ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Η Βανέσσα Αναστασοπούλου και η Ελένη Θεοφυλάκτου στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη!

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει για πρώτη φορά την έκθεση με σχέδια μεικτής τεχνικής των Βανέσσας Αναστασοπούλου και Ελένης Θεοφυλάκτου, από 23 Ιανουαρίου έως 15 Φεβρουαρίου 2014.

vanessa cover

Στη σειρά των έργων της Βανέσσας Αναστασοπούλου έχουν χρησιμοποιηθεί μολύβια, ακουαρέλες και κλωστές σε χειροποίητα χαρτιά. Όπως μας λέει και η ίδια, «είναι δουλεμένα με επιμέλεια και προσοχή στη λεπτομέρεια, ανάλογη της εύθραυστης και μετέωρης ύπαρξης μας. Οι εικόνες, όλες μαζί και η καθεμία χωριστά, θέτουν ερωτηματικά για το πέρασμα μας μέσα από το χώρο και το χρόνο.
Ξανά και ξανά με «ιαπωνική» επιμονή και υπομονή, προσπαθείς, μετά την πρόσληψη και την καταγραφή μιας εικόνας και των επεκτάσεων της, να την επεξεργαστείς, να την αποκωδικοποιήσεις.
Και ξαφνικά, ίσως έχεις ακουμπήσει σε κάτι. Σκέψεις, που θα μπορούσαμε να τις ονομάσουμε σκέψεις φτερού, γεννιούνται από τυχαίες σημειώσεις και σιγά σιγά, λίγο λίγο, μεταμορφώνονται σε καταθέσεις».

Τα έργα της Ελένης Θεοφυλάκτου, όπως γράφει ο Θάνος Σταθόπουλος, (κυρίως σχέδια με μολύβι και κάρβουνο) είναι αποτέλεσμα δουλειάς των τελευταίων πέντε ετών. Μέσα από το προσωπικό της ιδίωμα, την ιδιαιτερότητα της καθαρής γραφής της, η ζωγράφος μας μεταφέρει, όπως συνηθίζει, σε έναν οικείο όσο και ανοίκειο κόσμο (πραγματικό, φανταστικό, ονειρικό, ψυχοπνευματικό, ίσως και υπερβατικό, πάντως απολύτως εσωτερικό, δηλαδή εσωτερικευμένο), όπου επικρατούν η σιωπή, το παράδοξο, η ανεστραμμένη καθημερινότητα, η έκπληξη, οι συνειρμοί, η ανησυχητική αίσθηση ή η ησυχία του τέλους. Μικρά ή μεγάλα κομμάτια σιωπής, παύσεις, μπροστά στην επίγνωση του αναπόδραστου ορίζουν τις μορφές, τη λοξή εικονοποιία, τις καταστάσεις και τον περιβάλλοντα χώρο.

theofilaktou2ok

Η σιωπή, είτε μέσα από την προσευχή για την αποτροπή του επικείμενου τέλους είτε μέσα από την πλήρη αποδοχή του, αποτελεί εν τέλει την μόνη σκευή έναντι του θανάτου.

Η Βανέσσα Αναστασοπούλου γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Wimbledon School of Art (BA. Hons, 1992-1995) και στο Royal College of Art (MA. Painting). Έχει παρουσιάσει τέσσερις ατομικές εκθέσεις και από το 1997 έχει συμμετάσχει σε πολλές ατομικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε διεθνείς συλλογές (Deutsche Bank, British Airways, Aylesford Newsprint).

vanessa2ok

Η Ελένη Θεοφυλάκτου τελείωσε τη Δραματική Σχολή της Ρ. Πατεράκη το 1986 και την Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. το 1991.Έζησε ένα χρόνο στο Λονδίνο (2001-2002) ολοκληρώνοντας τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη ζωγραφική και τις οπτικές θεωρίες στο University of East London. Διδασκει στη δευτεροβαθμια εκπαίδευση. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλαδα και στο εξωτερικο.

theofilaktouok

error: Content is protected !!