ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

To μεγαλείο της συλλογής “Minotavros” στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού!

Μια εκδήλωση με κεντρικό θέμα τη διαχρονική σχέση της Πολίνας Σαπουνά Έλλις -κοσμήματα POLINA ELLIS– με την Αρχαιολογία και τη Ζωγραφική πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, την Παρασκευή που μας πέρασε, με αφορμή την παρουσίαση της νέας της συλλογής MINOTAVROS.

Πολίνα Σαπουνά Έλλις

Κλαίρη Χατζημηνά, Αλέξης Μπολώτας, Ιωάννης Μυλωνόπουλος

Η δύναμη της γραμμής, η καθαρότητα του απέριττου και η άρρηκτη σύνδεση του κοσμήματος της Πολίνας Έλλις με την αρχαία ελληνική και σύγχρονη τέχνη, αναδείχθηκαν σε μια συζήτηση με κύριους ομιλητές τους : Ιωάννη Μυλωνόπουλο, καθηγητή Ιστορίας Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Columbia, Παύλο Σάμιο, ζωγράφο και καθηγητή Βυζαντινής Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και Κωστή Γεωργίου γλύπτη και ζωγράφο.

Αλέξης Παπαχελάς

Τη συζήτηση συντόνισε η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού, η οποία υπογράμμισε ότι η Πολίνα Έλλις έχει δημιουργήσει μια συμπαγή ταυτότητα που εν τέλει πρόκειται να αφήσει τα ίχνη της.

Αθανάσιος Έλλις , Σία Κοσιώνη

Ο Ιωάννης Μυλωνόπουλος μίλησε με συναισθηματισμό για την Πολίνα Έλλις, καθώς τους συνδέει φιλία ήδη από την περίοδο που ήταν συμφοιτητές στο Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Αλλά και με πλήρη αντικειμενικότητα τόνισε την ενστικτώδη προσέγγισή της στις γραμμές και δομές τις οποίες αποσυνθέτει και ανασυνθέτει, χωρίς να χάσει την επαφή της με το αντικείμενο που την ενέπνευσε.

Μαρία Ξανθάκου, Παύλος Σάμιος, Ίρις Κρητικού, Γιάννης Μυλωνόπουλος

Αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά του στο συμβολισμό του μύθου του Μινωταύρου με την εξής φράση : «Η δική της ερμηνεία του μύθου μας θυμίζει την πηγή δύναμης που βρίσκεται μέσα μας, εκείνη τη δύναμη που πρέπει να προστατεύουμε απέναντι σε οποιονδήποτε εσωτερικό ή εξωτερικό παράγοντα έρχεται να την αμφισβητήσει».

Πολίνα Σαπουνά Έλλις, Φοίβη Αγγελοπούλου, η σύζυγος του αποθανώντος μεγάλου σκηνοθέτη μας, Θοδωρή Αγγελόπουλου

Τα κοσμήματα της Πολίνας Έλλις φέρουν το μινωικό συμβολισμό αναγέννησης και δύναμης των ιερών κεράτων καθοσιώσεως και του ταύρου στον Μινωικό πολιτισμό. Ο Παύλος Σάμιος πρώην καθηγητής της Πολίνας Έλλις έδωσε έμφαση στη γραμμή των κοσμημάτων της, η οποία παρότι αφαιρετική κρατάει όλη τη δύναμή και τη μαγεία της. Τόνισε επίσης την συναισθηματική υπόσταση που παίρνει ένα κόσμημα όταν είναι βιωμένο και έχει βαθιά ιστορία, δίνοντας αυτόματα δύναμη σε εκείνον που το φοράει. «Ο λευκός χρυσός που πρωταγωνιστεί φωνάζει τη δύναμη που έχει το χρυσάφι», είπε χαρακτηριστικά.  Ο Κωστής Γεωργίου εξέφρασε το θαυμασμό του για το ταλέντο της Πολίνας Έλλις και την ικανότητα που έχει να δημιουργεί το δικό της σύγχρονο έργο μετατρέποντας σε δώρο τη γοητεία που της ασκεί το παρελθόν, αλλά και για τη σιγουριά που τη διακατέχει «λες και ανήκε ανέκαθεν στο χώρο του κοσμήματος».

Παύλος Σάμιος, Κωστής Γεωργίου

Άλλες δυο σημαντικές κυρίες πήραν αυθόρμητα τη σκυτάλη και είπαν μερικά λόγια για τη «δική τους» Πολίνα Έλλις και την τέχνη της: η σχεδιάστρια Ορσαλία Παρθένη σημείωσε: «Έχω την αίσθηση ότι τα κοσμήματά της θα κληρονομηθούν σε αρκετές γενιές» και η δημοσιογράφος Έλις Κις, άγγιξε το θέμα της αυτοπεποίθησης και της γυναικείας δυναμικότητας που αποπνέουν τα κοσμήματα της πιο πρόσφατης συλλογής της, Minotavros.

Εφη Καραπιπέρη, Πολίνα Σαπουνά Έλλις, Ορσαλία Παρθένη

Γιώργος Σταθόπουλος, Δημήτρης Ρίζος

Ρεγγίνα Καρρά Κουμουτάκου, Τζωρτζίνα Δημοπούλου, Πολίνα Σαπουνά Έλλις, Ελπίδα Καλλία

Νίνα Παπαιωάννου

Πάνος Ντέρος, Ειρήνη Ντέρου, Μυρτώ Αναστασοπούλου

Χριστίνα Τσατσάκη, Κωνσταντίνα Γηραλέα

Πολίνα Σαπουνά Έλλις, Ρεγγίνα Καρρά Κουμουτσάκου, Ίρις Κρητικού, Ορσαλία Παρθένη

Στον επίλογο η Πολίνα Έλλις έκλεισε την όμορφη εκδήλωση συνοψίζοντας: «Αν δε συνδεθούμε με τις ρίζες μας δε μπορούμε να δούμε το φως. Το κόσμημα είναι ψυχή και όχι αξεσουάρ. Η MINOTAVROS Collection, είναι μια συλλογή που είναι εμπνευσμένη απο το μύθο και απεικονίζει τον συμβολισμό της αναγέννησης και της δύναμης».

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

error: Content is protected !!