ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Το ph.έλαιον πήρε το όνομά του από το ελληνικό γράμμα “Φ” και είναι ένα από τα καλύτερα ελαιόλαδα του κόσμου!

Γνώρισα ένα ελαιόλαδο τόσο ξεχωριστό από όσα είχα έως τώρα δοκιμάσει που θέλησα με μιας να σας το συστήσω μέσα από αυτές εδώ τις σελίδες. Το γνώρισα σχεδόν “τυχαία”, όπως μου στέλνονται αρκετά άλλα προϊόντα για να δοκιμάσω, κάποια μέσω μίας προγραμματισμένης συνεργασίας και άλλα επειδή το brand θέλει το απαιτητικό κοινό του Fay’s Control να ενημερωθεί για την γνώμη μου, εφόσον αυτό μου αρέσει. Το ph.έλαιον ανήκει στην δεύτερη περίπτωση. Στην οποία, η αναγνώστρια του Fay’s Control και Μοριακός Βιολόγος (BSc), MSc Ιατρικής Γενετικής, PhD Mοριακής Βιολογίας Διαιτολογίας Διατροφής, Δέσποινα Χουμεριανού, αφού μου έγραψε ένα άκρως κολακευτικό mail σχετικά με την δουλειά μου για να μου συστήσει το βραβευμένο με το πρώτο παγκόσμιο χρυσό μετάλλιο ανάμεσα σε 1569 δείγματα από διάφορες ελαιοπαραγωγικές χώρες στα Olympia Health and Nutrition Awards  ph. έλαιον, μου έστειλε ένα δείγμα από το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο που όπως ή ίδια μου εξήγησε “παράγεται σε ελαιοτριβείο ψυχρής έκθλιψης το οποίο είναι μεταφερόμενο και έχει τοποθετηθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, σε απόσταση 400 μέτρων από τον ελαιώνα. Έτσι εξασφαλίζεται η άμεση επεξεργασία του καρπού χωρίς καθυστέρηση. Οι πρώτοι καρποί συλλέγονται το πρωί, το πρώτο ελαιόλαδο παράγεται μέσα σε μία ώρα ενώ η διαρκής τροφοδοσία εξασφαλίζει ότι οι καρποί «δεν περιμένουν» για ώρες ή ακόμη και για μέρες ώστε να ολοκληρωθεί όλη η συγκομιδή και να καταλήξουν στο ελαιουργείο. Έτσι εν μέρει εξασφαλίζονται τα χαμηλά οξέα. Ωστόσο, η χαμηλή οξύτητα δεν συνάδει απαραίτητα με την καλή ποιότητα. Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι η επεξεργασία του καρπού γίνεται «εν ψυχρώ» δηλαδή σε θερμοκρασία κάτω των 27 °C. Συνεπώς, το παραγόμενο ελαιόλαδο διατηρεί το άρωμα, τη γεύση και όλα τα ωφέλιμα συστατικά του και κυρίως την υψηλή συγκέντρωση φαινολών”.

Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα το 1910 το πρώτο μηχανουργείο λειτούργησε στην πόλη του Ηρακλείου (Χανιώπορτα), από την οικογένεια Χουμεριανού. Με τα τότε υπάρχοντα και υποτυπώδη τεχνικά μέσα σ’ αυτό το μηχανουργείο η οικογένεια Χουμεριανού κατασκεύαζε και εγκαθιστούσε γεννήτριες ηλεκτρικού, μηχανήματα παραγωγής λαδιού για τις πρώτες φάμπρικες, αλλά και αγροτικά μηχανήματα. Το μηχανουργείο καταστράφηκε κατά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και επαναλειτούργησε το 1945 με το πολεμικό υλικό να αποτελεί πρώτη ύλη για ένα νέο παραγωγικό μηχανισμό σε νέο χώρο. Ο Μίλτος Χουμεριανός, παιδί 3 ης γενιάς από τη δεκαετία του 1970 έχει ως κύρια εργασία τις κατασκευές μηχανημάτων, δραστηριότητα η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα μαζί με τους γιούς του Αλέξανδρο και Μιλτιάδη. Και οι δύο είναι δραστήρια στελέχη της επιχείρησης με εξειδίκευση στο σχεδιασμό και την κατασκευή μηχανημάτων που προσφέρουν οικολογικές και οικονομικές λύσεις τόσο στην οικιακή όσο και στην επαγγελματική χρήση. Τα ταξίδια στο εξωτερικό με αφορμή την παρακολούθηση σχετικών εκθέσεων και μουσείων έφεραν την οικογένεια σε επαφή με σύγχρονες τεχνολογίες εξαγωγής ελαιολάδου βασισμένες σε γνώσεις του παρελθόντος. Η προμήθεια ατομικού ελαιοτριβείου ψυχρής έκθλιψης και η πρώτη προσπάθεια εξαγωγής ελαιολάδου από τους ιδιόκτητους ελαιώνες έγινε το 2016. Μετά από 2 χρόνια εντατικής ενασχόλησης με την καλλιέργεια, τη συγκομιδή και την παραγωγή από το 2018 το τελικό προϊόν ph.έλαιον αποτελεί ένα ελαιόλαδο ανώτερο του μέσου όρου από διεθνής δειγματοληψίες

Αυτό που γνώριζα επίσης ήταν πως αυτό το ξεχωριστό Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο το τρώμε αποκλειστικά ωμό, δεν χαραμίζεις ούτε μία από τις πολύτιμες σταγόνες του για οποιαδήποτε άλλη μαγειρική διεργασία, καθώς η θερμοκρασία επηρεάζει τη συγκέντρωση των φαινολών, έτσι μειώνεται η φαρμακευτική του δράση.

