ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Το Μουσείο Μπενάκη παραμένει ανοικτό στις οθόνες μας!

#MuseumFromHome και από την Τετάρτη 13 Μαΐου 2020 και κατά τη διάρκεια της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των μουσείων, μπορούμε να έχουμε μια εμπειρία της έκθεσης Robert McCabe – Κατερίνα Λυμπεροπούλου. «Ο Τελευταίος Μοναχός των Στροφάδων», μέσα από μοναδικές λήψεις των έργων και του εκθεσιακού χώρου στον ιστότοπο του Μουσείου Μπενάκη στη σελίδα benaki.org/Strofades.

Από το άνοιγμα των μουσείων και έως τις 13 Σεπτεμβρίου η έκθεση -σε επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Ελένης Αθανασίου- θα περιμένει το κοινό της στην Αίθουσα Σ. & Ε. Κωστοπούλου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού.

Ο Robert McCabe και η Κατερίνα Λυμπεροπούλου υποδέχονται την Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα κατά την διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου “Ο Τελευταίος Μοναχός των Στροφάδων”, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, τον Δεκέμβριο του ’18

Σε μια απομονωμένη γωνιά του Ιονίου βρίσκεται ένα μικρό νησάκι, μόλις το 1/3 ενός αεροδιάδρομου, το νησί Σταμφάνη του Συμπλέγματος των Στροφάδων. Παρ’ όλο το μέγεθός του, το νησί είναι μοναδικό για τη ιστορία του και για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του, χάρη στη μοναδική γεωλογική του φυσιογνωμία.
Εκεί δεσπόζει ένα καστρομονάστηρο που ίδρυσε ένας Βυζαντινός αυτοκράτορας στο οποίο άκμαζε μια αυτάρκης μοναστική κοινότητα. Στον αμυντικό πύργο του συγκροτήματος βρίσκεται ένας οχυρωμένος ναός,  μοναδική περίπτωση για τον ορθόδοξο κόσμο – για προστασία από τους αδίστακτους πειρατές, τους Τούρκους και τους Αλγερινούς.
Σήμερα, αυτό το μνημειακό συγκρότημα θέτει ένα τεράστιο δίλημμα για την Ελλάδα. Αποφάσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα. Το μοναστήρι βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση με επιτακτικό αίτημα αναστήλωσης μετά από δυο καταστροφικούς σεισμούς. Ο επόμενος μπορεί να είναι το τέλος του. Η έδρα του μοναστηριού και το λείψανο του Αγίου Διονυσίου που το καθαγίασε έχουν μεταφερθεί «προσωρινώς» στη γειτονική Ζάκυνθο από το 1717 μετά από επιδρομή και σφαγή των μοναχών.
Θα μπορούσε ένα λειτουργικό μοναστήρι να ξαναζήσει;
Η σειρά φωτογραφιών του Robert McCabe και η έρευνα της Κατερίνας Λυμπεροπούλου που πλαισιώνονται από μοναδικά εκθέματα είναι ένας φόρος τιμής στη ζωή του τελευταίου μοναχού των Στροφάδων που έζησε εκεί 38 χρόνια ουσιαστικά μαζί με το Θεό, του τελευταίου φαροφύλακα και του βαρκάρη που έφερνε προμήθειες στο νησί. Αποτελεί επίσης κραυγή για την περιβαλλοντική του διάσωση δεδομένου του ότι αποτελεί, μεταξύ άλλων, σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό ορνιθοπανίδας φιλοξενώντας ένα από τα σημαντικότερα δάση της δυτικής Ελλάδας.

error: Content is protected !!