα ήταν τελείως αθώα, αλλά η εποχή της αθωότητας επανέρχεται» λέει η φίλη μου πλέον, και περιμένω πως και πως να απολαύσω άλλη μία έκθεση της στο Golden Hall αυτή τη φορά.

2

Μεθαύριο Παρασκευή 3 έως και τις 18 Οκτωβρίου,  με αφορμή το μεγάλο αφιέρωμα του Golden Hall στην Ιταλία, με τη νέα έκθεση της Μίνας Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη αλλά και την έκθεση «στον αστερισμό της Μαρία Κάλλας»!
Υπό τον τίτλο “Velocita F1 2014” στις 3 Οκτωβρίου σε αίθουσα του 1ου ορόφου του Golden Hall θα εγκαινιαστεί έκθεση της Μίνας Παπαθεοδώρου Βαλυράκη. Πραγματοποιείται σε συνεργασία με την γκαλερί Kapopoulos Fine Arts. H συγκεκριμένη έκθεση, έρχεται μετά την μεγαλειώδη αναδρομική έκθεση της Μίνας στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στην Ερμούπολη της Σύρου, με τίτλο “Ταξίδια διασταυρώσεις”.

1

Τα έργα που θα εκτεθούν στον 300 τ.μ. χώρο της αίθουσας είναι κυρίως μεγάλων διαστάσεων και προέρχονται από την αγαπημένη θεματική ενότητα της δυναμικής καλλιτέχνιδας με τη διεθνή εικαστική παρουσία, της Formula 1. Στο σύνολο τους τα έργα της Μίνας Παπαθεοδώρου Βαλυράκη υπηρετούν το τρίπτυχο, που χαρακτηρίζει τη ζωγράφο: ύπαρξη-κίνηση-εξέλιξη. Η αεικίνητη ζωγράφος δεν ζωγραφίζει μόνο την ταχύτητα στη θεματική της «Formula 1», αλλά μέσα από την ένταση του χρώματος και τη δυναμική των σχεδιαστικών γραμμών της, αυτή την ίδια τη δίψα για ζωή και για έκφραση. Ζωντανός ρυθμός, πηγαίο συναίσθημα, διαρκής ανάπτυξη.
Η μορφή των αγωνιστικών αυτοκινήτων και η απόδοση της ταχύτητας απασχόλησε την καλλιτέχνη ήδη από τα φοιτητικά της χρόνια με αφορμή τις επισκέψεις της στο Μόντε Κάρλο και στο Grand Prix της Φόρμουλα 1. Εκεί δέχθηκε το ερέθισμα να μελετήσει το μεγαλείο της κίνησης σε σχέση με την εξαιρετικά μελετημένη σχεδιαστικά μορφή ενός αντικειμένου το οποίο μέσα από τη συνεχή εξέλιξή του, αποτελεί αριστούργημα τεχνολογίας. Έτσι γεννήθηκε η θεματική ενότητα «Φόρμουλες». Το χρώμα δίνει εδώ τον παλμό της ταχύτητας και από μέσο έκφρασης γίνεται συνάμα και μέσο ελευθερίας. Οι σίγουρες γραμμές των συνθέσεων καταφέρνουν να ευαισθητοποιήσουν, πέρα από το οπτικό νεύρο και το ακουστικό καθώς ο θεατής «ακούει με τα μάτια» τον εκκωφαντικό ήχο της μηχανής και τη θηριώδη τριβή του ελαστικού στην άσφαλτο.
Η αποτύπωση της πραγματικότητας εκφράζεται από τις ουσιαστικές αλήθειες των θεμάτων και των αντικειμένων, με την εκφραστικότητα του προσωπικού αφαιρετικού παραστατικού εξπρεσιονισμού της καλλιτέχνιδας να σέβεται στο έπακρο την ακεραιότητα της μορφής αλλά και της εικόνας στο σύνολό της, μεταδίδοντας παράλληλα μια έντονη συναισθηματική και ασυγκράτητη προσμονή για την κατάκτηση της ζωής.
Ο Ισπανός τεχνοκριτικός Luis Gonzalez Robles βρήκε τα λόγια να περιγράψει την αίσθηση που αφήνουν τα έργα της ζωγράφου με τα λόγια αυτά: «με υπεροχή στις πινελιές, σχεδόν επιθετική θα τολμούσα να πω το έργο της, πλημμυρισμένο από φως και ζωή, ξέρει να μιλάει με την δική της αυθόρμητη φωνή που ξεσπάει γεμάτη από αυτό το μεσογειακό φωτεινό ήλιο, που μας ενώνει σε μια κοινή αντίληψη ζωής.»

 

ok callasΠαράλληλα, στην ίδια αίθουσα η Εταιρεία για το Κτήριο της Όπερας & της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας»,  διοργανώνει έκθεση με την επωνυμία «Στον αστερισμό Maria Callas». Θα εκτεθεί το κοστούμι του Ν. Φωκά από την όπερα «Μήδεια» του 1961 στην Επίδαυρο, έργα τέχνης εμπνευσμένα από αυτήν, λευκώματα, σπάνιο φωτογραφικό υλικό από παραστάσεις της και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό όχι μόνο από την ζωή και την καλλιτεχνική πορεία της, αλλά και παραγωγές της Εταιρείας, όπως την έκθεση στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών το 2004, τα, εμπνευσμένα από ρόλους που ερμήνευσε η Maria Callas, «Γλυπτά Κοστούμια Όπερας», κατασκευασμένα από λωρίδες αλουμινίου και την συναυλία με την Ορχήστρα Musica Aeterna –για πρώτη φορά στην Ελλάδα- με διευθυντή ορχήστρας τον Θόδωρο Κουρεντζή και σολίστ τις Vesselina Kasarova και Simone Kermes, στο Ηρώδειο, το 2007.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου, στις 19:00 ενώ πέρα από την έκθεση οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωριστούν με σημαντικούς φορείς της Ιταλίας στη χώρα μας, να δοκιμάσουν αυθεντικές Ιταλικές γεύσεις αλλά και να απολαύσουν ιταλική μουσική.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Καθημερινά 12.00-20.00 και Σάββατο 12.00-20.00
Διοργανωτές είναι το Golden Hall και το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Αθήνας

error: Content is protected !!