Το ph.έλαιον πήρε το όνομά του από το ελληνικό γράμμα “Φ” και την αρχαία ελληνική λέξη “έλαιον” που σημαίνει το λιπαρό υγρό, που λαμβάνεται με την έκθλιψη του καρπού της ελιάς. Το “Φ” είναι διακριτό στο λογότυπο για να υπενθυμίζει την υψηλή περιεκτικότητα του ph.έλαιον σε φαινόλες (phenols), οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική και φαρμακευτική δράση. O πράσινος εξαγωνικός δακτύλιος με την συναπτόμενη πράσινη γραμμή αντιπροσωπεύουν τη χημική δομή μίας φαινόλης, δηλαδή του βενζολίου με το υδροξύλιο χαρακτηριστικό των φαινολών.

Έτσι χθες, όταν μετά από ένα επαγγελματικό μου ραντεβού στο Salumaio στάθηκα μπροστά στην ελιτίστικη του βιτρίνα με τα καλύτερα delicatessen προϊόντα της Ελληνικής και της Ιταλικής γης, για να επιλέξω το μεσημεριανό μας γεύμα, βρήκα την καλύτερη ευκαιρία να παραγγείλω τα εκλεκτότερα που θα συνόδευαν το ph. έλαιον μου: την συγκλονιστική Burrata με μία βελούδινη  stracciatella και κρέμα, καρδιές από μικρές σφικτές αγκινάρες, Bresaola για να την σερβίρω με άγρια ρόκα, vitello tonnato με ζεστή πατατοσαλάτα, και όλα αυτά, σερβιρισμένα με τις πολύτιμες σταγόνες του σπάνιου έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, κορωνέικης ποικιλίας που καλλιεργείται στο νομό Ηρακλείου.

Το ph.έλαιον παράγεται σε ελαιοτριβείο ψυχρής έκθλιψης το οποίο είναι μεταφερόμενο και έχει τοποθετηθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, σε απόσταση 400 μέτρων από τον ελαιώνα. Έτσι εξασφαλίζεται η άμεση επεξεργασία του καρπού χωρίς καθυστέρηση. Οι πρώτοι καρποί συλλέγονται το πρωί, το πρώτο ελαιόλαδο παράγεται μέσα σε μία ώρα ενώ η διαρκής τροφοδοσία εξασφαλίζει ότι οι καρποί «δεν περιμένουν» για ώρες ή ακόμη και για μέρες ώστε να ολοκληρωθεί όλη η συγκομιδή και να καταλήξουν στο ελαιουργείο. Έτσι εν μέρει εξασφαλίζονται τα χαμηλά οξέα. Ωστόσο, η χαμηλή οξύτητα δεν συνάδει απαραίτητα με την καλή ποιότητα. Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι η επεξεργασία του καρπού γίνεται «εν ψυχρώ» δηλαδή σε θερμοκρασία κάτω των 27 °C. Συνεπώς, το παραγόμενο ελαιόλαδο διατηρεί το άρωμα, τη γεύση και όλα τα ωφέλιμα συστατικά του και κυρίως την υψηλή συγκέντρωση φαινολών. Τέλος, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του ελαιοτριβείου είναι πολύ μικρό καθώς δεν υπάρχουν υγρά απόβλητα ενώ τα στερεά λόγω της σύστασής τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις καλλιέργειες ως βελτιωτικά εδάφους.

Για να διαπιστώσω και μόνη μου με μιας, όλα αυτά που το ολόχρυσο αυτό μπουκάλι μου είχε υποσχεθεί στην ταυτότητα του.  Την υπέροχη, ελαφρώς πικρή και πικάντικη γεύση του και τα φρουτώδη χαρακτηριστικά του.

Αν και χιλιάδες χρόνια τώρα ως Έλληνες έχουμε το προνόμιο να καταναλώνουμε τον «πράσινο χρυσό», χρειάζεται να θέσουμε εκ νέου τα θεμέλιά της ποιότητας και να απολαύσουμε μετά γνώσεως το πανάρχαιο ελιξίριο.
Το ελαιόλαδο, έκανε την Κρητική διατροφή να ξεχωρίζει και να αποτελεί παράγοντα μακροζωίας. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι τα τελευταία χρόνια ένα επιπλέον ισχυρό κριτήριο ποιότητας του ελαιολάδου αποτελεί το περιεχόμενό του σε φαινόλες. Φαίνεται μάλιστα πως τα οφέλη της κατανάλωσης ελαιολάδου για την υγεία σχετίζονται με την παρουσία φαινολικών ενώσεων και όχι με το ελαιόλαδο καθ’ εαυτό. Ειδικότερα, έχει αποδειχθεί ότι η ελαιοκανθάλη αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές φαινόλες, με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώση δράση που παρεμβαίνει σε διαδικασίες που σχετίζονται με τη φλεγμονή, τη νόσο Alzheimer και του σχηματισμού καρκινικών κυττάρων και της ανάπτυξης τους.

Το ph.έλαιον φυλάσσεται σε ψυχόμενες δεξαμενές με ελεγχόμενη θερμοκρασία υπό αέριο άζωτο μέχρι τη ζήτηση και την εμφιάλωση, σε σκουρόχρωμα μπουκάλια που γεμίζουν μία φορά με πώμα ασφαλείας. Όλα τα παραπάνω εξασφαλίζουν τη διατήρηση της ποιότητας, ειδικότερα τη συγκέντρωση των φαινολών, μέσα στο χρόνο.

Ένα ξεχωριστό προϊόν το οποίο κατέχει ισχυρισμό υγείας από το 2018 είναι το υψηλά φαινολικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ph.έλαιον. Σύμφωνα με αναλύσεις από το Tμήμα Φαρμακευτικής (Τομέας φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών προϊόντων) του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, προκύπτει ότι ημερήσια κατανάλωση 20 γραμμαρίων από το ph.έλαιον περιέχει >5mg υδροξυτυροσόλης και παραγώγων της ανά 20 γρ προϊόντος και προστατεύει την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος σύμφωνα με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης 432/2012.
Το προϊόν έχει βραβευθεί επανειλημμένα στα Olympia Health and Nutrition Awards και μάλιστα με το πρώτο παγκόσμιο χρυσό μετάλλιο ανάμεσα σε 1569 δείγματα από διάφορες ελαιοπαραγωγικές χώρες.

Χαρακτηριστικά της υψηλής ποιότητας του ph.έλαιον είναι η πικρή γεύση και πικάντικη καύση στο πίσω μέρος του λαιμού. Χθες το μεσημέρι το δοκιμάσαμε -φυσικά ωμό- μαζί με τα εκλεκτότερα που επιλέξαμε για να τιμήσουμε τις διακρίσεις και τα παγκόσμια βραβεία του.

Σήμερα, οι απαιτήσεις και το στρες της σύγχρονης ζωής αν μη τι άλλο οφείλουν να μας επαναφέρουν σε μια ισχυρή φάση κατανάλωσης προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας και ενώ η αγορά προσφέρει όλο και περισσότερο υψηλού επιπέδου ελαιοκομικά προϊόντα, είναι απαραίτητο να γνωριστούμε εκ νέου με τον παλιό γαστρονομικό μας αγαθό. Η κατανάλωση ελαιολάδου είναι γεγονός στην καθημερινότητα των περισσότερων νοικοκυριών στην Ελλάδα ωστόσο για να αποκομίσουμε τα σημαντικά οφέλη για την υγεία στο πλαίσιο ενός υγιεινού τρόπου ζωής, θα πρέπει να στραφούμε και στην ημερήσια κατανάλωση ωμού υψηλά φαινολικού ελαιολάδου. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα με τα μέσα που διαθέτει και τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις ευεργετικές ιδιότητες του υψηλού φαινολικού ελαιολάδου για την υγεία, ξεκάθαρα έχει αποδείξει την αρχαία σοφία του Ιπποκράτη ότι η τροφή είναι, πράγματι, το φάρμακό μας.

Ό,τι εκλεκτότερο για την καθημερινή διατροφή μας!

It’s good to know: στη βράβευση για τα Olympia Health and Nutrition Awards το Μάιο του 2019 στην Παλαιά Βουλή της Αθήνας για πρώτη φορά ανακοινώθηκαν σημαντικά αποτελέσματα με ισχυρές ενδείξεις για τις θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου με υψηλή ελαιοκανθάλη, από δυο αμερικάνικα πανεπιστήμια σχετικά με την δράση του υψηλού φαινολικού ελαιολάδου σε ασθενείς με ήπια νοητική έκπτωση (πρόδρομο στάδιο της νόσου Αλτζχαιμερ) και με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία ενώ ανακοινώθηκε η έναρξη τριών μελετών σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, σε ασθενείς με διαβήτη αλλά και σε αθλητές για την αύξηση της αντοχής.

Την επόμενη φορά που θα αγοράσετε ελαιόλαδο, επιλέξτε το καλύτερο. Και το συγκεκριμένο, το ph.έλαιον που έχει διακριθεί και βραβευθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, μπορείτε να προμηθευτείτε  εδώ ή να επικοινωνήσετε με την εταιρία Α&Μ Χουμεριανός στο 2810 881312.

Και χαίρομαι πολύ που μέσα από την δουλειά μου, μου δίνεται η ευκαιρία να γνωρίζω και να προτείνω τόσο εξαιρετικά προϊόντα, όπως αυτό.

error: Content is protected !!